Dosarul retrocedărilor: Andrei Hrebenciuc a fost reţinut de procurorii DNA pentru complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani - FOTO

Andrei Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hrebenciuc, a fost reţinut de procurorii anticorupţie, joi dimineaţă, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri, el fiind scos cu cătuşe la mâini din sediul DNA Braşov, unde a fost audiat timp de aproximativ cinci ore. Andrei Hrebenciuc a fost reţinut pentru complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani, dar şi pentru că, împreună cu tatăl său, cu Ioan Adam şi Gheorghe Sturdza, ar fi constituit grupul infracţional care a urmărit retrocedarea ilegală a 43.000 ha de păduri, potrivit DNA.

10613 afișări
Imaginea articolului Dosarul retrocedărilor: Andrei Hrebenciuc a fost reţinut de procurorii DNA pentru complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani - FOTO

Dosarul retrocedărilor: Andrei Hrebenciuc a fost reţinut de procurorii DNA (Imagine: Robert Frunzescu/Mediafax Foto)

Procurorii DNA Braşov au emis pe numele lui Andrei Hrebenciuc ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore.

În jurul orei 9.00, Andrei Hrebenciuc a fost scos din sediul DNA Braşov cu cătuşe la mâini şi urcat într-o dubă a anchetatorilor. El ar urma să fie dus în Capitală, la instanţa supremă, care va judeca propunerea de arestare preventivă a acestuia.

Fiul lui Viorel Hrebenciuc nu a făcut nicio declaraţie la ieşirea din sediul DNA Braşov. Nici avocatul acestuia nu a făcut nicio declaraţie, el confirmând doar că Andrei Hrebenciuc a fost reţinut.

Andrei Hrebenciuc a fost audiat timp de aproximativ cinci ore, el ajungând la DNA Braşov în jurul orei 04.00, însoţit de tatăl său.

Viorel Hrebenciuc a spus că a venit cu fiul său pentru a-l susţine moral şi că atât el, cât şi Andrei Hrebenciuc sunt nevinovaţi. El a mai spus că adevărata ţintă a DNA este candidatul la Preşedinţie Victor Ponta.

DNA: Andrei Hrebenciuc, reţinut pentru complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani

Andrei Hrebenciuc a fost reţinut pentru complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani, dar şi pentru că, împreună cu tatăl său, Viorel Hrebenciuc, cu Ioan Adam şi Gheorghe Sturdza, ar fi constituit grupul infracţional care a urmărit retrocedarea ilegală a 43.000 ha de păduri, potrivit DNA.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează să decidă dacă admite cererea procurorilor de arestare preventivă a lui Andrei Hrebenciuc, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani, arată DNA, într-un comunicat de presă.

De asemenea, procurorii DNA Braşov au dispus urmărirea penale a avocaţilor Nicolae Mergeani şi Victor Adrian Prodan, precum şi a Elisabetei Carmen Drăgoi, asociat şi administrator al societăţii comerciale Reşedinţa Vârstnicilor SRL, toţi fiind acuzaţi de spălare de bani.

Andrei Hrebenciuc este acuzat de procurori că, începând din 24 iunie 2013, împreună cu tatăl său, Viorel Hrebenciuc, cu deputatul Ioan Adam, cu Paltin Gheorghe Sturdza şi cu Dan Costin Bengescu, a constituit un grup (care a fost sprijinit ulterior şi de alte persoane) ce urmărea să obţină venituri prin oferire de mită, cumpărare de  influenţă sau folosirea nelegală a  influenţei "cu scopul de a  urgenta punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate, precum şi o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier în suprafaţă de 43.227 ha dobândit prin hotărârea judecătorească nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, emisă în mod presupus fraudulos".

Viorel Hrebenciuc, care a mers la DNA Braşov împreună cu fiul său, a spus că a venit să îl susţină moral. El a precizat că atât el, cât şi fiul său sunt nevinovaţi, iar adevărata ţintă a DNA este candidatul la Preşedinţie Victor Ponta.

Hrebenciuc a venit la sediul DNA Braşov în jurul orei 04.00, imedait după ce a fost adus fiul său. El a spus că a venit în calitate de tată.

”Pur şi simplu vreau să-l văd. N-am cum să iau legătura cu el, nici n-am de ce să iau. Ca să vadă că este susţinut moral de mine“, a spus Hrebenciuc.

Întrebat cum s-a simţit când a aflat că fiul lui va fi dus la DNA, Hrebenciuc a răspuns: ”Nefericit. Şi cred că orice părinte s-ar fi simţit la fel“.

În ceea ce priveşte acţiunile DNA, Hrebenciuc a remarcat că acestea au fost demarate în campania electorală.

”Acţiunea aceasta cu Hrebenciuc, trei dosare, a început în 15 octombrie, în plină campanie electorală. Legăturile le faceţi dumneavoastră. În fapt, fără să am prea mare implicare, s-a întâmplat următoarea chestiune: pe rol există o decizie definitivă irevocabilă şi executorie a Tribunalului din Covasna care este valabilă şi astăzi. Niciun metru pătrat nu s-a retrocedat... Concluzia ar fi următoarea: DNA se ocupă de retrocedări şi de toate actele de corupţie care s-au întâmplat în trecut, nu le-a finalizat pe toate, normal, dar acum văd că se preocupă de presupusele acte de corupţie din viitor“, a spus Hrebenciuc.

Întrebat dacă fiul lui este intermediarul celor 12.000 hectare de teren, Hrebenciuc a spus că de acest teren a auzit de la procurori şi că nu ştie despre ce este vorba.

”Haideţi să ne înţelegem foarte bine. Eu de cele 12.000 hectare de tern am auzit de la procurori. Nu ştiu nimic despre ele. Deci, fiul meu nu avea ce intermediar să fie dacă eu nu ştiu nimic şi oricum n-avea ce intermedia pentru că el nu este implicat în aceste chestiuni. Lucrul care veau să vi-l spun de fapt este că nu pot decât să remarc celeritatea de care dă dovadă DNA“, a mai spus el.

Referitor la demisia sa din Parlament, Viorel Hrebenciuc a spus că s-a pus la dispoziţia justiţiei pentru că nu are nimic ce să-şi reproşeze, ”lucru care în timp se va dovedi“.

În legătură cu solicitara de modificare a legii 78/2000, el i-a rugat pe jurnalişti să verifice stenogramele Biroului Permanent de anul trecut, când a ridicat această problemă şi unde a explicat: ”În articolul 13 din Legea 78/2000 ne face pe toţi deputaţii care suntem aleşi nominal în colegiile noastre ca orice telefon pe care îl dăm să fim pasibili de influenţare. Este nevoie rapid de o reglementare clară cu ce au voie să facă deputaţii şi ce nu au voie să facă“.

El a mai spus că traficul de influenţă de care este acuzat face parte din actele de corupţie, ”iar ce există în legislaţie acum, actele de corupţie sunt exceptate“.

”Deci, şi dacă s-ar fi dat această chestiune, în eventualitatea că s-ar ajunge la condamnare, lucru puţin probabil, nu aş fi fost exceptat de acest lucru“, a mai spus Hrebenciuc.

În legătură cu discuţia avută cu Dan Şova, Hrebenciuc a spus că ”discuţiile la cafea nu se dau publicităţii“.

”Această stenogramă care are şi acest conţinut politic a fost dată publicităţii de un organism cum este DNA care nu ar prea trebui să se implice în campanii electorale. Am un mare defect în viaţa mea. Nu reuşesc să spun niciodată nu la orice rugăminte mi se aduce a colegilor...“, a adăugat Hrebenciuc.

Miercuri, procurorii anticorupţie au făcut percheziţii la biroul din Bucureşti al lui Andrei Hrebenciuc, precum şi la birourile unor avocaţi care ar fi vizaţi în acelaşi dosar.

Potrivit procurorilor care instrumentează dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri, fostul şef al SPP Dumitru Iliescu l-ar fi asigurat pe Viorel Hrebenciuc că, prin intermediul angajatului DNA, poate să obţină în continuare informaţii cu privire la evoluţia dosarelor în care acesta este cercetat, dar şi alte dosare penale de interes, astfel că deputatul i-ar fi propus intensificarea contactelor pentru transmiterea acestor date nedestinate publicităţii.

În schimbul acestor servicii, Iliescu i-ar fi cerut lui Hrebenciuc sprijinul pentru angajarea fiicei sale, de profesie arhitect, sens în care deputatul i-a promis că, prin intermediul fiului său, Andrei Hrebenciuc, va determina funcţionari publici să o angajeze într-o instituţie publică, mai spun procurorii anticorupţie.

Viorel Hrebenciuc a declarat, luni, la ieşirea de la DNA, că fiul său nu este implicat în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, deputatul susţinând că acest lucru "este o prostie".

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a fost anunţat, luni, de procurorii DNA că este urmărit penal într-un nou dosar, în care este acuzat de instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, trafic de influenţă, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi cumpărare de influenţă.

În acelaşi dosar, senatorul PSD Dan Şova este urmărit penal pentru trafic de influenţă.

Potrivit procurorilor, în 17 octombrie, Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaţilor, membru al Comitetului Executiv Naţional al partidului şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, i-ar fi cerut senatorului Dan Şova să iniţieze o propunere legislativă privind amnistia şi graţierea unor pedepse. Hrebenciuc i-ar fi promis lui Şova, în schimbul intervenţiilor sale, că îl va sprijini să obţină funcţia de preşedinte al partidului din care cei doi fac parte, în dauna altor doi posibili contracandidaţi.

Cei doi au mai discutat ca, în acelaşi context, colegul lui Hrebenciuc să îl determine pe ministrul Justiţiei să iniţieze un proiect de lege având ca obiect abrogarea articolului 13 din Legea 78/2000, respectiv "fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite".

DNA a precizat că propunerea a fost formulată pentru a evita ca o eventuală condamnare a lui Viorel Hrebenciuc să fie pusă în executare, dar şi pentru "a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului, care fusese condamnat nedefinitiv în primă instanţă pentru luare de mită, la pedeapsa închisorii".

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că membrul PSD condamnat, pe care Hrebenciuc voia să îl sprijinire prin adoptarea unei legi de amnistiere şi graţiere a pedepsei, este Miron Mitrea. Instanţa supremă l-a condamnat, în 15 octombrie, pe deputatul PSD Miron Mitrea la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul de corupţie privind lucrările de construcţie făcute la locuinţa mamei sale, decizia nefiind definitivă.

DNA a cerut aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestarea preventivă a lui Viorel Hrebenciuc, atât în noul dosar, cât şi în cel în care este cercetat alături de deputatul PSD Ioan Adam, pentru retrocedări ilegale de păduri.

În dosarul retrocedărilor ilegale, Hrebenciuc este urmărit penal pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Viorel Hrebenciuc a demisionat marţi din Parlament.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici