Dragomir dă replica DNA, după răspunsul la dezvăluirea sa privind accesul la datele de proprietate ale românilor: Doar dacă nu are puterea magică de a prevedea viitorul. Legea nu era în vigoare

Daniel Dragomir susţine că DNA nu avea temei juridic pentru a accesa baza de date a Agenţiei de Cadastru, pentru că, în 2013, când Direcţia a semnat protocol cu Agenţia de Cadastru, nu era în vigoare articolul din Codul de Procedură Penală invocat de procurorii DNA.

2523 afișări
Imaginea articolului Dragomir dă replica DNA, după răspunsul la dezvăluirea sa privind accesul la datele de proprietate ale românilor: Doar dacă nu are puterea magică de a prevedea viitorul. Legea nu era în vigoare

Dragomir dă replica DNA, după răspunsul la dezvăluirea sa privind accesul la datele de proprietate ale românilor: Doar dacă nu are puterea magică de a prevedea viitorul. Legea nu era în vigoare

"Articolul 267 Cod Procedură Penală invocat în răspunsul DNA a intrat în vigoare la data de 1 februarie 2014, deci un protocol semnat de DNA în 2013 şi de ANCPI la 30.01.2014 nu putea avea că temei juridic un text care nu era în vigoare la acele date. Doar dacă DNA nu are puterea magică de a prevedea viitorul. 2. Articolul 267 Cod Procedură Penală priveşte accesul la bazele electronice de date „în vederea realizării citării, a comunicării actelor de procedură sau a aducerii cu mandat la desfăsurarea procedurilor", susţine Daniel Dragomir, pe Facebook.

Fostul ofiţer SRI solicită public lămuriri Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

"Cer public DNA să ne explice: Cum se aplică acest scop situaţiei persoanelor care nu au nicio calitate în vreun dosar penal, deşi protocolul nu face nicio diferenţă între persoanele implicate în doarele penale şi cele care nu au nicio legătura cu astfel de dosare? Ce legătură există între procedurile de citare/comunicare a actelor de procedură/aducerea cu mandat şi datele privind preţurile tranzacţiilor, contractele de vânzare-cumpărare, contractele de ipotecă sau chiar cu privire la informaţii legate de proprietăti – terenuri agricole sau păduri, de exemplu? Pot fi efectuate acte de procedură în extravilan, în pădure sau pe câmp?", a completat Daniel Dragomir.

Dragomir precizează că "DNA prezintă trunchiat" un articol din Codul Civil care face referire la persoanele sau instituţiile care pot cerceta o carte funciară sau alte acte cadastrale, cu condiţia respectării prevederilor legale care vizează prelucarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a datelor.

"DNA ar trebui sa stie ca exista o diferenţă între înregistrările publice şi cele din mapa cu înscrisurile care au stat la baza efectuării înscrierilor. Orice cetăţean are acces la extrasele de carte funciară, dar la mapa care conţine, de exemplu, contractul de vânzare-cumpărare sau contractul de ipotecă, accesul se face numai respectând legislaţia privind datele cu caracter personal", a explicat Dragomir.

DNA anunţă, într-un răspuns pentru agenţia MEDIAFAX, că are acces la 21 de baze de date, inclusiv Agenţia de Cadastru, în contextul acuzaţiilor fostului ofiţer SRI Daniel Dragomir cu privire la faptul că există un protocol DNA- Agenţia de Cadastru, care permite liber acces la datele de cadastru.

"​În ultimele zile, în spaţiul public s-a reluat o temă recurentă, prin care se acreditează ideea că procurorii anticorupţie au acces la bazele de date ale altor instituţii publice din cadrul administraţiei doar ca urmare a încheierii unor protocoale interinstituţionale, fără a avea o bază legală. Concret, temeiul juridic al încheierii acestor acte îl reprezintă articolul 267 (Accesul la bazele electronice de date) din Codul de procedură penală, care reglementează în mod expres atât dreptul de acces direct al procurorilor şi al instanţelor, cât şi obligaţia instituţiilor care gestionează asemenea baze de date de a colabora cu organele judiciare în vederea asigurării accesului la informaţiile existente. În acest moment, în baza prevederilor legale menţionate mai sus, Direcţia Naţională Anticorupţie are acces la un număr de 21 baze de date, între care şi cea menţionată de dvs. în solicitare", se arată în răspunsul DNA pentru agenţia MEDIAFAX.

Sursa citată precizează şi că : "în Codul Civil se reglementează liberul acces al oricărei persoane la înscrierile din cartea funciară. Astfel, conform art. 883 privind cercetarea cărţii funciare, "orice persoană, fără a fi ţinută să justifice vreun interes, poate cerceta orice carte funciară, precum şi celelalte documente cu care aceasta se întregeşte, potrivit legii. Mapa cu înscrisurile care au stat la baza efectuării înscrierilor în cartea funciară poate fi consultată de orice persoană interesată, cu respectarea dispoziţiilor legale cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date. La cerere, se vor elibera extrase sau copii certificate, conforme cu exemplarul original aflat în arhivă".

Daniel Dragomir, fost ofiţer SRI, a declarat, joi, că DNA a încheiat, în anul 2013, după numirea Codruţei Kovesi în funcţia de şef al instituţiei, un protocol cu Agenţia de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, care ar fi permis Direcţiei să aibă acces fără mandat la toate datele de cadastru şi notariale ale românilor. Acesta a susţinut că în această manieră au fost verificate date şi documente privind proprietăţile unor oameni de afaceri, persoane din media, dar şi politicieni.

"Klaus Iohannis, Călin Popescu Tăriceanu, Traian Băsescu şi familia sa, Liviu Dragnea şi familia sa, Victor Ponta, Vasile Blaga, Eduard Hellvig, Cristian Buşoi şi alţii", sunt numele pe care le dă exemplu Daniel Dragomir.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici