Drama mamei din Iaşi care şi-a pierdut bebeluşul înainte de a-l naşte: medicii au refuzat cezariana timp de 11 zile

Timp de 11 zile, femeia din Iaşi care şi-a pierdut copilul înainte de a-l naşte a fost consultată de două doctoriţe, de cel puţin 5 ori, pusă să vină la spital cu testul COVID negativ şi, deşi fătul nu era bine poziţionat şi cordonul ombilical îl strangula, ele au refuzat internarea şi cezariana.

5355 afișări
Imaginea articolului Drama mamei din Iaşi care şi-a pierdut bebeluşul înainte de a-l naşte: medicii au refuzat cezariana timp de 11 zile

Mama îi acuză pe medici

Dragoş Bordianu, procuror şef în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, a declarat că femeia care acuză două doctoriţe de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza Vodă” din Iaşi a mers prima dată la cabinetul privat al uneia dintre ele, unde i s-a pus diagnosticul, iar medicul a trimis-o la internare. Aceeaşi doctoriţă, însă, a refuzat-o, apoi, la spital.

„Prin ordonanţa organelor de urmărire penală din data de 15.03.2021 s-a dispus efectuarea, în continuare, a urmăririi penale faţă de două suspecte, ambele având calitatea de medic în cadrul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza Vodă” Iaşi. Se reţine că la data de 4.11.2020, una din suspecte, în calitate de medic, a consultat-o la cabinetul medical privat pe persoana vătămată L.M., persoană ce avea o sarcină de 36 de săptămâni, constatând că aceasta prezintă diagnosticul „circulara de cordon ombilical şi procidenţă de cordon ombilical”, fapt pentru care s-a recomandat internarea pacientei în cadrul unităţii de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza Vodă” Iaşi. Deşi diagnosticul impunea o intervenţie medicaă urgentă, suspecta ar fi solicitat persoanei vătămate să efectueze testul COVID pe cont propriu şi mai apoi să se prezinte la unitatea medicală să îi fie efectuată operaţia de cezariană”, spune prcurorul şef Bordianu.

În următoarea zi, în data de 5 noiembrie, femeia gravidă s-a dus la spital cu testul COVID negativ, însă medicul care o consultase şi care era de gardă ar fi dispus neinternarea şi, în consecinţă, neefectuarea operaţiei de cezariană, deşi, potrivit datelor medicale, acest lucru ar fi fost necesar pentru salvarea vieţii fătului.

„La data de 8.11.2020, cealaltă suspectă în cauză, în calitate de medic în cadrul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza Vodă” Iaşi, fiind în serviciul de gardă la unitatea medicală, a consultat-o pe persoana vătămată L.M. în serviciul de primiri urgenţe, unde persoana vătămată s-a prezentat întrucât avea contracţii puternice şi eliminase dopul gelatinos. A fost stabilit acelaşi diagnostic de „circulară de cordon ombilical şi procidenţă de cordon ombilical”, fătul fiind poziţionat transversal. Suspecta în cauză ar fi dispus neinternarea acesteia şi, în consecinţă neefectuarea operaţiei de cezariană”, arată procurorul.

În 15 noiembrie, femeia însărcinată nu a mai simţit nicio activitate din partea fătului. Astfel, s-a dus la aceeaşi unitate medicală, unde s-a constatat că fătul era mort.

„Cauza relevată de protocolul de necropsie întocmit a fost de asfixie intrauterină acută, iar la data de 16.11.2020 aceasta a născut natural fătul mort antefactum”, precizează Dragoş Bordinanu.

La Maternitatea „Cuza Vodă” din Iaşi au avutloc percheziţii în cabinetele celor două doctoriţe, precum şi la cabinetul privat al primeia dintre ele, fiind ridicate mai multe înscrisuri.

Una dintre doctoriţe a fost condusă la sediu IPJ Iaşi petru audiere, iar cealaltă suspectă urmează să fie audiată zilele următoare, întrucât nu se afla în localitate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici