DRUMURI blocate sau închise din cauza viscolului / Judeţele unde se înregistrează cele mai grave situaţii / Autostrada Soarelui, închisă total/ MAI: 215 persoane, în situaţii de risc | FOTO, VIDEO

În ultimele 24 de ore s-au semnalat efecte ale ninsorii şi vântului puternic în mai multe ocalităţi din şapte judeţe, constând în derapaje uşoare ale maşinilor în afara carosabilului, blocaje pentru perioade scurte de timp, restricţii rutiere pe anumite sectoare de drum sau arbori doborâţi de vânt. Inspectoratul Judeţean de Poliţie Ilfov anunţă că Autostrada Soarelui a fost închisă total, începând cu ora 20.00, din cauza condiţiilor meteorologice.

25055 afișări
Imaginea articolului DRUMURI blocate sau închise din cauza viscolului / Judeţele unde se înregistrează cele mai grave situaţii / Autostrada Soarelui, închisă total/ MAI: 215 persoane, în situaţii de risc | FOTO, VIDEO

Efectele ninsorilor şi ale vântului | Derapaje ale maşinilor, drumuri blocate şi copaci doborâţi, în ultimele 24 de ore / Judeţele unde s-au înregistrat cele mai grave situaţii

Vama Giurgiu, închisă din cauza viscolului. Circulaţia pe DN 5 a fost oprită

Circulaţia este oprită, luni seara, pe Drumul Naţional 5, între Bucureşti şi Giurgiu, iar Vama Giurgiu a fost, de asemenea, închisă, arată Poliţia Ilfov.

Potrivit Poliţiei Ilfov, Vama Giurgiu a fost închisă, luni seara, la fel şi circulaţia pe DN 5, între Bucureşti şi Giurgiu.

Astfel, tirurile care se îndreptau, luni seara, către Vama au fost oprite pe raza judeţelor Ilfov şi Giurgiu.

Potrivit sursei citate, urmează să se închidă circulaţiei şi Drumul Naţional 3.

În judeţele Giurgiu şi Ilfov sunt în vigoare atenţionări cod portocaliu de viscol şi ninsori.

Două femei gravide şi un bărbat cu probleme cardiace, duşi cu şenilata la spital, în Medgidia

 Două femei gravide, între care una cu sarcina la termen şi alta cu iminenţă de a pierde sarcina, precum şi un bărbat cu probleme cardiace au fost preluate cu şenilata din localitate Tortomanu. Toţi au fost duşi la Spitalul din Medgidia, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a transmis că luni, şenilata de la Valea Dacilor, încadrată cu doi paramedici SMURD au preluat, din localitarea Tortomanu, o gravidă în 6-7 săptămâni cu iminenţă de a pierde sarcina, o gravidă la termen şi un barbat cardiac, pe care l-au stabilizat.

Echipajele de salvare au transportat toate persoanele în siguranţă la Spitalul Medgidia.

Judeţul Constanţa este sub cod portocaliu de viscol

MAI: 215 persoane s-au aflat în situaţii de risc din cauza vremii

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunţă că efectivele instituţiei au intervenit, luni, în cazul a 215 persoane aflat în situaţii de risc din cauza vremii, nefiind înregistrare situaţii foarte grave.

Nu sunt semnalate puncte de trecere a frontierei închise, dar la nivelul drumurilor naţionale şi autostrăzilor din Bulgaria este impusă o restricţie de tonaj (12,5t). La nivel naţional este întreruptă alimentarea cu energie electrică pentru 841 consumatori dintr-o localitate din judeţul Prahova. (..) La nivelul judeţelor aflate sub avertizare/atenţionare de ninsori şi viscol, Ministerul Afacerilor Interne are în serviciu operativ, aproape 17.000 de lucrători cu peste 7.500 de mijloace tehnice", transmite MAI, printr-un comunicat de presă.

Astfel în judeţul Constanţa, o şenilată cu paramedic a intervenit pentru preluarea a două fetiţe gemene, în vârstă de un an, cu febră, care au fost transportate la spitalul din Mangalia, iar o alta pentru salvarea unei gravide cu hemoragie.

O altă gravidă, aflată în travaliu, a fost preluată de o şenilată de la Călugăreni, fiind dusă la spital.

"În municipiul Bucureşti, echipaje de la ISU BIF şi de la DGPMB desfăşoară o misiune dificilă la intersecţia şos. Odăi cu şos. Bucureşti-Târgovişte unde un stâlp de aproximativ 24m înălţime şi 1 m diametru al unei reclame publicitare care este în pericol să cadă în zona intersecţiei", potrivit MAI.

Potrivit sursei citate, pe parcursul zilei, "efectivele MAI au acţionat în sprijinul autorităţilor locale pentru deblocarea a autoturismelor care nu rămas blocate din cauza zăpezii şi a viscolului. Între localităţile Botoroaga şi Moşteni, DJ 503, din jud. Teleorman, 17 autoturisme (printre care şi 1 microbuz cu 8 minori), cu aproximativ 25 persoane au rămas blocate. Un echipaj al ISU a preluat copiii şi i-a transportat la adăpost, până ce maşinile au deblocate. În jud. Olt, între localităţile Caracal şi Cezieni, pe DJ 651, au fost blocate 8 autoturisme, iar în localitatea Coteana alte 10 autoturisme. Toate persoanele au fost salvate şi nu au necesitat îngrijiri medicale".

Ministerul Afacerilor Interne recomandă şoferilor să se intereseze cu privire la situaţia căilor de comunicaţie pe care le vor parcurge şi să îşi echipeze autoturismele pentru a face faţă condiţiilor de iarnă.

Trafic restricţionat pe Valea Oltului, pentru intervenţia echipelor de deszăpezire

Traficul pe Drumul Naţional 7, Valea Oltului, între Sibiu şi Vâlcea, dar şi în judeţul Argeş este restricţionat, luni seara, pentru vehicule de mare tonaj, pentru facilitarea intervenţiilor de deszăpezire, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Poliţia Sibiu a anunţat, luni seara, că este restricţiont traficul pentru vehicule de peste 7,5tone pe DN 7, pentru facilitarea intervenţiilor de deszăpezire, in judeţul Vâlcea şi Argeş, iar în judeţul Sibiu, Serviciul Poliţiei Rutiere a instituit un dispozitiv de dirijare a traficului şi de indrumare a şoferilo în zona Veştem şi în zona localităţilor Boiţa-Lazaret.

„Conducătorilor autovehiculelor cu tonaj peste 7,5 tone li se recomandă ruta ocolitoare DN 1 Braşov sau parcarea auto până în momentul ridicării restricţiei. De asemenea, adresăm tuturor participanţilor la trafic rugămintea de a respecta îndrumările poliţiştilor rutieri aflaţi în aceste zone şi nu numai”, arată Poliţia Sibiu.

De asemenea, poliţiştii recomandă şoferilor să nu plece la drum dacă nu au autovehiculele echipate cu anvelope de iarnă, să păstreze în mers o distanţă suficient de mare pentru a putea opri în condiţii de siguranţă şi să adopte în general o conduită preventivă la volan, adaptând în permanenţă viteza la condiţiile de trafic şi de drum.

Trafic restricţionat la intrarea în Mogoşoaia. Circulaţie alternativă la intersecţia cu Centura

 Traficul rutier este restricţionat, luni seara, la intrarea în localitatea Mogoşoaia, circulându-se alternativ la intersecţia cu Şoseaua de Centură.

Circulaţia este restricţionată în zonă pentru că pompierii şi poliţiştii încearcă să ridice un stâlp de reclamă afectat de vânt.

În zonă, traficul rutier se desfăşoară cu dificultate.

Un microbuz şi mai multe maşini, blocate din cauza viscolului, în Prahova

Trei maşini, în care se află 6 persoane şi un microbuz, în care sunt alţi şase oameni, sunt blocate, luni seara, din cauza viscolului, pe un drum judeţean din Prahova, zăpada în zonă fiind troienită, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit ISU Prahova, echipajele intervin pe DJ 144, Floreşti – Nedelea unde trei maşini şi un microbuz au rămas blocate în zăpadă.

“Este vorba de trei autoturisme cu 6 ocupanţi şi un microbuz cu 6 ocupanţi. Zăpada în zonă este troienită şi viscolită, iar oamenii nu vor să abandoneze vehicolele”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Prahova, Raluca Vasiloae.

Potrivit acesteia, pentru degajarea drumului, în zonă intervin două utilaje de deszăpezire şi o volă de la Primăria Floreşti. La acţiune mai intervin şi o autospecială de la pompieri, un echipaj SMURD şi poliţişti.

În jurul orei 20:30, 856 de familii din Mărgineni nu au curent electric, 12 echipe fiind pe teren pentru remedierea problemei.

Teleorman: Un bătrân cu hipertensiune, preluat cu şenilata pentru a fi dus la spital

Un bătrân cu hipertensiune a fost preluat luni seara, de un echipaj de la Ambulanţa Teleorman, care a intervenit cu şenilata pentru a-l putea duce pe bărbat la spital, în zonă fiind cod portocaliu de viscol, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a transmis, luni seara, că un echipaj de pompieri de la Detaşamentul Alexandria a intervenit, cu ajutorul unei Şenilate, în sprijinul unui echipaj medical al Serviciului de Ambulanţă Judeţean pentru preluarea unui bătrân din localitatea Dulceanca, cu hipertensiune.

După acordarea primului ajutor, bărbatul a fost transportat cu şenilata la ambulanţă, apoi la Spitalul Municipal Roşiorii de Vede.

Reprezentanţii ISU Teleorman au adăugat că o altă situaţie, unde s-a intervenit pentru salvarea persoanelor înzăpezite, a fost între localităţile Văcăreşti şi Satul Vechi. Un autoturism în care se afla o familie cu un copil a rămas blocat în zăpadă.

Pentru scoaterea acestora şi transportarea în localitatea Văcăreşti, pompierii militari au intervenit cu autoşenilata din dotarea Detaşamentului Alexandria. Tatăl a refuzat să părăsească autoturismul, echipajul preluând copilul şi mama acestuia.

În zonă se acţionează cu două vole pentru deblocarea tronsonului de drum.

Autostrada Soarelui, închisă total din cauza vremii

Iniţial, circulaţia a fost oprită pe tronsonul Cernavodă - Constanţa al autostrăzii 2. Şi autostrada 4 Ovidiu - Agigea este închisă.

De asemenea, luni seara a fost închisă circulaţia rutieră pentru toate categoriile de autovehicule pe DN 41, între Olteniţa (jud. Călăraşi) şi Plopşoru (jud. Giurgiu).

Pe DN 5B, între Giurgiu (jud. Giurgiu) şi Ghimpaţi (jud. Dâmboviţa), Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a instituit restricţie de tonaj pentru autovehiculele cu masă totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone.

Totodată, a fost închisă circulaţia rutieră pentru toate categoriile de autovehicule pe DN 3, între Ostrov (jud. Constanţa) şi Murfatlar (jud. Constanţa), din cauza viscolului puternic ce reduce vizibilitatea.

Circulaţie rutieră închisă pe A2, A4 şi pe mai multe drumurui naţionale din cauza viscolului

Traficul este întrerupt, luni seara, pe sectorul Cernavodă-Constanţa al autostrăzii A2 şi pe Autostrada A4, dar şi pe mai multe drumuri naţionale, din cauza viscolului.

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, luni seara, din cauza vremii nefavorabile, tronsonul Cernavodă - Constanţa al autostrăzii A2 şi autostrada A4 Ovidiu - Agigea sunt închise.

Pe sectorul Bucureşti - Cernavodă al autostrăzii traficul se desfăşoară dificil, în condiţii de iarnă, vizibilitatea fiind redusă, din cauza viscolului puternic.

De asemenea, luni seara a fost închisă circulaţia rutieră pentru toate categoriile de autovehicule pe DN 41, între Olteniţa (jud. Călăraşi) şi Plopşoru (jud. Giurgiu).

Pe DN 5B, între Giurgiu (jud. Giurgiu) şi Ghimpaţi (jud. Dâmboviţa), Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a instituit restricţie de tonaj pentru autovehiculele cu masă totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone.

Totodată, a fost închisă circulaţia rutieră pentru toate categoriile de autovehicule pe DN 3, între Ostrov (jud. Constanţa) şi Murfatlar (jud. Constanţa), din cauza viscolului puternic ce reduce vizibilitatea.

O gravidă din Constanţa, preluată cu şenilata pentru a fi dusă la spital

Şenilata de la ISU Galaţi, dislocată în sprijinul ISU Constanţa, a intervenit, luni seara, pentru a prelua o femeie gravidă care intrase în travaliu din localitatea Călugăreni, în zonă fiind cod portocaliu de viscol, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a transmis că şenilata de la ISU Galaţi, dislocată în sprijinul ISU Constanţa, împreună cu un echipaj SMURD au preluat o gravidă intrată în travaliu, din localitatea Călugăreni.

Potrivit sursei citate, şenilata a preluat femeia de la domiciliu, iar în localitatea Gălbiori s-a făcut transferul cu un echipaj SAJ venit la întâmpinare.

Gravida va fi transportata la spitalul din Constanta.

Judeţul Constanţa este sub atenţionare meteorologică de ger şi ninsori viscolite.

Olt: Persoane blocate în zăpadă timp de opt ore, între Caracal şi Cezieni

Mai multe maşini, între care şi un microbuz cu profesori, au rămas blocate pe un câmp, pe DJ 641, drumul care face legătura între Caracal şi Cezieni, timp de opt ore, persoanele din autoturisme fiind salvate de pompierii ISU Olt, abia după amiază.

Purtătorul de cuvânt al ISU Olt, sublocotenentul Alin Băsăşteanu, a declarat că este vorba de şapte persoane care au fost salvate cu autoşenilata venită în sprijin de la ISU Sibiu.

Persoanele rămăseseră înzăpezite la circa 5-6 kilometri de Caracal, pe sensul de mers spre Cezieni. În total au fost evacuate şapte persoane, din şase autoturisme şi un microbuz.

„Erau şase autoturisme în total blocate în zona respectivă, cinci autoturisme şi un microbuz privat. În afară de persoanele preluate de pompieri, au fost şi persoane care s-au autoevacuat şi au mers spre Caracal. Toate persoanele au rămas în Caracal, nu au solicitat cazare în spaţiile puse la dispoziţie de primărie. Echipajele ISU au intervenit, în jurul orei 15.00”, a declarat Băsăşteanu.

Autoturismele şi microbuzul au fost abandonate pe câmp.

Judeţul Olt se află sub incidenţa a două avertizări meteorologice cod portocaliu de ninsori, viscol şi temperaturi scăzute.

MAI: A2, închisă pentru deszăpezire între km 220 şi 160, pe sensul către Bucureşti

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că circulaţia rutieră pe tronsonul Cernavodă – Constanţa al autostrăzii A2 Bucureşti – Constanţa este întreruptă pe ambele sensuri, din cauza viscolului puternic şi a unui eveniment rutier în care au fost implicate mai multe utilaje de deszăpezire, anunţă poliţiştii.

Reprezentanţii MAI au anunţat că A2 va fi închisă, luni, între km 220 şi 160, pe sensul către Bucureşti, pentru ca utilajele de deszăpezire să poată acţiona. Centrul Infotrafic precizează că pe A2 este viscol puternic.

„Autostrada 2, între km 220-160 pe sensul către Bucureşti va fi închisă temporar pentru a permite utilajelor de deszăpezire să acţioneze”, au anunţat reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne.

De asemenea, potrivit Infotrafic, la kilometru 193, sensul către Capitală, între Constanţa şi Cernavodă, mai multe utilaje de deszăpezire au fost implicate într-un evenoment rutier. Şi alte drumuri din judeţele afectate au fost închise.

"Circulaţia rutieră a fost închisă preventiv pe următoarele segmente de drumuri: Urecheşti-Conţeşti, pe DJ119 A, din cauza ninsorii şi a viscolului, la solicitarea administratorului drumului. Pe DN 5 au fost impuse restricţii de tonaj, 12 tone, pe segmentul de drum Bucureşti-Giurgiu. La această oră înţeleg că restricţia a fost ridicată. Pe DN 2A şi DN 22 au fost impuse restricţii de tonaj, 3,5 tone, pe sectoarele Mihai Viteazu - Ovidiu, DN 22, şi Hârşova - Ovidiu, DN 2A. DN 51, tronsonul Zimnicea-Viişoara, DN 51 A tronsonul Zimnicea-Izvoarele, DN65 tronsonul Turnu Măgurele -Roşiori şi DN 54 tronsonul Moldoveni - Islaz au fost închise temporar pentru a pentru a permite utilajelor de deszăpezire să acţioneze. La ora 11.30 s-a reluat traficul rutier, iar acum se circulă în condiţii de iarnă", a afirmat Carmen Dan.

La comandamentul instituit, luni, la sediul MAI au mai participat ministrul Transporturilor, Lucian Şova, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.secretarul de stat al MAI, Raed Arafat şi secretarul de stat al MApN, Mircea Duşa.

În prezent sunt în vigoare trei atenţionări cod portocaliu de ger, ninsori şi viscol. Este vorba de o atenţionare cod portocaliu de ger, care a intrat în vigoare luni dimineaţă, la ora 03.00, şi este valabilă pentru mai bine de jumătate de ţară, vizând judeţe din Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea. Această atenţionare expiră pe 1 martie, la ora 10.00. Tot luni dimineaţa, dar de la ora 07.00, a intrat în vigoare o altă atenţionare cod portocaliu dar de ninsori abundente, temporar viscolite, strat consistent de zăpadă, în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman. Această atenţionare expiră tot luni, la ora 23.00. Este în vigoare şi o a treia atenţionare cod portocaliu, tot de viscol şi ninsori, dar de data aceasta pentru judeţele Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Constanţa, Tulcea şi municipiul Bucureşti.

Trei drumuri naţionale din Călăraşi, Giurgiu şi Teleorman, închise din cauza vremii

Trei drumuri naţionale din judeţele Călăraşi, Giurgiu şi Teleorman sunt închise traficului rutier din cauza vremii nefavorabile.

Potrivit CNAIR, începând cu ora 14.00 s-a închis circulaţia rutieră pentru toate categoriile de autovehicule pe DN 41, între Olteniţa, judeţul Călăraşi şi Greaca, judeţul Giurgiu, pe DN 65A, între Roşiori de Vede şi Turnu Măgurele, judeţul Teleorman, şi DN 65E, între DN 65A şi Bogdana, Teleorman, din cauza viscolului puternic care reduce vizibilitatea spre zero.

Şoferii sunt rugaţi să adapteze viteza condiţiilor meteo şi să respecte semnalizările rutiere şi restricţiile instituite temporar.

Ministrul de Interne: Până acum am intervenit cu ambulanţe pentru ajutorarea a 70 de persoane

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a anunţat, luni, în cadrul comandamentului de iarnă convocat la sediul ministerului, că până în prezent s-a intervenit pentru ajutorarea a 70 de persoane în judeţele aflate sub cod portocaliu de viscol şi ninsori.

"Sunt 12 localităţi afectate din judeţele Bacău, Dolj, Constanţa, Olt, Giurgiu, Teleorman. Circulaţia rutieră este închisă preventiv Urecheşti din cauza ninsorii şi a viscolului. Până în prezent, am intervenit cu ambulanţe pentru ajutoararea a 70 de persoane. O provocare o prezintă asigurarea ajutoarelor medicale pentru gravide sau a persoanelor fără adăpost. Am intervenit medical într-o situaţie, pentru deblocarea unei ambulanţe în care era o femeie gravidă, între localităţile Botoroaga şi Moşteni, în judeţele Olt. Persoana e acum în spital la Alexandria acum. Un număr de 17.000 de angajaţi ai ministerului sunt pregătiţă să intervină cu peste 7.000 de mijloace de intervenţie, dintre care 3.000 sunt pompieri şi 10.000 de poliţişti", a declarat Carmen Dan, la comandamentul de iarnă.

Ministrul de Interne a adăugat că structurile MAI au intervenit încă de sâmbătă seara şi că între timp au fost relocate utilaje şi echipe de intervenţie în judeţele aflate sub avertizare meteo de cod portocaliu.

"Primele măsuri pentru gestionarea situaţiei de urgenţă au fost luate încă de sâmbătă. În cursul zilei de ieri s-a realizat o relocare de forţe din judeţele fără probleme în judeţele aflate sub cod. Un număr de şase şenilate, opt autofreze, patru autospeciale au fost relocate în judeţele aflate sub avertizare meteo. În paralel avem un comandament la ministerul Transporturilor unde se gestionează situaţia drumurilor şi deszăpezirea acestora. La nivelul MAI sunt gestionate operaţiuni de salvare. La nivel local, prefecţii au convocat încă de ieri comandamentele pentru situaţii de urgenţă", a explicat Carmen Dan.

La comandamentul instituit, luni, la sediul MAI a participat secretarul de stat al MAI, Raed Arafat, ministrul de Interne, Carmen Dan, ministrul Transporturilor, Lucian Şova şi ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

În prezent sunt în vigoare trei atenţionări cod portocaliu de ger, ninsori şi viscol.

Olt: Drumuri închise din cauza viscolului şi ninsorii

Opt tronsoane de drumuri judeţene din Olt au fost închise, luni, din cauza zăpezii şi a viscolului, dar şi pentru ca drumarii să poată să intervină, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit reprezentanţilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Olt, au fost închise următoarele tronsoane de drum: DJ 542, pe tronsonul Caracal-Redea, DJ 542 A, pe tronsonul Redea-Rotunda, DJ 544 A, pe tronsonul Vârtopu-Vădăstriţa, DJ 546 C, pe tronsonul Potcoava-Perieţi, DJ 604, pe tronsonul Bucinişu-Obârşia, DJ 641, pe tronsonul Caracal-Cezieni, DJ 653, pe tronsonul Stoicăneşti-Crăciunei-Radomireşti şi DJ 679, pe tronsonul Văleni-Seaca-Mihăeşti.

Totodată, la ora 11.30, conform datelor furnizate de societatea de distribuţie a energiei electrice, erau două localităţi nealimentate parţial cu energie electrică.

”În localitatea Potcoava sunt afectate cinci puncte de transformare şi sunt nealimentaţi 381 de consumatori, iar în localitatea Izbiceni este un punct de transformare afectat şi sunt nealimentaţi 138 de consumatori”, se arată într-un comunicat remis de CJSU.

Judeţul Olt se află sub incidenţa a două avertizări meteorologice cod portocaliu de ninsori, viscol şi temperaturi scăzute.

Teleorman: Şapte drumuri blocate

Următoarele tronsoane de drum sunt blocate temporar în vederea acţionării eficiente a mijloacelor de deszăpezire: DN 65A Turnu Măgurele - Roşiorii de Vede, DN 51 Zimnicea - Izvoarele, DN 51A Zimnicea - Piatra, DJ 504 Alexandria - Cernetu şi Alexandria - Lăceni, DJ 703 Călineşti - Mavrodin, DJ 506 Beiu - Ştorobăneasa şi Merişani - Băbăiţa, DJ 506A Răzmireşti – Vităneşti.

Tot luni, în şedinţa CJSU Teleorman, s-a luat decizia suplimentării numărului de utilaje de deszăpezire cu un număr de 24 de mijloace tehnice.

”La nivelul judeţului Teleorman, administratorii drumurilor naţionale şi judeţene (SDN şi SDJ) acţionează pe principalele căi de circulaţie cu următoarele mijloace de deszăpezire şi materiale antiderapante: SDN - 53 de mijloace de deszăpezire şi aproximativ 2.000 tone sare; SDJ - 49 de mijloace de deszăpezire, peste 1.200 tone de nisip şi aproximativ 2-600 tone de sare”, se arată într-un comunicat remis de CJSU Teleorman.

Bucureştiul şi judeţele Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Constanţa şi Tulcea intră luni, la ora 10:00, sub cod portocaliu de vânt puternic, ninsori viscolite şi vizibilitate scăzută. O altă atenţionare cod portocaliu e valabilă deja în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman.

Luni dimineaţă, la ora 03.00, a intrat în vigoare o atenţionare cod portocaliu de ger, valabilă pentru mai bine de jumătate de ţară, vizând judeţe din Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea. Temperaturile maxime, avertizează meteorologii, vor fi frecvent între -12 şi -8 grade, cele minime se vor încadra în general între -22 şi -12 grade, iar rafalele vântului vor accentua senzaţia de frig. Această atenţionare expiră pe 1 martie, la ora 10.00.

Tot luni dimineaţa, dar de la ora 07.00, a intrat în vigoare o altă atenţionare cod portocaliu dar de ninsori abundente, temporar viscolite, strat consistent de zăpadă, în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman. În aceste judeţe, va ninge abundent şi se va depune strat de zăpadă local de peste 30-40 cm, iar vântul va avea intensificări cu viteze în general de 45-55 km/h, temporar viscolind ninsoarea. Această atenţionare expiră tot luni, la ora 23.00.

Şi, totodată, luni, de la ora 10.00, va intra în vigoare o a treia atenţionare cod portocaliu, tot de viscol şi ninsori, dar de data aceasta pentru judeţele Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Constanţa, Tulcea şi municipiul Bucureşti. Potrivit ANM, vântul va avea intensificări susţinute, cu rafale de 55…65 km/h, local peste 70 km/h şi vor fi perioade de timp cu ninsoare puternic viscolită, determinând scăderea vizibilităţii sub 50 m. Acest cod portocaliu expiră marţi, 27 februarie, la ora 14.00.

Zece localităţi cu probleme din cauza vremeii

Potrivit IGSU, în urma viscolului, a ninsorii abundente şi a vântului puternic, în cursul nopţii nu au fost înregistrate victime sau alte situaţii care să pună în pericol comunităţile.

În ultimele 24 de ore, s-au semnalat efecte în 10 localităţi din judeţele Bacău, Botoşani, Cluj, Constanţa, Giurgiu, Tulcea şi Teleorman, constând în derapaje uşoare ale autoturismelor în afara carosabilului, blocaje pentru perioade scurte de timp, restricţii rutiere pe anumite sectoare de drum sau arbori doborâţi de vânt.

”O intervenţie deosebită a avut loc în judeţul Teleorman, între localităţile Botoroaga şi Moşteni, unde un autobuz cu patru călători, un autoturism şi o ambulanţă care transporta o femeie gravidă spre spital, au rămas blocate din cauza acumulării de zăpadă viscolită pe carosabil. S-a acţionat imediat cu două utilaje de deszăpezire ale SDN, o şenilată ISU şi o autospecială pentru victime multiple ATPVM, care a însoţit ambulanţa spre spital”, arată IGSU.

S-a intervenit cu utilaje aparţinând autorităţilor locale şi în judeţul Constanţa, între localităţile Ciocârlia şi Cobadin, pentru deblocarea a două autoturisme cu opt persoane, care nu au mai putut înainta din cauza ninsorii. Situaţia a fost remediată în scurt timp.

În acest moment, utilaje ale drumarilor intervin în judeţele Giurgiu şi Teleorman, pentru deblocarea unor autoturisme care nu mai pot înainta din cauza acumulării de zăpadă viscolită pe carosabil.

Începând de duminică seara, la nivelul IGSU a fost activată grupa operativă pentru monitorizarea evoluţiei situaţiei din teren şi coordonarea echipajelor de intervenţie.

În sprijinul unităţilor din judeţele aflate sub avertizare cod portocaliu au fost dislocate şase autoşenilate, opt autofreze şi patru autospeciale de transport personal şi victime multiple. În funcţie de evoluţia situaţiei operative, echipajele de intervenţie pot fi suplimentate cu tehnică şi personal din zonele care nu se află sub avertizări de vreme severă.

De asemenea, la nivel judeţean au fost convocate comitetele pentru situaţii de urgenţă pentru a fi dispuse măsurile preventive şi operative pentru parcurgerea în condiţii de siguranţă a valului de ninsori şi temperaturi scăzute. La sediile primăriilor din zonele aflate sub cod portocaliu de ninsori şi viscol este asigurată permanenţa şi au fost luate măsuri pentru identificarea spaţiilor pentru cazarea persoanelor rămase înzăpezite.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici