DSP Arad: Nu avem timp de pierdut în cazul Maternităţii - expertizată cu risc seismic de gradul 4. GALERIE FOTO

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Arad consideră că nu mai este timp de pierdut în cazul Matenităţii din Arad, a cărei clădire a fost expertizată cu risc seismic de gradul 4 şi este improprie desfăşurării actului medical.

2298 afișări
Imaginea articolului DSP Arad: Nu avem timp de pierdut în cazul Maternităţii - expertizată cu risc seismic de gradul 4. GALERIE FOTO

DSP Arad: Nu avem timp de pierdut în cazul Maternităţii - expertizată cu risc seismic de gradul 4. GALERIE FOTO

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad, Constantin Cătană, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că solicită găsirea unor soluţii rapide pentru a evita disfuncţionalităţile în asigurarea asistenţei medicale, în condiţiile în care multe imobile din structura Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad sunt retrocedate şi nu mai îndeplinesc condiţiile de autorizare, iar în cazul Secţiei Obstretică-Ginecologie aşteptă soluţii concrete.

Consiliul Judeţean Arad, care administrează Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, nu a depus încă la DSP proiectul privind transferarea Maternităţii într-o clădire care fusese proiectată pentru Secţia TBC.

"În prezent, Consiliul Judeţean Arad discută cu firmele de proiectare pentru a reuşi să obţină rapid un proiect fezabil. Rugămintea noastră şi doleanţele noastre sunt ca acest lucru să se facă foarte rapid, pentru că nu mai este timp de pierdut şi nu mai putem face experimente şi aştepta trecerea unor campanii electorale, fiindcă cetăţenii Aradului merită un act medical de calitate", a spus Cătană.

Conducerea Consiliului Judeţean Arad, care administrează Secţia de Neonatologie ce aparţine de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, a atras atenţia asupra faptului că Maternitatea trebuie mutată, deoarece riscă să se prăbuşească în orice moment, nu are autorizaţie de funcţionare de la pompieri, iar din mai nu va mai avea nici ascensor, pentru că actualul sistem nu va mai fi autorizat.

Potrivit preşedintelui interimar al Consiliului Judeţean Arad, Adrian Ţolea, imobilele în care funcţionează secţiile de Obstretică-Ginecologie şi Neonatologie sunt într-o stare precară. În plus, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Arad a constatat, în februarie, că nu sunt asigurate condiţiile de acces şi circulaţia autospecialelor pentru intervenţie.

"În luna mai a acestui an expită autorizaţia ISCIR pentru ascensor, nu se va mai primi o altă autorizaţie. Două dintre cele trei clădiri sunt revendicate, din toamnă urmând să se plătească chirie. Una din cele două clădiri retrocedate este expertizată cu risc seismic de gradul patru. La etajul I, la vestiare, personalul medical nu are curaj să umble prin mijlocul încăperii pentru că trepidează. Accesul pe anumite porţiuni ale balcoanelor, coridoare exterioare, este interzis de specialişti, deşi accesul în anumite saloane se poate face doar prin aceste balcoane, catalogate cu risc de prăbuşire. În luna mai expiră avizul de funcţionare emis de Direcţia de Sănătate Publică", declara Ţolea.

Acesta a făcut referire şi la un incident care a avut loc în 29 ianuarie, când o bucată mare de tencuială a căzut într-o zonă în care trec pacienţi şi medici, iar în acel moment autorităţile arădene au decis că Maternitatea trebuie mutată.

Varianta autorităţilor este transferarea Maternităţii într-o clădire nouă destinată Secţiei TBC, care nu fost încă inaugurată.

"Este o soluţie necesară, din cauza condiţiilor existente la Maternitate, actualul sediu fiind impropriu pentru desfăşurarea activităţii medicale de obstretică şi ginecologie. Avem două variante: sau mutăm Maternitatea sau o închidem. Dacă o închidem, ar fi o premieră negativă în România. Iar dacă o mutăm, singura variantă viabilă este noua clădire din cartierul Grădişte, neutilizată în acest moment, care iniţial a fost destinată pentru secţia TBC”, a afirmat Adrian Ţolea.

Potrivit acestuia, şi situaţia secţiei TBC a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad - care are ca sediu o clădire retrocedată pentru care se plăteşte o chirie lunară de 3.000 euro - este grea, însă la Maternitate situaţia este critică.

"Suntem îngrijoraţi de această situaţie. Nu vrem să se întâmple o tragedie, aşa cum s-a întâmplat acum câţiva ani la Maternitatea Giuleşti sau să ne confruntăm cu o situaţie similară celei de acum, de la Maternitatea Piteşti", a mai spus Adrian Ţolea.

La rândul său, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, Mirandolina Prişcă, a declarat că la Maternitate au existat perioade în care au căzut părţi din tavan în saloane. "Oricând se puteau întâmpla accidente grave care să se lase chiar cu decesul personalului sau al pacienţilor. S-a constituit o comisie din care au făcut parte şi reprezentanţi ai Autorităţii în Construcţii, care ne-au spus că pericolul este permanent, deci în orice clipă se poate întâmpla orice", a spus Prişcă.

 

 

 

 

 

GALERIE FOTO


 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici