DSP te poate ţine cu forţa în carantină sau izolare? Un avocat clarifică situaţia: Nu este un „mandat de arestare preventivă”

  • Un pacient nu va putea fi închis cu forţa în spital sau în carantină instituţionalizată în baza unei decizii a DSP
  • Avocatul Adrian Toni Neacşu, fost judecător, spune că vorbim despre o decizie administrativă ce nu are bază legală pentru a folosi forţa
  • „Decizia administrativă a DSP a fost văzută ca un mandat de arestare preventivă. Ei bine, nu este aşa”.
  • Atunci când cineva refuză carantina la domiciliu, DSP emite o decizie prin care este fie internat, fie plasat în carantină instituţionalizată
11146 afișări

Legea carantinei şi izolării le permite medicilor să te izoleze în spital sau să te plaseze în carantină instituţionalizată sau la domiciliu în caz de confirmare sau suspiciuni de Covid-19. Însă, dacă refuzi, nimeni nu te poate forţa să rămâi închis deoarece vorbim de un act administrativ.

„Decizia administrativă a DSP a fost văzută ca un mandat de arestare preventivă sau de aducere astfel încât nu şi-au pus problema asupra modului în care vor fi executate. Ei bine, nu este aşa. O decizie administrativă emisă de DSP nu se poate executa niciodată cu forţa, adică cu concursul poliţiei. Nu există un cadru legal pentru executarea cu forţa a deciziilor de carantinare. sau de izolare emise de DSP. Dacă o persoană refuză să se prezinte în spaţiul destinat pentru carantinare sau chiar la spital în cazul izolării, acesta va primi, în cel mai rău caz, amenzi contravenţionale pentru nerespectarea măsurilor prevăzute în starea de alertă, dar nu va putea fi luată pe sus şi închisă cu forţa”, spune Adrian Toni Neacşu, avocat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici