DSVSA Braşov: La carnea de pui din lotul retras de la comercializare nu s-a găsit salmonella

Carnea de pui provenind de la Avicola Călăraşi şi retrasă de la comercializare dintr-un hypermarket din Braşov nu era infestată cu salmonella, potrivit rezultatelor de laborator, a anunţat, miercuri, şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Braşov

219 afișări
Imaginea articolului DSVSA Braşov: La carnea de pui din lotul retras de la comercializare nu s-a găsit salmonella

DSVSA Braşov: La carnea de pui din lotul retras de la comercializare nu s-a găsit salmonella (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Braşov, Dorin Enache, a spus că testele de laborator făcute la carnea de pui dintr-un lot retras de la comercializare au ieşit negative la testul pentru salmonella.

"La noi nu s-a găsit salmonella. Au fost făcute teste de laborator şi nu poate fi vorba despre aşa ceva", a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX directorul DSVSA Braşov, Dorin Enache.

Reprezentanţii DSVSA Braşov au restras de la comercializare, săptămâna trecută, dintr-un hypermarket din Braşov, aproximativ 6,2 tone de carne de pui provenită de la Avicola Călăraşi, întrucât exista suspiciunea infestării cu salmonella.

Autoritatea Naţională Sanitar-veterinară (ANSVSA) a iniţiat, începând de miercuri, acţiuni de control în laboratoare particulare de acreditarea a preparării cărnii pentru depistarea eventualelor nereguli şi va înăspri legislaţia, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, arătând că problemele punctuale nu trebuie totuşi generalizate la nivelul întregului sector, fiind consemnate deja pierderi de zeci de milioane euro ale producătorilor de carne.

O cantitate de 3.472 de kilograme de carne de pui congelată provenind de la Avicola Călăraşi şi retrasă de la comercializare din Selgros Suceava urmează să fie incinerată după ce în urma analizelor a fost depistată salmonella.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, în urma analizelor făcute pe probe din cantitatea de 3.472 de kilograme de carne de pui congelat care a fost retrasă de la vânzare de la Selgros a fost confirmată "prezenţa salmonellei netipizate, urmând ca tipizarea să fie făcută ulterior", la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti.

Peste 16 tone de carne de pui de la Avicola Călăraşi au ajuns în judeţul Suceava, din care 12,6 tone au fost comercializate, iar 3,6 tone au fost sechestrate pentru analize.

Peste 13.500 de kilograme de carne de pasăre au fost retrase în Bucureşti şi Braşov, cu ocazia verificărilor vizând lanţul de supermarket-uri Selgros, până în prezent nefiind depistate loturi infestate cu salmonella periculoasă pentru om, spuneau reprezentanţii ANSVSA.

De asemenea, a fost pusă sub sechestru o cantitate de patru tone de carne de pui provenită de la Avicola Călăraşi şi retrasă dintr-un supermarket din Cluj-Napoca, în timp ce în Prahova a fost retrasă o cantitate de peste 2,3 tone de carne de pui congelată din trei loturi provenind de la Avicola Călăraşi, iar reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare spun că în urma analizelor în două dintre loturile de carne a fost depistată o "tulpină bacteriană.

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu, declara că instituţia pe care o conduce s-a autosesizat în urma informaţiilor privind livrarea de carne de pui alterată de către Avicola Călăraşi, la "un lanţ de supermarket-uri", destinatar fiind Selgros, conform informaţiilor anchetatorilor din dosarul evaziunii de peste 50 de milioane de euro.

Compania Selgros a informat, în acelaşi context, că în septembrie a refuzat în mai multe magazine livrări de la furnizorul Avicola Călăraşi din cauza aspectului şi a calităţii necorespunzătoare.

Administratorul Avicola Călăraşi, Orlando Daher, cercetat în dosarul evaziunii de peste 50 de milioane euro, susţine că suspiciunea de salmonella din septembrie nu s-a confirmat, carnea fiind atunci "pusă în consum", şi a adăugat că situaţia creată acum "provoacă pierderi care vor duce la faliment".

Orlando Daher este cercetat în dosarul evaziunii de peste 50 de milioane de euro, el primind interdicţia de a părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile. În acest dosar au fost arestate 16 persoane, între care procurorul Angela Nicolae, fiul acesteia, Daniel Nicolae, liderul grupării evazioniste, Moubarak Mahmoud Sleiman, şi funcţionarul ANAF Antonio Burlacu.

Potrivit rezoluţiei de începere a urmăririi penale în acest dosar, reţelele de firmă fantomă constituite de Moubarak Mahmoud Sleiman au fost utilizate în favoarea unor beneficiari precum Avicola Mihăileşti SRL, Avicola Crevedia SA, Avicola Tărtăşeşti SA, Avicola Călăraşi SA, Palrom Inter SRL, Palrom SRL, Lacto Food SRL, Lactmar SRL, Atifco Internaţional SRL, Caliprix International SRL şi Carmistin SRL, controlate de membri ai grupării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici