Dumitru Prunariu, la 40 de ani după primul zbor în spaţiu. Momentul istoric, aniversat de Academia Română

  • Dumitru Prunariu este cel de-al 103-lea pământean care a ajuns în Cosmos
  • Prunariu a petrecut în spaţiu 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute
  • Până pe 28 mai se fac înscrieri la concursul Agenţiei Spaţiale Europene
345 afișări
Imaginea articolului Dumitru Prunariu, la 40 de ani după primul zbor în spaţiu. Momentul istoric, aniversat de Academia Română

Dumitru Prunariu, la sesiunea aniversară organizată de Academia Romana, dedicată împlinirii a 40 de ani de la primul zbor al unui român în spaţiul cosmic.

Explorarea universului a fost unul din marile visuri ale umanităţi. Pentru asta mulţi au trecut prin probe dure pentru a fi printre primii care explorează cosmosul.
 
Dumitru Prunariu a manifestat pasiunea pentru zbor încă din copilărie şi a visat mulţi ani să ajungă deasupra suprafeţei terestre. Iar pe 14 mai 1981, la bordul rachetei Soiuz 40, a intrat în istorie ca primul şi unicul cosmonaut român care a călătorit în spaţiul cosmic.
 
„Prima dorinţă în momentul în care am ajuns pe orbită, s-a desprins ultima treaptă a rachetei purtătoare şi am ajuns în imponderabilitate a fost să mă uit prin hubloul navei cosmice să văd cum arată Pământul. Popov, partenerul meu de zbor şi comandantul misiunii, îmi spunea: Nu te uita, nu te uita. Am întrebat de ce. S-ar putea să ţi se facă rău, este prea sus, nu ai mai fost nicioadată aici. Normal că nu l-am luat în considerare, iar imaginea pe care am văzut-o a fost fantastică”, povesteşte Dumitru Prunariu.
 
Dacă vă număraţi printre cei care îşi doresc să încerce să descopere misterele Universului, aflaţi că din 2012 România este membră a Agenţiei Spaţiale Europene. Astfel, aveţi oportunitatea ca în acest an, la sfârşitul lunii mai, să participaţi la selecţii: „În primul rând să se înscrie la un concurs de candidaţi cosmonauţi. Agenţia Spaţială Europeană va încheia listele pentru înscrieri pe 28 mai 2021. După acestă dată, toţi cei care s-au înscris şi care îndeplinesc sigur acele condiţii cerute acolo, studii superioare, un anumit domeniu stinţiific ... Cei care vor reuşi vor fi anunţaţi undeva în toamna lui 2022”.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici