Duşa, la Centrul NATO, alături de Stoltenberg: Unitatea de comandă va fi funcţională din toamnă

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, vizitează, la ora transmiterii acestei ştiri, Unitatea NATO de Integrare a Forţelor amenajată la Bucureşti, ministrul Apărării, Mircea Duşa, afirmând, la ceremonie, că în toamna acestui an structura de comanda va fi acreditată şi va putea funcţiona.

453 afișări
Imaginea articolului Duşa, la Centrul NATO, alături de Stoltenberg: Unitatea de comandă va fi funcţională din toamnă

Mircea Duşa (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, vizitează, la ora transmiterii acestei ştiri, Unitatea NATO de Integrare a Forţelor amenajată la Bucureşti, el fiind însoţit de preşedintele Klaus Iohannis, de ministrul Mircea Duşă şi de premnierul interimar, Gabriel Oprea.

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a spus, la ceremonia de inaugurare a Centrului NATO, că pentru pregătirea acestei structuri NATO de comandă au fost parcurşi toţi paşii conveniţi cu Alianţa, iar centrul va fi acreditat şi va funcţiona în toamna acestui an, împreună cu structurile altor state aliate.

Potrivit lui Duşa, investiţia pentru acest centru, care a fost amenajat în două luni, se ridică la 16 milioane de lei, iar în acestă structură vor lucra 42 de militari, din care 27 de posturi vor fi ocupate de militari români, iar celelalte de cadre ale ţărilor aliate.

”În contextual geopolitic actual avem capacitatea de a acţiona în parteneriat cu aliaţii noştri”, a spus Duşa.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, face joi o vizită oficială în România, iar în cursul dimineţii a fost primit la MApN de către ministrul Apărării, Mircea Duşa. Ulterior, Jens Stoltenberg s-a întâlnit la Guvern cu premierul interimar Gabriel Oprea, după care a fost primit la Palatul Cotrocebni de către preşedintele Klaus Iohannis.

Stoltenberg este secretarul general al NATO din martie 2014.

Înfiinţarea Unităţii de Integrare a Forţelor NATO a fost decisă prin Hotărârea 32/2015, adoptată de Camera Deputaţilor şi Senat în 23 iunie, sub denumirea NATO Force Integration Unit (NFIU), în Garnizoana Bucureşti. Organizarea, funcţionarea, încadrarea cu personal, administrarea, sprijinul naţiunii gazdă, precum şi alte detalii necesare îndeplinirii misiunii NFIU ROU se stabilesc prin înţelegeri încheiate de către Ministerul Apărării Naţionale şi autorităţile militare NATO şi statele aliate participante.

Pe timpul funcţionării pe teritoriul României, NFIU ROU beneficiază de prevederile Acordului dintre statele părţi la Tratatul Atlanticului de Nord cu privire la statutul forţelor lor, semnat la Londra la 19 iunie 1951, şi de prevederile Protocolului privind statutul comandamentelor militare internaţionale, înfiinţate în temeiul Tratatului Atlanticului de Nord, semnat la Paris la 28 august 1952.

Dislocarea NFIU în misiuni în afara teritoriului României se execută la ordinul autorităţilor NATO abilitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici