Duşa: Nu există nicio campanie de recalculare a pensiilor militare la Casa Sectorială de Pensii

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat, marţi, că nu există nicio campanie de recalculare a pensiilor militare la Casa Sectorială de Pensii a Armatei, dar a adăugat că a dispus mărirea comisiei speciale înfiinţate, conform legii, pentru soluţionarea contestaţiilor pensionarilor militari.

685 afișări
Imaginea articolului Duşa: Nu există nicio campanie de recalculare a pensiilor militare la Casa Sectorială de Pensii

Duşa: Nu există nicio campanie de recalculare a pensiilor militare la Casa Sectorială de Pensii (Imagine: Stefan Micsik - MediafaxFoto)

Ministrul Apărării a participat marţi la ceremonia de repatriere din Afganistan a Batalionului 2 Manevră, eveniment care s-a desfăsurat la sediul Batalionului 33 Vânători de Munte "Posada" din Curtea de Argeş.

Duşa a spus, cu această ocazie, că pensiile militarilor sunt calculate de către Casa Sectorială.

"Nu există nicio campanie la Casa Sectorială de recalculare a pensiilor. Din momentul apariţiei Legii 119, care într-adevar a creat discriminări din 2010, la Casa Sectorială de Pensii de la Armată au fost procesate 80.000 de dosare. Sigur că nu întotdeauna cei care primesc deciziile sunt multumiţi de aceste decizii şi de aceea sunt înregistrate, tot la Casa de pensii, 28.000 de contestaţii. Avand în vedere volumul mare de muncă şi contestaţiile care trebuie soluţionate, eu am dispus, printr-un Ordin al ministrului, să mărim acea comisie specială înfiinţată conform legii care să soluţioneze contestaţiile. Sigur că în acest proces de soluţionare a contestaţiilor, dacă sunt şi documente care nu sunt conforme cu realitatea vom lua şi măsurile prevăzute de lege. Dar asta nu înseamnă că există la Casa sectorială de pensii o campanie de recalculare. Nu recalculează nimeni pensii", a spus ministrul.

El a mai spus că "a existat acolo un audit" şi el însuşi a dispus să fie făcute analize.

"E şi Curtea de conturi în control, am dispus si eu anumite analize acolo. Acolo unde vom constata că s-a încălcat legea sau ca cineva a întocmit acte care nu sunt conforme cu realitatea, mă refer la actele primare, nu la deciziile de pensionare. Deciziile sunt acte care reflectă o anumită stare de fapt. Eu ma refer la acte premergătoare, adeverinţe, documente care vizează vechimea, şi dacă sunt anumite chestiuni care nu sunt conforme cu realitatea sau sunt nelegale, vom lua şi măsurile necesare şi dacă cineva a încălcat legea atunci când a efectuat operaţiunile de stabilire a cuantumului pensiei, va suporta şi rigorile legii", a spus Duşa.

El a adăugat că aceste controale se fac de către cei care au atribuţii în stabilirea pensiilor, de cei de la Casa Sectorială.

"Dacă ei constată ca au greşit repară ceea ce au greşit, revin, dacă nu, cel care urmează să beneficieze de pensie, conform legii, are dreptul să conteste la acea comisie specială care funcţioneaza tot la nivelul ministerului, pentru a-şi dovedi drepturile pe care trebuie să le aibă conform legii şi conform documentelor pe care le prezintă", a spus Duşa.

El a menţionat că face un apel la pensionarii militari "să stea liniştiţi"

"Dezbaterile sunt normale să existe în presă, dar nu există la Casa sectorială o campanie de recalculare a pensiilor. Şi eu voi face eforturi ca pensiile militarilor să nu scadă, să rămână la nivelul pe care trebuie să îl aibă pensia, conform legii", a spus Duşa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici