Duşa s-a întâlnit cu rudele victimelor accidentului aviatic şi cu persoanele ajunse primele în zonă

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, s-a întâlnit, sâmbătă dimineaţă, la Academia Forţelor Terestre din Sibiu, cu cele două persoane care au ajuns primele la locul accidentului aviatic din Stejăriş, înainte oficialul stând de vorbă cu rudele celor opt militari care şi-au pierdut viaţa în accident.

117 afișări
Imaginea articolului Duşa s-a întâlnit cu rudele victimelor accidentului aviatic şi cu persoanele ajunse primele în zonă

Duşa s-a întâlnit cu rudele victimelor accidentului aviatic şi cu persoanele ajunse primele în zonă

La finalul întâlnirii, ministrul a precizat că a dorit să se întâlnească cu rudele pentu a le tranmsite condoleanţe, iar celor doi tineri care au ajuns primii la locul accidentului să le mulţumească pentru că i-au ajutat pe cei doi militari supravieţuitori, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"M-am întâlnit cu membrii familiilor pentru a le transmite condoleanţe. Mâine, în jurul orei 14.00, după ce vor fi îndeplinite toate formalităţile, vom organiza un ceremoial militar religios (n.r. - la Academia Forţelor Terestre), după care vor pleca sicriele cu mijloace de transport spre Argeş, Alba şi Câmpia Turzii cu un C 130, iar familiile vor stabili când vor avea loc înmormâmtările", a declarat Duşa.

Ministrul Apărării a spus că a vrut să le mulţumească celor doi tineri care au ajuns primii la locul accidentului aviatic.

"De asemenea, i-am invitat pe cei doi băieţi care au fost primii la faţa locului şi am dorit să le mulţumesc pentru spiritul lor umanitar şi pentru faptul că au intervenit cu curaj şi i-au salvat cei doi militari. Le-am mulţumit şi le-am dat o amintire", a spus Duşa

Întrebat în ce stadiu este ancheta, Mircea Duşă a răspuns: "Nu facem declaraţii de presă, este un moment foarte dificil şi n-am vrut decât să mă întlnesc cu familiile şi cu cei doi tineri".

Cei doi tineri salvatori ţineau în mână câte o cutie neagră în care erau binocluri.

Întrebat cum a fost la faţa locului şi ce a văzut acolo, unul dintre cei doi tineri a răspuns: "Era mult fum şi nu vedeai nimic". Cei doi au fost luaţi apoi din faţa jurnaliştilor şi urcaţi într-o maşină cu care au plecat de la Academia Forţelor Terestre.

Trupurile celor opt militari care şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic din localitatea Stejăriş, judeţul Sibiu, au fost aduse, vineri, în jurul orei 20.30, la Laboratorul de Medicină Legală (LML) Sibiu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cel mai probabil, în cursul zilei de sâmbătă, familiile militarilor morţi vor ajunge la Sibiu pentru a lua trupurile neînsufleţite.

Cei doi supravieţuitori din elicopterul prăbuşit vineri în judeţul Sibiu, căpitan-comandorul Corneliu-Gabriel Titiana, în vârstă de 47 de ani, şi maistrul militar cls. I Valentin Bora, în vârstă de 41 de ani, au fost operaţi sâmbătă noaptea la Spitalul de Arşi din Capitală, însă şirul intervenţiilor va continua, prognosticul în ambele cazuri fiind rezervat, potrivit reprezentanţilor spitalului. Cei doi militari au fost aduşi în Bucureşti de la Târgu Mureş având arsuri şi fracturi.

Luni, va fi făcută o nouă evaluare a pacienţilor şi vor continua operaţiile ce vizează arsurile.

În urma prăbuşirii elicopterului militar IAR-330 PUMA, vineri, în jurul orei 10.40, într-o zonă împădurită din judeţul Sibiu, opt militari şi-au pierdut viaţa şi alţi doi au fost răniţi grav. Potrivit MApN, elicopterul aparţinea Bazei 71 Aeriană de la Câmpia Turzii, se afla în misiune şi ar fi urmat să participe la un exerciţiu în Poligonul Cincu.

Beniamin Pădure, cioban din satul sibian Stejăriş, este cel care a ajuns primul la locul accidentului aviatic, el povestind că a auzit elicopterul în zbor, fără a-l putea vedea din cauza ceţii, după care a auzit o explozie şi s-a îndreptat spre acea zonă, reuşind să vorbească cu unul din răniţi, care l-a întrebat unde se află.

"Era ceaţă de nu vedeai la zece metri în faţa ochilor. Am auzit zgomot ca de elicopter sau avion, dar nu-l puteam vedea. Când am auzit explozia, am fugit cu colegul meu spre locul de unde a venit zgomotul. Când am ajuns lângă elicopter, am început să strigăm dacă ne aude cineva. Ne-a răspuns un bărbat şi m-am dus lângă el, mi-a cerut apă, dar nu aveam la mine (...) M-a întrebat unde suntem şi i-am explicat că între Stejăriş şi Mălâncrav. A luat telefonul şi şi-a sunat şeful şi i-a zis că elicopterul s-a prăbuşit şi i-a explicat unde", a povestit pentru MEDIAFAX Beniamin Pădure.

Beniamin Pădure a relatat apoi că, la o distanţă de aproximativ 15 metri de primul rănit, l-a auzit gemând pe al doilea, iar ulterior a văzut, în jurul elicopterului, pe o rază de circa 30 de metri, şi celelalte victime. Pădure a mais spus că el a rămas la locul accidentului până când au venit salvatorii, iar colegul său a plecat cu oile.

Ministerul Apărării a anunţat, vineri după-amiază, identitatea celor zece victime ale accidentului aviatic, fiind vorba despre militari cu vârste între 25 şi 47 de ani.

Într-un comunicat de presă, MApN precizează că cei opt militari care şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic sunt comandorul Artur-Grigore Palfi, în vârstă de 46 de ani, căsătorit, tatăl unui copil, căpitanul medic Rareş-Cosmin Moldovan, de 34 ani, căsătorit, taăl unui copil, căpitanul Răzvan-Aurel Moldovan, de 29 de ani, căsătorit, sublocotenentul Andrei-Cătălin Apostol, în vârstă de 25 de ani, necăsătorit, maistrul militar cls. I Paul Bădescu, de 41 ani, necăsătorit, maistrul militar cls. II Dorin Fodor, de 43 de ani, căsătorit, tatăl a doi copii, maistrul militar cls. III Vasile-Marian Gădălean, de 33de ani, necăsătorit, tatăl unui copil, şi maistrul militar cls. III Constantin-Dorin Filip, 30 ani, necăsătorit.

Cei doi răniţi au fost transportaţi iniţial la UPU a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, unul cu elicopterul SMURD, iar celălalt cu o ambulanţă. Medicii au stabilit ca răniţii, întrucât aveau arsuri pe 40% din suprafaţa corpului, să fie transferaţi cu un avion Spartan la Spitalul de Arşi din Bucureşti, aeronava ajungând în Capitală vineri, în jurul orei 18.00.

Procurorii militari şi medicii legişti aflaţi la locul prăbuşirii elicopterului în judeţul Sibiu au lucrat la identificarea cadavrelor, căutând acte şi lucruri personale, anchetatorii afirmând că, atunci când condiţiile meteo vor permite, vor fi ridicate şi analizate componentele aeronavei.

La locul accidentului au rămas pompieri, poliţişti, jandarmi şi salvamontişti, pentru a asigura paza epavei elicopterului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici