Duţă: Singura şansă pentru a evita falimentul CNAS este infuzia de bani privaţi

Preşedintele Casei Naţional de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, a declarat joi, la conferinţa "Reforma sănătăţii la analiză", că instituţia pe care o reprezintă are un deficit de câteva sute de milioane de euro, singura soluţie pentru evitarea falimentului fiind infuzia de bani privaţi.

1172 afișări
Imaginea articolului Duţă: Singura şansă pentru a evita falimentul CNAS este infuzia de bani privaţi

Duţă: Singura şansă pentru a evita falimentul CNAS este infuzia de bani privaţi (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Aşa cum arată CNAS, cu deficit de câteva sute de euro, fără un control al pieţei farma, riscăm, în doi-trei ani, să intrăm în insolvenţă. Infuzia de capital privat ar fi singura soluţie", a declarat preşedintele CNAS, la conferinţa cu tema "Reforma sănătăţii la analiză", organizată de agenţia MEDIAFAX şi Eureko.

Luacian Duţă a precizat că ar trebui asigurată crearea cadrului legal pentru funcţionarea caselor private de asigurări de sănătate, arătând că CNAS, care în 2007 a avut excedent bugetar, în 2009 ajunsese la un deficit structurat de 700 de milioane de euro, adică de 15 la sută, fără perspective de a-l putea scădea.

În ceea ce priveşte elaborarea pachetului minim de servicii, preşedintele CNAS a declarat că nu are suficienţi specialişti care să elaboreze pachetul de bază, dar a susţinut că încearcă în următoarele şase luni să finalizeze şi să propună o schiţă care să intre în dezbatere publică.

Informatizarea sistemului de sănătate şi elaborarea pachetului minim de servicii constituie principalii piloni pe care se va sprijini reforma în sănătate, a mai spus preşedintele CNAS.

Măsurile de reformare a sistemului de sănătate şi consecinţele introducerii coplăţii sunt analizate de reprezentanţi ai autorităţilor publice şi jucători privaţi din domeniul serviciilor medicale şi al asigurărilor la conferinţa "Reforma sănătăţii la analiză", organizată de agenţia Mediafax şi Eureko.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici