ECHINOCŢIU DE TOAMNĂ 2020. Ziua şi noapte sunt egale marţi, 22 septembrie. Când se schimbă ORA

Echinocţiul de toamnă 2020 va avea loc pe 22 septembrie şi reprezintă debutul toamnei din punct de vedere astronomic.

9774 afișări
Imaginea articolului ECHINOCŢIU DE TOAMNĂ 2020. Ziua şi noapte sunt egale marţi, 22 septembrie. Când se schimbă ORA

ECHINOCŢIU DE TOAMNĂ 2020. Ziua şi noapte sunt egale marţi, 22 septembrie. Când se schimbă ORA

Echinocţiul are loc de două ori pe an. Primul este echinocţiu de primăvară şi marchează momentul când Soarele traversează ecuatorul ceresc şi trece din emisfera cerească sudică în emisfera nordică şi echinocţiu de toamnă, atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc şi trece din emisfera nordică în emisfera sudică.

Aflându-se deci la această data în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopţilor. Excepţie fac regiunile polare, în zona Polului nord incepând lunga noapte polară, iar în Polul sud începe ziua polară, timp de 6 luni, până la momentul echinocţiului de primavară.

Începând de la această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopţilor să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstiţiului de iarnă.

De când a fost alcătuit calendarul gregorian (1582), echinocţiul de toamnă s-a produs în zilele de 21, 22, 23 sau 24 septembrie.

Următoarele date când va avea loc-  Echinocţiul de toamnă

Potrivit Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu” acestea sunt datele când va avea loc echinocţiu de toamnă

2020
22 septembrie
16:31

2021
22 septembrie
22:21

2022
23 septembrie
04:04

2023
23 septembrie
09:50

2024
22 septembrie
15:44

2025
22 septembrie
21:19

2026
23 septembrie
03:05

2027
23 septembrie
09:02

2028
22 septembrie
14:45

 

Schimbarea orei

Un alt eveniment care av avea loc luna viitoare este trecerea la ora standard, denumită şi ora de iarnă.

Anul acesta, trecerea la ora de iarna se face in noaptea de 24 spre 25 octombrie. In ultimul wekend din luna, ora 4:00 va deveni ora 3:00. Medicii sustin ca schimbarea orei poate avea efecte asupra organismul. Copiii si varstnici resimt cel mai puternic aceasta schimbare.

Totuşi anul viitor ar putea marca sfârşitul acestui proces de schimbare a orei de două ori pe an.

Comitetul de Turism şi Transporturi al UE propune să punem capăt schimbării sezoniere a orei.  Acest lucru nu ar modifica dreptul ţărilor UE de a decide cu privire la ora lor standard, conform News European Parliament.

Pentru ţările care decid să îţi păstreze definitiv ora de vară, ultima schimbare a ceasului va fi duminică din martie 2021. Statele membre care preferă să îşi păstreze ora standard, cunoscută şi sub numele de „ora de iarnă”, schimbă ceasurile pentru ultima dată în ultima duminică din octombrie 2021.

Pentru a proteja piaţa unică, Comisia va analiza propunerile de fus orar ale statelor. Ţările U.E să stabilească şi să comunice între ele toate modificările pe care le fac. În acest mod, trebuie să se asigure că aplicarea orei de vară în unele ţări şi a orei de iarnă în altele nu perturbă funcţionarea pieţei interne.

Comisia a organizat o consultare publică în vara anului 2018, care a primit 4,6 milioane de răspunsuri, din care 84% erau în favoarea întreruperii modificărilor semestriale ale ceasului, în timp ce 16% doreau să le păstreze.

UE a unificat pentru prima dată aranjamentele referitoare la ora de vară în 1980, pentru a asigura o abordare armonizată a schimbării orei pe piaţa unică, deoarece până atunci, practicile şi programele naţionale de oră de vară erau divergente. Directiva actuală privind orele de vară impune ca ţările UE să treacă la ora de vară în ultima duminică din martie şi să revină la ora standard în ultima duminică din octombrie.


 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici