Edu Cer solicită Guvernului eliminarea indemnizaţiilor pentru membrii Academiei Române

Asociaţia Profesională pentru Educaţie şi Cercetare - Edu Cer - solicită Guvernului eliminarea finanţării de la buget prin salarii, indemnizaţii lunare sau orice alte forme de finanţare prin lege a membrilor diverselor "Academii", inclusiv pentru membrii Academiei Române.

51 afișări
Imaginea articolului Edu Cer solicită Guvernului eliminarea indemnizaţiilor pentru membrii Academiei Române

Edu Cer solicită Guvernului eliminarea indemnizaţiilor pentru membrii Academiei Române (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Titlul de academician este unul de onoare, nu unul pentru care primeşti bani de la stat, în condiţiile în care tinerii debutanţi în sistemul de învăţământ şi cercetare nu au slujbe. Academia Română, dacă doreşte să îşi răsplătească membrii, să o facă din fondurile proprii, nu din fonduri publice, având în vedere că această instituţie este proprietara a 20 de terenuri de peste 5.800 de hectare, a unui imobil situat pe Calea Victoriei (în valoare de numai 493 lei) sau a altuia, tot pe Calea Victoriei, evaluat la 13 lei!", susţine într-un comunicat de duminică Ştefan Vlaston, preşedintele Edu Cer.

Astfel, spune Vlaston, fondurile economisite de la bugetul de stat ar trebui să fie folosite "pentru sprijinirea tinerilor cercetători cu burse oferite prin concurs public şi nu prin «furt» cu legea, aşa cum se întâmplă în cazul AOSR (Academia Oamenilor de Ştiinţă din România-n.r.).

"Cerem totodată Guvernului român să interzică imediat cumularea salariilor din universităţi cu cele din institute de cercetare, dacă ambele sunt finanţate de la bugetul de stat. E imoral să interzici pensia cu salariul de la stat, dacă laşi ca indivizi ahtiaţi de bani să aibă două salarii de la stat. Vorbim de un alt mod în care baieţii deştepti din sistemul «academic» devalizează bugetul public al educaţiei şi cercetării. Există o «metodă» bine pusă la punct care funcţionează astfel: profesori din universităţi de stat (plătiţi din bani publici) sunt angajaţi pe posturi de cercetători ştiinţifici în institute de cercetare, finanţate tot din bani publici - de exemplu, institutele Academiei Române dar nu numai", afirmă liderul asociaţiei.

Edu Cer mai solicită verificarea "statutului academic şi a veniturilor lunare ale membrilor tuturor academiilor, pentru a se identifica toate abaterile grave de la legislaţia în vigoare".

Vlaston afirmă că în România sunt "cel puţin cinci Academii", printre care "Academia de ştiinţe agricole", "Academia de ştiinţe silvice", "Academie de ştiinţe medicale".

Comunicatul Edu Cer survine anunţului de vineri al Administraţiei Prezidenţiale, potrivit căruia Traian Băsescu "nu poate accepta titlul de membru de onoare al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România (AOSR), precizând că acordarea unui sediu şi promulgarea unei legi sunt obligaţii de serviciu care nu trebuie răsplătite cu titluri academice".

"Cu privire la propunerea Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România ca preşedintele Traian Băsescu să devină membru de onoare, Administraţia Prezidenţială precizează că iniţiativa nu a primit acordul preşedintelui sau al instituţiei prezidenţiale", se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, potrivit sursei citate, că acordarea unui sediu şi promulgarea unei legi "sunt obligaţii de serviciu care nu trebuie răsplătite cu titluri academice".

"Preşedintele mulţumeşte membrilor AOSR pentru iniţiativa lor, dar din motivele expuse anterior nu poate accepta titlul de membru de onoare al AOSR", se mai precizează în comunicatul Preşedinţiei.

Preşedintele Traian Băsescu a fost desemnat membru de onoare al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, în Adunarea Generală de joi, 11 martie, cu unanimitate de voturi, conform reprezentanţilor instituţiei.

Şeful statului a fost desemnat membru de onoare, la propunerea preşedintelui AOSR, Vasile Cândea, în motivaţia acestei propuneri fiind semnalat faptul că în perioada în care Traian Băsescu a fost primarul Capitalei a sprijinit AOSR în mai multe domenii, a declarat Ion Basgan, vicepreşedinte AOSR.

El a mai precizat că au fost analizate la nivelul prezidiului instituţiei şi propunerile ca Regele Mihai şi Emil Constantinescu să fie numiţi membri onorifici ai forului ştiinţific, urmând ca acestea să fie luate în discuţie.

Fostul preşedinte al României Ion Iliescu este deja membru de onoare al AOSR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici