Educaţia sexuală, doar cu acord parental în România. În Suedia a fost introdusă în şcoli din anii '50

Consiliul Naţional al Elevilor, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România şi Consiliul Tineretului din România îşi exprimă dezamăgirea faţă de modul în care factorii decizionali apreciază importanţa educaţiei sexuale în şcoli, blocând accesul elevilor la informaţii.

947 afișări
Imaginea articolului Educaţia sexuală, doar cu acord parental în România. În Suedia a fost introdusă în şcoli din anii '50

Educaţia sexuală, doar cu acord parental în România. În Suedia a fost introdusă în şcoli din anii '50

Într-un comunicat, organizaţiile de studenţi şi elevi spun că lipsa accesului la educaţie sexuală a fost promovată de organizaţii religioase, dar şi de Biserica Ortodoxă Română, iar acum parlamentarii susţin blocarea educaţiei sexuale în şcoli prin introducerea unui acord parental. Aşa cum la toate celelalte discipline de studiu nu este necesar un acord parental pentru a legitima importanţa informaţiilor studiate, nu ar trebui să condiţionăm accesul tinerilor la educaţie sexuală de un acord parental acordat subiectiv. Un sistem educaţional performant are capacitatea de a stabili care sunt disciplinele ce trebuie studiate în vederea dobândirii competenţelor cheie specifice profilului absolventului.

Educaţia sexuală, din 1955, în şcolile din Suedia

Educaţia sexuală a fost introdusă în şcoli pentru prima dată în 1955 în Suedia, care a fost urmată, în anii ‘70-’80, de mai multe ţări din vestul Europei. În anii ‘90 şi 2.000 s-au alăturat şi ţări ca Franţa, Regatul Unit şi apoi Portugalia sau, mai aproape de noi, Ucraina şi Estonia.

În prezent, în cele mai multe ţări din Uniunea Europeană, educaţia sexuală este obligatorie în şcoli, deşi diferă la nivel de calitate şi conţinut. Printre ţările cu o experienţă vastă în predarea educaţiei sexuale se numără ţările nordice, Franţa şi Germania. În sistemul educaţional românesc, educaţia sexuală continuă să reprezinte un subiect tabu, dar şi elementul central al mai multor dezbateri ideologice. În acest sens, suntem de părere că sănătatea elevilor trebuie să primeze, iar factorii decizionali trebuie să promoveze politici educaţionale în raport cu realitatea ţării noastre, ţară care ocupă primul loc din Uniunea Europeană la numărul de mame adolescente .

În 2018, 727 de adolescente sub 15 ani au devenit mame

Conform datelor INS Tempo , în anul 2018, în România au devenit mame 727 de adolescente cu vârsta sub 15 ani şi 18.753 cu vârsta între 15-19 ani. Dintre mamele adolescente sub 15 ani, 19 sunt la a doua naştere şi una la a treia. Cât ţine de mamele adolescente cu vârsta între 15-19 ani, 3.929 sunt la a doua, 731 la a treia, 72 la a patra, 8 la a cincea şi una la a şasea. Totodată, 7,5% din totalul cazurilor de cancer de col uterin diagnosticate anual în Europa provin din România, incidenţă de 3 ori mai mare decât media la nivelul Uniunii Europene. România se află pe primul loc din ţările Uniunii Europene în ceea priveşte mortalitatea prin cancer de col uterin (14.2 la 100.000 de femei).

Tinerii spun că educaţia sexuală este necesară pentru că nu toţi tinerii au acces la o informare corectă privind metodele contraceptive, dar şi cele de prevenţie pentru a stopa răspândirea unor boli cu transmitere sexuală, pentru că tinerii nu beneficiază de sprijin şi consiliere, în contextul subfinanţării cabinetelor de planificare familială, dar şi pentru că, deşi anumite informaţii privind educaţia sexuală pot fi vizualizate pe internet, nu toţi elevii au acces la internet (aproximativ 900.000 de elevi nu au acces la resurse educaţionale în format digital) şi nu toate resursele disponibile sunt informaţii verificate.

Conform studiului realizat de Salvaţi Copiii, 6 din 10 mame minore nu au avut acces niciodată la informaţii cu privire la sănătatea reproducerii sau educaţie sexuală, iar 12% dintre mamele minore au primit informaţii despre educaţia sexuală de la vecini/ prieteni/ rude sau de pe internet. În acelaşi timp, 40% dintre mamele minore apreciază că veniturile nu le ajung pentru strictul necesar, un procent semnificativ mai ridicat comparativ cu celelalte persoane din comunitate, pentru că în foarte multe familii din România, sănătatea reproducerii nu constituie un subiect de discuţie liberă, iar mai mulţi elevi nu au părinţi care să le poată răspunde la informaţii privind educaţia sexuală care ar trebui să fie livrate de specialişti în domeniu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici