Efectele Ordonanţei Corinei Şuteu: Bilete mai scumpe la cinema şi spectatori mai puţini

Operatorii sălilor de cinema trag un semnal de alarmă asupra ordonanţei iniţiată de Corina Şuteu spunând că aceasta “încurajează mediocritatea” şi va duce la scăderea numărului de spectatori şi creşterea preţului la bilete, reacţia venind după ce senatorii au cerut marţi retragerea proiectului.

1318 afișări
Imaginea articolului Efectele Ordonanţei Corinei Şuteu: Bilete mai scumpe la cinema şi spectatori mai puţini

Efectele Ordonanţei Corinei Şuteu: Bilete mai scumpe la cinema şi spectatori mai puţini (Imagine Andreea Balaurea / Mediafax Foto)

Într-o scrisoare deschisă, prin care solicită amânarea adoptării ordonanţei de urgenţă ce prevede noi reguli în cinematografie şi corelarea acesteia la realităţile şi necesităţile business-ului de cinema, reprezentat printre alţii de exploatanţii şi distibuitorii de film, Dragoş Batir, unul dintre operatorii sălilor de cinema, cu o vastă experienţă, spune că taxa de 5%, “cât şi creşterea altor taxe (ex: 9% condiţionat) dar şi impunerea programării unui anumit procent cu certitudine exagerat de spectacole de producţie europeană/românească, preconizare din acest proiect, vor duce la creşterea preţului biletelor şi implicit la scăderea numărului spectatorilor”.

Dragoş Batir susţine şi că prin impunerea unui număr minim de spectacole de un anumit tip se va ajunge la “creşterea şi încurajarea mediocrităţii”.

Potrivit ordonanţei de urgenţă, publicată pe site-ul ministerului Culturii, contribuţiilor cinematografelor vor creşte de la 4% la 5%, iar în cazul în care acestea nu vor asigura anual 20% producţii româneşti, din totalul de filme, taxa va urca la 9%.

“Iniţiatorii acestei ordonanţe nu au consultat factorii implicaţi, adică operatorii de săli de cinema sau distribuitorii de filme. A fost un anunţ public de care mulţi nici nu au aflat, dar nu a existat nicio adresă oficială, o invitaţie. Efectul ordonanţei, dacă va fi adoptată, este următorul: lumea îşi va restrânge timpul alocat pentru a merge la cinema, deoarece cinematografele vor fi obligate să dea orice, doar să se încadreze în 20% producţii româneşti. Ca o consecinţă, operatorul, ca să îşi poată menţine afacerea, va trebui să recupereze pierderile, iar acestea pot fi recuperate prin creşterea preţurilor la bilete”, a declarat Dragoş Batir, pentru MEDIAFAX.

Acesta a mai precizat că nu s-a discutat si nu s-a încercat remedierea unei alte disfuncţionalităţi– aceea a egalizării/corelării tva-ului perceput pe bilete cu tva-ul facturat de către distribuitorii de filme. Actualmente se încasează 5% pe bilete şi se plăteşte 20%, “aceasta diferenţă fiind suportată cu greu de către exploatanţi şi în special de cei mai mici sau mai noi”.

Ministrul Corina Şuteu a iniţiat, în data de 2 august, o consultare publică pentru noua ordonanţă. Gestul a fost contestat însă de zeci de cineaşti care spun că proiectul nu a fost adus niciodată la cunoştinţa publică şi că se încearcă obţinerea aprobării din partea breslei fără ca aceasta să ştie despre ce este vorba.

”În textul acestui proiect se observă foarte clar că cei care au emis şi impus 'opiniile de idei', modificările şi toate celelalte direcţii, nu au competenţe de niciun fel în aria de exploatare şi distribuţie a filmelor şi tot ceea ce implică acestea. Se observă foarte clar că cei mai mulţi sunt din zona producţiei şi mai ales că au dorit să impună obţinerea de avantaje pentru domeniul în care îşi desfăşoară activitatea”, precizează Dragoş Batir, în scrisoare transmisă Ministerului Culturii.

Ordonanţa mai prevede taxe în plus pentru televiziuni, operatorii de telefonie şi internet, dar şi o dublă impozitare pentru cei care desfăşoară activităţi în domeniul jocurilor de noroc.

Senatorii din Comisia de cultură i-au cerut, marţi, ministrului Culturii, Corina Şuteu, să renunţe la OUG privind cinematografia şi să depună un proiect de lege în regim de urgenţă.

“Să ne explicaţi care este urgenţa atât de mare încât nu veniţi cu un proiect legislativ dezbătut în procedură de urgenţă de Parlament cum este normal şi în Constituţie. (…)Tentativa de a crea o urgenţă într-un domeniu care funcţionează şi culmea ia şi premii de atâta vreme să introduceţi taxe mi se pare că excede caracterul constituţional. (…) Nu m-aţi convins de caracterul de urgenţă. Nu am aflat că se prăbuşeşte o clădire, că a fost o inundaţie (..)”, a declarat preşedintele Comisiei de cultură, senatorul PSD Georgică Severin.

Severin a mai atras atenţia şi că dacă ordonaţa pică în Parlament Ministerul Culturii va fi dat în judecată de toţi ce cărora le-au perceput taxe între timp.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici