ELCEN: O acţiune în instanţă iniţiată de RADET înseamnă menţinerea blocajului şi oprirea activităţii

ELCEN susţine că iniţierea unei acţiuni în instanţă de către RADET cu privire la metodologia ANRE de calcul a preţului gigacaloriei înseamnă, de fapt, menţinerea şi prelungirea blocajului financiar existent, consecinţa posibilă şi probabilă fiind oprirea activităţii RADET şi ELCEN.

475 afișări
Imaginea articolului ELCEN: O acţiune în instanţă iniţiată de RADET înseamnă menţinerea blocajului şi oprirea activităţii

ELCEN: O acţiune în instanţă iniţiată de RADET înseamnă menţinerea blocajului şi oprirea activităţii (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

ELCEN precizează, într-un comunicat transmis MEDIAFAX, luni seară, că declaraţiile de săptămâna trecută ale reprezentanţilor RADET Bucureşti şi ai Primăriei Municipiului Bucureşti cu privire la activitatea desfăşurată de Electrocentrale Bucureşti S.A. sunt eronate, iar iniţierea unei acţiuni în instanţă de către RADET înseamnă, de fapt, prelungirea blocajului financiar existent, iar efectul ar putea fi oprirea activităţii RADET şi ELCEN, situaţie de care s-ar face vinovată RADET.

Potrivit sursei citate, datoriile totale ale RADET Bucureşti către ELCEN erau, în 30 iunie 2015, de 3,587 miliarde lei.

"În decembrie 2008, RADET/PMB au eşalonat integral datoriile înregistrate la acel moment (din perioada 2007 – noiembrie 2008), în valoare 743 milioane lei, pe o perioadă de trei ani. Din această eşalonare, PMB a rămas restantă cu 259 milioane lei. Deşi, prin protocolul semnat în 2008, RADET şi PMB s-au angajat să achite facturile curente la scadenţă, acest lucru nu s-a întâmplat. Mai mult, RADET a acumulat noi datorii în perioada 2009- 30.06.2015, în valoare de 3,328 miliarde lei, cu toate că în Bucureşti gradul de încasare de la populaţie este de peste 90 la sută, fiind cel mai ridicat nivel din ţară", se arată în documentul transmis agenţiei MEDIAFAX.

Aceeaşi sursă explică faptul că anul trecut a livrat şi facturat către RADET energie termică în valoare de 1.033,2 milioane lei (exclusiv penalităţi de întârziere) şi a încasat, conform contractului escrow, 735,9 milioane lei, înregistrând o datorie de 297,3 milioane lei.

"În primul semestru din 2015, RADET a acumulat noi datorii către ELCEN, în valoare de 217,1 milioane lei, ceea ce a dus la creşterea datoriei la 514,4 milioane lei pentru ultimele 18 luni. Bugetul Municipiului Bucureşti nu a fost niciodată gândit să acopere integral subvenţia pentru energia termică livrată populaţiei", se mai arată în comunicat.

Astfel, pentru 2015, CGMB a aprobat cu titlu de "subvenţie" doar suma de 570,4 milioane lei, faţă de 720 milioane lei, cât ar fi fost necesar, iar până în prezent, din suma de 570,4 milioane lei, PMB a achitat doar 315,2 milioane lei (din care ELCEN a încasat 57 la sută, respectiv 179,7 milioane lei), rămânând de achitat diferenţa de 255,2 milioane lei.

ELCEN aminteşte că pentru repartizarea echitabilă a încasărilor din energia termică, în baza OUG 115/2001 s-a înfiinţat un cont de tip escrow prin care se colectează toate sumele de la populaţie şi subvenţia de la PMB, repartizându-se proporţional între agenţi: ELCEN - 57 la sută din total sume , RADET - 32,8 la sută, restul până la 100 la sută fiind repartizat altor producători de energie termică şi distribuitori de gaze naturale.

"În aceste condiţii, din 100 lei colectaţi în cont escrow, ELCEN încasează 57 lei. RADET Bucureşti a încălcat prevederile OUG 115/2001, deoarece o parte din sumele încasate de la bucureşteni nu a fost virată în contul escrow, cum prevedea actul normativ, fiind virată din casierii direct în alte conturi curente, prejudiciind toţi ceilalţi agenţi economici, îndeosebi ELCEN. Astfel, în prezent, ELCEN încasează factura din februarie 2013, în timp ce ceilalţi producători/distribuitori încasează marfa livrată din februarie 2015. RADET doreşte să se renunţe la contul escrow pentru a dispune de banii bucureştenilor după bunul plac şi a achita energia termică preluată de la ELCEN în funcţie de alte priorităţi", se mai arată în comunicat.

În plus, ELCEN respinge acuzaţiile potrivit cărora ar practica politica subvenţiei încrucişate, menţionând că Societatea Electrocentrale Bucureşti S.A. îşi desfăşoară activitatea cu respectarea legislaţiei în vigoare.

Sursa citată precizează că ANRE este singura entitate care emite ordine şi decizii anuale cu privire la întreaga activitate din domeniul energiei, iar preţurile la energia termică pentru anul 2015 de 186,017 lei / Gcal (fără TVA) pentru populaţie şi 216,69 de lei / Gcal (fără TVA) pentru non-casnici.

"Sintagma «paradox păgubos» al României defineşte starea de fapt a RADET, care din 1.000 Gcal/h primite de la ELCEN, vinde consumatorilor circa 650-700 Gcal/h, restul fiind pierdute în atmosferă şi în pământ prin reţeaua de transport spartă, neizolată termic corespunzător şi nereparată, nemodernizată de ani de zile. Pentru eliminarea acestor pierderi, RADET şi PMB trebuie să întreprindă de urgenţă măsuri de reabilitare a reţelei primare de termoficare cu finanţarea, atât din surse proprii, cât şi din fonduri structurale", se mai arată în comunicat.

ELCEN respinge ca fiind nefondată şi afirmaţia potrivit căreia ANRE ar fi emis o reglementare în favoarea ELCEN prin Ordinul ANRE nr. 50/2009, referitoare la ordinea plăţii facturilor, precizând că actul normativ emis de ANRE reprezintă transpunerea unei prevederi legale preluate din Codul Civil.

"Referitor la afirmaţiile PMB privind «randamentul dezastruos de 40-50 la sută», precizăm că centralele ELCEN produc energie termică şi energie electrică cu randamente cuprinse între 74,2 la sută şi 89,5 la sută, potrivit unor studii realizate de către instituţii de specialitate pentru sezonul rece 2014-2015. ELCEN livrează energie termică municipiului Bucureşti, în conformitate cu parametrii tehnici de calitate contractuali", arată sursa citată.

Reprezentanţii ELCEN susţin că dacă RADET semnalează că populaţia din anumite zone ale Capitalei poate rămâne fără energie termică, de fapt reconfirmă situaţia critică în care se află regia.

"Pierderile de energie termică pe reţele au ajuns la peste 38 la sută, completate de multiple spargeri ale conductelor de transport al energiei termice. Drept concluzie, la trei ani de funcţionare, un an înseamnă pierdere", susţine ELCEN, arătând că deficitul de cash-flow cauzat de RADET prin neplata facturilor de energie termică a condus la înregistrarea unor datorii de 500 milioane de lei către furnizorii de combustibil.

În ceea ce priveşte transferul cu titlu gratuit al acţiunilor Electrocentrale Bucureşti din portofoliul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri (MEIMMMA) în proprietatea Municipiului Bucureşti, acesta nu mai este posibil, ca urmare a emiterii de către Curtea Constituţională a unei decizii prin care se arată că un astfel de transfer este neconstituţional.

Preşedintele Consiliului de Administraţie al RADET, Gabriel Dumitraşcu, a declarat, joi, că există suspiciuni privind faptul că ELCEN practică subvenţia încrucişată de energie termică şi electrică şi că va solicita în instanţă suspendarea tuturor plăţilor scadente către societatea comercială.

RADET a obţinut suspendarea provizorie a executării silite cerute de ELCEN, până la judecarea contestaţiei la executare, în 25 august, timp în care banii pot fi folosiţi pentru reparaţii la instalaţii de alimentare cu energie termică, a declarat, luni, preşedintele CA al regiei, Gabriel Dumitraşcu.

"Salutăm decizia instanţei dată în dosarul privind suspendarea executării silite impuse de către ELCEN. Deşi este vorba de o suspendare provizorie, până la judecarea cauzei pe fond, vom avea acces la banii necesari realizării reviziilor şi reparaţiilor la instalaţiile de alimentare cu energie termică a Municipiului Bucureşti. Prin această decizie, banii pot fi folosiţi pentru a asigura continuitatea serviciului de utilitate publică. Îi asigurăm pe bucureşteni că vom continua să acţionăm pentru a realiza ce ne-am angajat la preluarea mandatelor în Consiliul de Administraţie şi pentru a asigura, în sezonul rece, căldura şi apa caldă", a spus preşedintele Consiliului de Administraţie al Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET).

Judecătoria Sectorului 3 a admis cererea RADET Bucureşti, din 23 iulie, şi a dispus suspendarea provizorie a executării silite cerute de ELCEN, "până la soluţionarea cererii de suspendare a executării silite, formulată în cadrul dosarului nr. 23782/301/2015 al Judecătoriei Sectorului 3 Bucureşti". Decizia de suspendare a executării silite este definitivă.

Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti a stabilit în 25 august primul termen în dosarul în care RADET a formulat o contestaţie la executarea silită cerută de Electrocentrale Bucureşti (ELCEN).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici