Elevi, reacţie la amânarea începutului de an şcolar: Idee absurdă, dezinteres total faţă de noi

Solicitarea premierului Viorica Dăncilă de amânare a începerii şcolii până pe data de 16 septembrie este „absurdă şi lansată cu total dezinteres faţă de elevii din întreaga ţară”, susţine Federaţia Elevilor din România. Elevii cer ministrului Educaţiei să respingă propunerea.

2844 afișări
Imaginea articolului Elevi, reacţie la amânarea începutului de an şcolar: Idee absurdă, dezinteres total faţă de noi

Elevi, reacţie la amânarea începutului de an şcolar: Idee absurdă, dezinteres total faţă de noi

Federaţia Elevilor din România (FER), o organizaţie din care fac parte Asociaţiile Elevilor din Constanţa, Bacău, Maramureş, Călăraşi, Vâlcea, Bucureşti şi Ilfov consideră că solicitarea făcută de Viorica Dăncilă, în cadrul şedinţei de Guvern de miercuri, de amânare a începerii şcolii până pe data de 16 septembrie, „ca fiind una absurdă şi lansată cu total dezinteres faţă de elevii din întreaga ţară”.

„Anul acesta, examenele de Bacalaureat şi Evaluare Naţională s-au susţinut la finalul lunii iunie, începutul lunii iulie, în temperaturi ce atingeau peste 35 de grade, factor care, implicit, afectează capacitatea de concentrare a elevilor şi poate avea un efect asupra rezultatelor acestora, deci implicit, asupra îndeplinirii adevăratului scop al examenelor, acela de a evalua nivelul de cunoştinţe al elevilor în mod obiectiv. Având în vedere faptul că şcoala a început pe 12 septembrie în anul şcolar 2018 - 2019, considerăm că este nevoie ca începutul acesteia să fie devansat, ci nu amânat cu încă patru zile, fapt ce ar putea duce la amânarea cu încă o săptămână a examenelor, astfel creând probleme mari în desfăşurarea acestora şi în rezultatele elevilor”, precizează FER într-un comunicat de presă.

De asemenea, asociaţiile elevilor susţin că din cauza volumului mare de programă ce trebuie predată, amânarea începerii şcolii va duce la extinderea perioadei de predare până pe la jumătatea lunii iunie, „fapt ce poate afecta considerabil capacitatea elevilor de a absorbi informaţia, datorită temperaturilor ridicate”.

„Mai mult, semestrul 1 al anului şcolar 2019-2020 are deja un număr redus de săptămâni, mai exact cincisprezece, comparativ cu programa ce trebuie predată, dar şi cu timpul necesar pentru evaluarea elevilor, fapt ce va conduce la grăbirea acestor procese, riscând astfel desfăşurarea lor într-un mod deficitar”, se mai arată în comunicat.

În plus, elevii menţionează şi faptul că începerea şcolii pe 9 septembrie a fost o măsură de compromis, solicitarea iniţială fiind ca aceasta să înceapă pe 1 septembrie, la fel cum se întâmplă în multe state europene, „România stând printre ultimele locuri la numărul de zile de şcoală, conform comisiei europene”.

„Ne exprimăm intenţia de a crede că propunerea doamnei prim-ministru nu este o tentativă de a distrage atenţia publică de la faptul că Guvernul a lăsat, în luna iunie, toţi elevii din România în imposibilitatea de a primi reduceri sau a îşi deconta naveta la transportul judeţean, sau faptul că, ca urmare a OUG nr. 51/2019, zeci de mii de elevi au rămas în imposibilitatea de a ajunge la cursuri, fiind obligaţi să folosească cursele <la ocazie>, ca urmare a eliminării transportului judeţean din sfera serviciilor publice, fapt ce ar denota un total dispreţ faţă de elevii din România”, arată FER.

Drept urmare, Federaţia Elevilor îi solicită ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, să respingă propunerea premierului Viorica Dăncilă şi să ia în considerare începerea anului şcolar la 1 septembrie.

„Totodată, solicităm prim-ministrului României să se preocupe de adevăratele nevoi ale elevilor, precum transportul sau bursele, în schimbul propunerilor cu caracter populist, care dăunează sistemului de învăţământ”, mai arată elevii.

Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut, miercuri, ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, să analizeze posibilitatea începerii anului şcolar pe 16 septembrie. Iniţial, ministrul Educaţiei stabilise, prin ordin guvernamental, începerea şcolii pe data de 9 septembrie.

„Vă rog, doamna ministru Ecaterina Andronescu să luaţi în calcul începerea anului şcolar de la 16 septembrie. Sunt convinsă că este ăncă o măsură aşteptată de elevii din România”, a afirmat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de guvern.

Surse guvernamentale au declarat pentru MEDIAFAX că ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, va purta discuţii, luni, cu reprezentanţii profesorilor şi părinţilor, pentru prelungirea vacanţei cu încă o săptămână.

Taguri:
elevi,
dăncilă,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici