Elevi români, câştigători ai competiţiilor organizate de NASA şi ESA

Elevi ai Colegiului Naţional „Tudor Vianu” au câştigat premii la competiţiile de tehnologie spaţială, organizate pentru şcolari, de NASA şi ESA.

861 afișări
Imaginea articolului Elevi români, câştigători ai competiţiilor organizate de NASA şi ESA

Elevi români, câştigători ai competiţiilor organizate de NASA şi ESA

Elevi români au câştigat premii sau au reuşit să se califice în finale, la mai multe competiţii şcolare organizate de NASA şi ESA, se arată într-un comunicat de presă al Colegiului Naţional „Tudor Vianu”, remis joi agenţiei MEDIAFAX.

Astfel, trei echipe de la Colegiul Naţional „Tudor Vianu” s-au calificat ȋn semifinala concursului ESA Odysseus Space Contest, desfăşurată ȋn Republica Cehă, ȋn Science Center-ul IQ Landia. Din echipe au făcut parte elevii Monica Dobrinoiu şi Alexandru Ion (clasa a 11-a), Andreea Zaharia şi Vlad Panait (clasa a 10-a), Maria Leuştean şi Maria Petre (clasa a 9-a). Echipa AstroVianu Lab, formată din elevii Zaharia Andreea şi Panait Vlad a câştigat, alături de o echipă din Cehia, semifinala, urmȃnd să participe ȋn marea finală, ce se va desfăşura ȋn Bruxelles, la sfărşitul lunii iulie, ȋn centrul ESTEC. În acest concurs, elevii trebuie să realizeze un proiect care să ilustreze cum am putea investiga Universul, supravieţuind pe o planetă necunoscută.

De asemenea, la competiţia „NASA Space Settlement Design”, proiectele elevilor de la „Tudor Vianu” au fost recompensate anul acesta cu două premii I, un premiu II, două premii III şi patru menţiuni. „În urma rezultatului obţinut, elevii au fost invitaţi să-şi prezinte lucrările in cadrul Conferinţei Internaţionale pentru Dezvoltare Aerospaţială (ISDC 2016), conferinţă ce va avea loc în luna mai, în Puerto Rico. La aceasta conferinţă vor susţine prelegeri oameni de ştiinţă de la NASA, profesori de la universităţi de prestigiu din SUA, dar si elevii premiaţi”, anunţă sursa citată. În cadrul acestei competiţii, elevii trebuie să proiecteze o staţie spaţială pe orbita unei planete sau în oricare alt loc din spaţiu (într-un punct Lagrange, de exemplu), astfel ȋncât pasagerii sa fie capabili sa trăiască pe aceasta staţie fără sa fie nevoiţi sa primească provizii de pe Pământ.

Un alt concurs la care elevii români s-au calificat în finală este „The Conrad Spirit of Innovation Challenge” Acest concurs este fondat ȋn onoarea astronautului Charles „Pete” Conrad şi reuneşte elevi inovatori din ȋntreaga lume, dar şi antreprenori, ȋn scopul descoperirii unor soluţii deosebite şi ȋn acelaşi timp viabile, de care să beneficieze, ȋn viitor, omenirea. Proiectele realizate de elevi trebuie să ofere soluţii ȋn domeniile ştiinţelor aerospaţiale, aviaţiei, „cyber” tehnologiei şi resurselor energetice. Elevii finalişti au fost invitaţi la Science Fair-ul ce se va desfăşura la Kenedy Space Center, ȋn Florida, pentru a-si susţine proiectul ȋn faţa juriului, publicului şi a antreprenorilor din toată lumea (antreprenori care ar putea finanţa realizarea practică a proiectelor cȃştigătoare).

Elevii români au participat şi la „Mars City Design”, unde au ocupat locul 19 în lista proiectelor de creare de colonii spaţiale pe planeta Marte.

Nu în ultimul rând, elevii români s-au calificat în finala concursului „Zero Robotics”, lansat de NASA şi ESA, ȋn colaborare cu MIT şi DARPA, şi este destinată elevilor de liceu din ȋntreaga lume. Copii trebuie să încerce să ‘controleze‘ roboţii SPHERES (Synchronized Position Hold Engage and Reorient Experimental Satellites), aflaţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS). Roboţii controlaţi de elevi trebuie să rezolve o problemă propusă de organizatori, problemă care diferită de la an la an. Echipele finaliste, printre care şi o echipă de elevi români de la „Tudor Vianu”, au participat la campionatul live. Din echipă au făcut parte elevii Bonciocat Ciprian-Mircea, Creţu Bogdan-Cristian, Enescu Tudor, Măgureanu Livia, Nazarie Tudor-Adrian, Panait Vlad-Cristian şi Zaharia Andreea.

Ȋn ultima etapă a concursului, un astronaut aflat la bordul ISS a condus, în conditii de microgravitatie, turnirul ȋn care s-au ȋnfruntat roboţii programaţi de echipele finaliste. Elevii finalşti, invitaţi ȋn Belgia, la Euro Space Center, au urmărit competiţia transmisă de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale prin intermediul unei transmisii live.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici