Elevii de la un liceu din Braşov cer concedierea unui profesor, pe motiv că îi jigneşte şi îi supune la pedepse corporale

Elevii de la Colegiul Naţional de Ştiinţe ale Naturii ”Emil Racoviţă” Braşov cer desfacerea contractului de muncă al unui profesor de chimie, care lucrează de peste 40 de ani în învăţământ, pe motiv că acesta îi jigneşte şi îi supune la pedepse corporale, Inspectoratul Şcolar deschizând o anchetă.

Elevii de la un liceu din Braşov cer concedierea unui profesor pe care îl acuză că îi umileşte fizic (Imagine: Shutterstock)

Inspectorul şcolar general Ariana Bucur a declarat, joi, pentru corepsondentul MEDIAFAX, că a aflat ”cu surprindere“ din presă despre cazul profesorului de chimie Nicolae Souca de la Colegiul Naţional de Ştiinţe ale Naturii ”Emil Racoviţă” din Braşov, acuzat că a agresat verbal şi fizic elevii.

Inspectoratul Şcolar Judeţean a deschis o anchetă în acest caz.

”Am aflat din presă... Ştiu că acest profesor este la final de carieră şi a avut olimpici naţionali, elevi care au intrat la Medicină şi Farmacie. Mă surprinde tot ce am auzit. Nu am ştiut absolut nimic. Este profesor titular, predă de 42 de ani în învăţământ, iar în septembrie urma să se pensioneze. L-am trimis pe inspectorul şcolar adjunct la colegiu să discute cu profesorul. Se ştie că este un profesor exigent, dar acest lucru a condus la succesul unor elevi. Vom vedea dacă cele relatate se reflectă în realitate“, a spus Bucur.

Ea a precizat că, potrivit legislaţiei, dacă se constată că există abateri disciplinare în conduita profesorului, unitatea de învăţământ la care acesta predă va numi o comisie de cercetare.

Consiliul Naţional al Elevilor şi Consiliul Judeţean al Elevilor Braşov au solicitat, joi, într-un comunicat de presă, concedierea profesorului de chimie Nicolae Souca de la Colegiul ”Emil Racoviţă”, din cauza ”comportamentului agresiv şi ilegal“ al acestuia faţă de elevi, catalogându-l ca o gravă încălcare a Codului de Etică pentru învăţământul preuniversitar şi a Codului Penal.

”Abuzurile săvârşite în repetate rânduri constau în jigniri şi invective adresate elevilor, pedepse corporale utilizate ca metode de constrângere ale colectivului şi metode de predare neconforme legislaţiei actuale. Ilegalităţile la care au fost supuşi elevii au culminat în 27 ianuarie 2016, moment la care în timpul orei de chimie de la clasa a X-a C, în intervalul orar 13.00 - 14.00, cadrul didactic a făcut afirmaţii injurioase la adresa elevelor şi a părinţilor“, se arată în comunicatul elevilor.

Mai mulţi elevi au susţinut că profesorul îi înjură, îi loveşte sau îi pune să facă flotări dacă nu ştiu lecţia.

”Domnul profesor Souca ne vorbeşte foarte urât, face glume jignitoare, ne pedepseşte şi umileşte fizic în momentul în care nu ştim lecţia.“, susţinea o elevă de la clasa a X-a B.

”La orele de chimie nu ni se predă în conformitate cu cerinţele, suntem pedepsiţi cu o palmă sau un 2, suntem puşi să facem flotări ori de câte ori nu suntem atenţi şi suntem înjuraţi”, spune o altă elevă a clasei a X-a C.

În aceste condiţii, reprezentanţii elevilor cer desfacerea contractului de muncă a acestui cadru didactic şi sancţionarea conducerii şcolii pentru ”neimplicarea în ceea ce priveşte solicitările verbale repetate ale elevilor şi părinţilor“.

”Este a treia oară în acest an şcolar când intervin în medierea acestui conflict din cadrul Colegiului «Racoviţă». Sunt profund dezamăgit de lipsa de promptitudine a direcţiunii în ceea ce priveşte rezolvarea problemelor întâmpinate de elevi şi indignat că un astfel de cadru didactic se consideră a fi un mentor, un dascăl, un formator de viitori cetăţeni responsabili“, a spus Vlad Ştefan, vicepreşedinte Consiliului Naţional al Elevilor .

De asemenea, Filip Iana, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Braşov, consideră că ”astfel de practici abuzive asupra elevilor, care duc la lezarea demnităţii şi a imaginii acestora, nu ar trebui să facă parte din peisajul educaţional“.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 2 comentarii
Taguri:
ELEVI ,
PROFESOR ,
ANCHETĂ
COMENTARII
  • Cameea 29 ian 2016

    Inca o data s-a dovedit cum un profesor bun, exigent, este "lucrat" de elevii lenesi si rasfatati ! Cei mai lenesi si mai rasfatati !

  • carmen 29 ian 2016

    Acum 10 ani,in urma unui scandal asemanator,in ciuda inregistrarilor audio prezentate ,inspectoratul scolar,la fel de uimit ca si acum,a facut o cercetare de mantuiala si a constatat ca "cele semnalate nu se verifica".A urmat un val de transferuri catre alte licee.Nici directiunea ,nici inspectoratul…

  • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
Momentul în care audienţele au luat-o razna. Scene memorabile în direct. „Am un talent deosebit!”