Elevii şi însoţitorii pensionarilor din Capitală vor avea gratuitate la transportul în comun/ Gabriela Firea: De anul viitor, voi veni cu un proiect de gratuitate pentru toţi bucureştenii

Elevii din Bucureşti cu vârsta de până la 18 ani vor călători gratuit cu mijloacele de transport în comun ale STB (fostă RATB), potrivit unui proiect al Primăriei Capitalei votat, miercuri, în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

6495 afișări
Imaginea articolului Elevii şi însoţitorii pensionarilor din Capitală vor avea gratuitate la transportul în comun/ Gabriela Firea: De anul viitor, voi veni cu un proiect de gratuitate pentru toţi bucureştenii

Elevii din Bucureşti vor avea gratuitate la transportul în comun

„Se acordă gratuitate la transportul public local de călători pentru toţi elevii din învăţămîntul preuniversitar obligatoriu acreditat/autorizat care frecventează cursurile unei instituţii de învăţământ din municipiul Bucureşti, pe mijloacele de transport public de călători ale operatorilor de transport ce prestează servicii de transport pe raza teritorială a Municipiului Bucureşti”, se arată în proiectul votat miercuri, la şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Consilierii au votat şi un amendament prin care se menţionează faptul că de această gratuitate beneficiază şi elevii claselor a XI-a şi a XII-a.

În proiect, Primăria Municipiului Bucureşti a ţinut să sublinieze că desfăşoară o activitate susţinută pentru a sprijini prin toate formele legale îmbunătăţirea condiţiilor în care se desfăşoară activitatea de învăţământ în Municipiului Bucureşti, inclusiv atragerea călătorilor tineri către transportul de suprafaţă şi încurajarea utilizării transportului în comun în detrimentul vehiculului personal.

„Elevii din învăţământul preuniversitar obligatoriu trebuie să beneficieze de accesul liber la unităţile şcolare în care activează. Primăria Municipiului Bucureşti şi operatorul propriu de transport au înregistrat de-a lungul anilor solicitări din partea cetăţenilor bucureşteni, cu privire la acordarea transportului gratuit pentru elevii cu vârsta de până la 18 ani. (...) Totuşi, un beneficiu acordat prin reglementări legale, mai ales în condiţiile în care vorbim de o categorie ce nu are venituri proprii şi anume elevii, trebuie promovat şi facilitat”, se mai arată în document.

Firea: Voi veni cu un proiect de gratuitate  pentru toţi bucureştenii la transportul în comun

Primarul general, Gabriela Firea, a declarat, miercuri, la şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti, că de anul viitor va veni cu un proiect de hotărâre care va presupune acordarea de gratuitate la transportul public al Societăţii de Transport Bucureşti (STB) pentru toţi bucureştenii.

„De anul viitor, voi veni cu un proiect care va presupune acordarea de gratuitatea la transportul STB pentru toţii bucureştenii (…) Vrem să încurajăm astfel transportul public”, a declarat, miercuri, Gabriela Firea, care a mai precizat că printr-un astfel de proiect vrea să descurajeze transportul cu maşinile personale în oraş.

„În momentul în care avem un parc auto bine dimensionat să putem să acordăm şi această facilitate a gratuităţii, scopul fiind acela de a dimensiona pe cât mai mult posibil prezenţa în trafic a autoturismelor personale şi cetăţenii să aleagă transportul public în comun, dar care să aibă un grad şi confort şi să se desfăşoare aceste clădiri în deplină civilizaţie”, a mai precizat Gabriela Firea.

Declaraţiile primarului vin în contextul în care CGMB a votat, miercuri, acordarea de gratuitate la transportul STB pentru toţii elevii din Bucueşti, precum şi pentru un însoţitor pentru fiecare pensionar din Bucureşti.

„Se acordă gratuitate la transportul public local de călători pentru un însoţitor/călătorie pentru fiecare pensionar cu domiciliul stabil în Municipiul Bucureşti pe miijloacele de transport public de călători ale operatorilor de transport ce prestează servicii de transport pe raza teritorială a Municipiului Bucureşti. Însoţitorul beneficiază de transport gratuit doar dacă pensionarul pe care îl însoţeşte are vârsta minim de 63 de ani în cazul femeilor şi 65 de ani în cazul bărbaţilor şi deţine un card de transport destinat călătoriilor cu însoţitor”, se arată în proiectul aprobat, miercuri, în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Însoţitorii pensionarilor din Bucureşti vor avea gratuitate pe transportul STB

Primăria Capitalei va acorda gratuitate la transportul public pentru un însoţitor pentru fiecare pensionar din Bucureşti, care să-l ajute la deplasare în drumurile lor, motivul fiind acela că bătrânii au nevoie de sprijin mai ales că urmează condiţii meteorologice nefavorabile.

„Se acordă gratuitate la transportul public local de călători pentru un însoţitor/călătorie pentru fiecare pensionar cu domiciliul stabil în Municipiul Bucureşti pe miijloacele de transport public de călători ale operatorilor de transport ce prestează servicii de transport pe raza teritorială a Municipiului Bucureşti. Însoţitorul beneficiază de transport gratuit doar dacă pensionarul pe care îl însoţeşte are vârsta minim de 63 de ani în cazul femeilor şi 65 de ani în cazul bărbaţilor şi deţine un card de transport destinat călătoriilor cu însoţitor”, se arată în proiectul care a fost votat, miercuri, în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

În expunerea de motive se arată că pensionarii sunt o categorie vulnerabilă nu doar din punctul de vedere al stării de sănătate, ci şi al incluziunii sociale, iar „în cadrul măsurilor de protecţie şi asistenţă socială se impune implementarea unui proiect de asigurare a condiţiilor unui trai decent pentru pensionarii la limita de vârstă”.

Potrivit sursei citate, datele prezentate de Institutul Naţional de Statistică arată că în Municipiului Bucureşti numărul mediu al pensionarilor era, în 2017, 484.450 pensionari, din care un număr de 58.802 pensionari sunt beneficiari ai pensiilor de invaliditate şi deţin conform legii carduri şi facilităţi de transport.

„Ţinând cont de necesităţile de deplasare a persoanelor vârstnice pentru aprovizionarea cu alimente şi bunuri de consum generale, procurarea de medicamente, efectuarea de vizite medicale pentru consultaţii pentru acordarea de reţete compensate şi obţinerea de trimiteri la laboratoarele de analize (...) este necesar ca aceste persoane vulnerabile care au o mobilitate redusă datorită vârstei şi a diferitelor afecţiuni medicale este necesar ca aceste persoane să efectueaza aceste deplasări cu un însoţitor”, mai prevede proiectul.

În expunere se mai menţionează că pensionarii trebuie să facă deplasări şi pentru plata utilităţilor, iar în cazul fenomenelor meteorologice nefavorabile, precum polei, gheaţă, zăpadă, viscol, vânt puternic, este „necesară participarea unui însoţitor care să asigure deplasarea pensionarului în siguranţă”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici