Emagic: În cazul evenimentelor mici, precum festivalul PLUM, informarea autorităţilor e facultativă

Laura Coroianu, reprezentant Emagic, spune că, în cazul evenimentelor mici, informarea autorităţilor de către organizatori este facultativă, însă la adunările publice cu grad de risc ridicat sunt obligaţi să pregătească un dosar cu planul de evacuare şi scenariul la incendiu, pe care îl aprobă IGSU.

1447 afișări
Imaginea articolului Emagic: În cazul evenimentelor mici, precum festivalul PLUM, informarea autorităţilor e facultativă

Emagic: În cazul evenimentelor mici, precum festivalul PLUM, informarea autorităţilor e facultativă

Răspunzând unei solicitări a agenţiei MEDIAFAX în legătură cu o adresă pe care societatea Emagic a trimis-o Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) înainte de organizarea Festivalului PLUM, în luna septembrie, în clubul Colectiv din Bucureşti, Laura Coroianu, Managing Partner Emagic, a precizat că a primit un răspuns pe e-mail din partea IGSU, a doua zi după ce s-a trimis cererea, care a confirmat faptul că evenimentul nu se încadra în categoria adunărilor publice cu grad de risc ridicat.

"Emagic comunică întotdeauna autorităţilor de ordine publică evenimentele organizate - aceasta este o procedură internă standard, indiferent de tipul şi mărimea evenimentului, chiar dacă evenimentul nu se încadrează în categoria adunărilor publice cu risc ridicat. În cazul evenimentelor mici, informarea autorităţilor de către organizatori este facultativă - nu şi pentru noi, aşa cum am menţionat mai sus. Conform legii nr. 307/2006, operatorii economici sunt obligaţi să-şi ia propriile măsuri pentru prevenirea incendiilor, măsuri ce au fost luate în cadrul festivalului PLUM, care a decurs normal, fără incidente. Am primit şi un răspuns pe e-mail din partea IGSU în legătură cu festivalul PLUM, livrat prompt a doua zi după trimiterea adresei noastre, care a confirmat faptul că evenimentul nu se încadrează în categoria adunărilor publice cu grad de risc ridicat şi a reiterat măsurile aplicabile conform legii menţionate mai sus. Pe parcursul celor două zile de festival, din septembrie 2015, în cele doua locaţii din cadrul fabricii Pionierul, clubul Colectiv şi etajul 1 al fabricii, au participat aproximativ 500 persoane pe zi. Ţin să precizez că doar etajul 1 al fabricii a avut o suprafaţă liberă pentru public de 800 m2", a precizat Laura Coroianu pentru MEDIAFAX.

La rândul său, secretarul de stat Raed Arafat a declarat, miercuri, că Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a trimis două răspunsuri la adresa din 23 septembrie a firmei Emagic, în care prezenta obligaţiile societăţii, însă nu s-au găsit dovezi că cineva de la ISU a făcut verificări la clubul Colectiv.

"Există pe adresa Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă o adresă pentru un eveniment cu 2.000 de persoane. Au fost trimise două adrese spre firmă, dar nu există nicio dovadă că s-a făcut vreo verificare. Când vine o adresă, trebuie să se ţină cont de ea şi să se verifice locul în care se organizează evenimentul. Nu putem găsi argumentul că nu avem oameni, putem să-i luăm din alte locuri", a precizat Raed Arafat.

De asemenea, Laura Coroianu, Managing Partner Emagic, a spus că la evenimentele care se încadrează în categoria adunărilor publice cu grad de risc ridicat, firma organizatoare trebuie să pregătească un dosar cu planul de evacuare şi scenariul la incendiu, care este aprobat de IGSU.

"La evenimentele mari, de tipul celor din Piaţa Constituţiei şi de pe stadionul naţional, care se încadrează în categoria adunărilor publice cu grad de risc ridicat, ni se cere să pregătim un dosar de eveniment cu planul de evacuare şi scenariul la incendiu, dosar redactat în colaborare cu un expert avizat în domeniu şi aprobat ulterior de IGSU. La toate evenimentele de acest tip, am cerut avizul IGSU. De altfel, IGSU a venit de fiecare dată în inspecţie la locul evenimentelor de acest tip şi a avut personal şi tehnică în dispozitivul de ordine publică, inclusiv un reprezentant în comandamentul
de ordine publică al evenimentului", a declarat Laura Coroianu.

Întrebată cum consideră că ar trebui să se deruleze procedurile pentru a nu se mai ajunge la situaţii nefericite, Laura Coroianu a spus: "Cred că este necesară o conversaţie mai largă, între toţi jucătorii implicaţi în industria evenimentelor, de la autorităţi şi organizatori până la furnizori de sceno-tehnică şi catering public, pentru a îmbunătăţi legea actuală şi pentru o mai bună informare a tuturor celor care participă la realizarea spectacolelor, indiferent de locaţie sau ordinul de mărime a publicului. Există o legislaţie europeană foarte detaliată în acest sens, «Health and Safety Regulations» din Marea Britanie fiind o foarte bună sursă potenţială de inspiraţie".

Totodată, Laura Coroianu spune că firma Emagic nu a primit niciodată amendă din partea IGSU.

Aceste declaraţii au fost făcute după ce Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că se fac verificări la ISU Bucureşti-Ilfov, în urma unei sesizări în care se arăta că la IGSU a fost trimisă o adresă, pe 23 septembrie, de la firma de evenimente Emagic, privind organizarea unui eveniment cu public numeros în fabrica Pionierul, la etajul 1 şi în clubul Colectiv, pentru zilele de 25 şi 26 septembrie, anterior producerii incendiului din 30 octombrie. Sesizarea a fost formulată şi în contextul în care IGSU şi ISU (Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă) au susţinut că nu exista în baza lor de date clubul Colectiv din Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici