Epidemiolog de la Maternitatea Giuleşti: Copiii nu erau externaţi dacă exista suspiciune că nu sunt în regulă

Sergiu Tasinschi, epidemiolog la Maternitatea Giuleşti, a declarat că toţi bebeluşii care au fost depistaţi cu stafilococ nu aveau, înainte de externare, culturi pozitive, subliniind că activitatea unităţii a crescut în luna octombrie, prilej cu care au fost întărite măsuri împotriva infecţiilor.

1024 afișări
Imaginea articolului Epidemiolog de la Maternitatea Giuleşti: Copiii nu erau externaţi dacă exista suspiciune că nu sunt în regulă

Epidemiolog de la Maternitatea Giuleşti: Copiii nu erau externaţi dacă exista suspiciune că nu sunt în regulă

„Dacă vreţi să aflaţi cum ne este nouă, să ştiţi că nu ne este uşor. Asta o spun în numele colectivului. Depunem eforturi să depăşim această situaţie. (...) La începutul lunii octombrie, am fost înştiinţaţi de ASSMB prin adresă scrisă, că maternitatea Filatrnopia, Polizu, Malaxa, Cantacuzino îşi restrâng activităţile. Luând la cunoştinţă acest fapt, (...) am solicitat întrunire de urgenţă a factorilor responsabili fiindcă ne dădeam seama ca o să fim sufocaţi, în primul rând secţia de Terapie Intensivă - nouă născuţi. S-a luat decizia ca fiecare şef de secţie, asistentă-şefă, să-şi întărească măsurile de prevenire şi control a infecţiilor nosocomiale”, a declarat Sergiu Tasinschi, epidemiolog la Maternitatea Giuleşti, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit medicului, în 2018, până la primirea adreselor privind activitatea redusă a celorlalte maternităţi, lunar, la Giuleşti, aveau loc aproximativ 320 de naşteri, însă în octombrie, s-au înregistrat 380 de naşteri.

„În 7 noiembrie eram suprasolicitaţi. Atunci s-a decis pentru prima dată testarea personalului privind portajul nazal de stafilococ auriu. Etapizat, a fost testată toată secţia de neonatologie: 57 de persoane, 15 erau purtători sănătoşi de stafilococ care, începând cu 12 noiembrie, au început să ia medicaţia. Pe data de 12 am fost înştiinţaţi de la Spitalul Grigore Alexandrescu se înregistrează 5 copii internaţi - la acel moment - şi la care s-a pus în evidenţă stafilococul auriu. Ne-am adunat şi am decis limitarea internărilor. S-a decis în data de 12, pe o perioadă de 2 săptămâni”, a mai spus medicul Sergiu Tasinschi.

Acesta a mai spus că din toate cele 12 cazuri de copii infectaţi, „e posibil” ca doar trei să aibă legătură cu Maternitatea Giuleşti.

„Avem 12 cazuri, din aceste 12 cazuri, e posibil ca 3 cazuri să aibă legătură cu spitalul nostru. Restul, lăsăm autorităţile să facă investigaţiile. (...) Toţi acei copii erau normoponderali. S-au externat in medie după 48-72 de ore de la naştere. Când s-au externat de la noi din maternitate nu aveau culturi pozitive. Markerii de inflamaţie la aceşti copii erau în limite normale. Dacă exista o minimă suspiciune că aceşti copii nu sunt în regulă, nu erau externaţi”, a mai spus medicul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici