Episcopul Europei de Nord, despre cazul Bodnariu: Greu de înţeles cum separarea forţată de familie poate fi în interesul copiilor

Episcopul Macarie Drăgoi al Europei de Nord, aflat în vizită în Norvegia, a spus, despre cazul Bodnariu, că este foarte greu de înţeles cum separarea forţată de părinţi ar putea fi o măsură luată în interesul copiilor, făcând apel la autorităţi să găsească soluţii legale şi umane pentru familie.

4808 afișări
Imaginea articolului Episcopul Europei de Nord, despre cazul Bodnariu: Greu de înţeles cum separarea forţată de familie poate fi în interesul copiilor

Episcopul Europei de Nord, despre cazul Bodnariu: Greu de înţeles cum separarea forţată de familie poate fi în interesul copiilor

Preasfinţitul părinte episcop Macarie Drăgoi al Europei de Nord, aflat de vineri în vizită pastorală în Norvegia, a discutat cu românii care trăiesc în această ţară şi fac parte din comunitatea ortodoxă române.

"În cadrul comunităţii ortodoxe române şi a întregii comunităţi româneşti din Norvegia există o stare de îngrijorare şi o atmosferă de solidaritate cu familiile, copiii şi părinţii separaţi forţat, care trec prin momente de mare încercare. Familiei Bodnariu i se alătură în aceeaşi încercare familia Nan, credincioşi ai Bisericii Ortodoxe Române", a spus episcopul Macarie Drăgoi al Europei de Nord.

Episcopul Macarie face apel la toţi cei care au competenţe în rezolvarea acestor cazuri, să găsească soluţiile legale şi umane pentru ca familiile să-şi poată asuma rolul firesc de creştere şi educare echilibrată a copiilor.

"Este foarte greu de înţeles cum separarea forţată de părinţi ar putea fi considerată drept măsură luată în interesul copiilor", a adăugat episcopul.

PS Macarie Drăgoi a precizat că nu vrea să aducă "judecăţi de valoare asupra procedurilor administrative", dar îşi exprimă speranţa că autorităţile competente, preocupate de interesul copiilor, vor găsi soluţiile cele mai potrivite pentru ca aceştia să-şi regăsească pacea şi liniştea în atmosfera familială sănătoasă.

Copiii familiei românului Marius Bodnariu, inginer IT, şi ai soţiei sale norvegiene Ruth, asistentă medicală, au fost luaţi de la părinţi de serviciul de protecţie a copilului din Norvegia - Barnevernet, în noiembrie, după ce cele două fete, cele mai mari din familie, ar fi spus că primesc corecţii fizice de la părinţi. De asemenea, părinţii ar fi suspectaţi de îndoctrinarea religioasă a copiilor. Cei cinci copii au fost plasaţi în trei familii-surogat, iar de curând a fost deschisă procedura adopţiei internaţionale pentru ei, potrivit reprezentanţilor familiei.

Ambasadorul României la Oslo, Adrian Gabriel Davidoiu, consulul ambasadei, Mihai Oprescu şi un expert trimis din centrala MAE au avut o întâlnire, marţi, cu familia Bodnariu şi cu avocatul acesteia, anunţa MAE, care preciza că minorii vor putea fi vizitaţi de consul.

Partea norvegiană a dat asigurări că există "garanţii proceasule pentru părinţi" şi a reiterat faptul că ancheta Barnevernet nu a pus în discuţie aspecte de natură religioasă, fapt confirmat şi de familie.

În atenţia Ministerului Afacerilor Externe şi a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) se află, în prezent, şapte cazuri ale unor familii de cetăţeni români ai căror copii, în total 16, au fost preluaţi de autorităţile norvegiene.

Astfel, în ultimii cinci ani, în afara cazului Bodnariu, au mai fost gestionate, pe baza sesizărilor primite, alte şase cazuri ale unor familii de cetăţeni români, care s-au soluţionat, în cinci cazuri prin repatrierea a opt minori, iar într-un alt caz, prin revenirea a doi copii în familia unor români rezidenţi în Norvegia.

Printre aceste cazuri este şi cel al familiei Nan. Dumitru şi Mihaela Nan, originari din Maramureş, care s-au mutat în Norvegia în urmă cu cinci ani, au rămas fără cei doi copii în octombrie 2015, când aceştia au fost preluaţi de serviciul de protecţie a copilului - Barnevernet şi plasaţi într-o familie surogat. Soţii Nan au fost atunci chemaţi la poliţie, interogaţi şi, în final, anunţaţi de angajaţi de la protecţia copilului că le-au fost luaţi copiii, pe motiv că sunt bătuţi. Acuzaţiile ar fi pornit de la faptul că fetiţa familiei Nan a spus că a fost bătută, aceasta fiind filmată, fără ca familia să ştie, când se juca şi răspundea unor întrebări despre părinţii săi. Cazul va fi luat din nou în discuţie, în 20 ianuarie, de o comisie de la serviciul de protecţie a copilului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici