Video Este legal să îţi ia temperatura paznicul la intrarea în magazin? Ce spun juriştii

  • Avocatul Cosmina Cerva spune că este ilegală procedura prin care un paznic măsoară temperatura corporală a oamenilor la intrarea în magazine
  • Nici oamenii nu sunt încântaţi că un paznic este cel care apreciază dacă pot sau nu să intre într-un magazin
  • Pe de altă parte, avocatul Cristian Ene consideră că nu este încălcată legea
56973 afișări

Avocaţii au părerile împărţite în privinţa legalităţii prelevării temperaturii de agenţii de pază sau jandarmii postaţi la uşa unor magazine.

Avocatul Cosmina Cerva spune că desfăşurarea activităţilor medicale în România este reglementată foarte clar de legislaţia în domeniu.

„Procedura prin care jandarmii, paznicii sau bodyguarzii măsoară temperatura corporală a cetăţenilor la intrarea în spaţiile comerciale şi instituţiile publice reprezintă un abuz. Pe lângă faptul că se încalcă prevederile Costituţiei (Art. 22 alin. Nimeni nu poate fi supus torturii şi nici unui fel de pedeapsă sau de tratament inuman ori degradant), Convenţiei Europene a Drepturilor Omului (Încălcarea dreptului la viaţă privată din punct de vedere al informaţiilor referitoare la sănătatea persoanei), putem vorbi şi de infracţiunea prevăzută de art. 348 Cod penal - exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi”, a precizat Cosmina Cerva pentru MEDIAFAX.

„Având în vedere că măsurarea temperaturii corporale  este folosită în scop medical, se impune prezenţa cadrelor medicale autorizate în acest sens”, mai spune avocatul. 

Pe de altă parte, alţi jurişti spun că vorbim doar de citirea unei cifre de pe un termoscaner, deci nu este nevoie de pregătire medicală.

Avocatul Cristian Ene: „Măsurarea temperaturii nu reprezintă o prelevare a unei date cu caracter personal ce să conducă ulterior la identificarea persoanei de la care s-a prelevat, deoarece autoritatile nu solicită numele si prenumele sau CNP -ul persoanei verificate. Nu trebuie cuiva pregătire de specialitate pentru a citi un termometru”. 

Oamenii nu sunt încântaţi că paznicii sunt cei care decid dacă intră sau nu într-un magazin.

Reporter: Cum e această experienţă să vă ia temperatura un paznic?

Client: Un pic cam neplăcută, dar asta e. Trebuie să ne conformăm.

Reporter: Ce părere aveţi că ne ia temperatura paznicul?

Nu mă interesează acuma deosebit momentan.

La rândul lor, aceşti paznici spun că au reguli clare.
Reporter: Se notează undeva această temperatură?

Paznic magazin: Apare aici şi dacă are mai mult de 37,4 nu are voie să intre.

Reporter: Aveţi o aplicaţie specială pentru termometru, da?

Parznic magazin: Da.

Începând de săptămâna trecută, la intrarea în orice instituţie sau spaţiu public închis, vizitatorilor li se ia temperatura.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici