Eurodeputaţii PSD condamnă prezentarea denigratoare a "salutului românesc"

Eurodeputaţii PSD au criticat, marţi, prezentarea la un post public de televiziune francez a "salutului românesc" - executat cu palma întinsă, în semn de cerşit - ei cerând prezentatorilor emisiunii să prezinte scuze publice, iar autorităţilor audio-vizuale din Franţa să ia măsuri.

55 afișări
Imaginea articolului Eurodeputaţii PSD condamnă prezentarea denigratoare a "salutului românesc"

Eurodeputaţii PSD condamnă prezentarea denigratoare a "salutului românesc"

"Prezentarea unui presupus «salut românesc», care denigrează în fapt un întreg popor, este inacceptabilă şi nu are nicio legătură cu libertatea de expresie sau cu libertatea presei. Asemenea acţiuni nu au nimic de a face nici cu simţul umorului - indiferent de formatul emisiunii -, neducând decât la crearea sau consolidarea unor prejudecăţi care nu îşi au locul în Uniunea Europeană, cu atât mai mult cu cât românii sunt cetăţeni cu drepturi depline ai UE", se arată într-o declaraţie a delegaţiei PSD din PE.

Eurodeputaţii PSD consideră că "umoristul a încercat să prezinte poporul român ca pe unul de cerşetori, care a invadat Uniunea Europeană spre nefericirea acesteia". "O asemenea teză neconformă realităţii nu numai că insultă poporul român - faţă de care cultura franceză ar trebui să aibă motive de recunoştinţă - ci, mai grav, alimentează euroscepticismul care ne ameninţă din ce în ce mai mult riscând să împingă înapoi Uniunea Europeană spre atmosfera barbară a războaielor europene", se arată în declaraţie.

Eurodeputaţii PSD cer prezentatorilor emisiunii să îşi ceară public scuze pentru prezentarea "distorsionată, defăimătoare, a imaginii românilor în Franţa", ei adăugând de asemenea că autorităţile franceze competente în domeniul audio-vizual trebuie să ia măsuri în acest sens.

Hotnews a relatat, luni, că într-o emisiune difuzată pe postul public francez de televiziune France2, un umorist francez a prezentat salutul românilor care a inclus gestul de a cerşi bani. Umoristul Jonatahan Lambert care a fost prezent sâmbătă seară la postul public francez de televiziune France2 i-a propus prezentatorului emisiunii să-i prezinte salutul suprem. El a adăugat că nu este "Salutul Roman" ci "Salutul Românesc", pe care l-a executat în mijlocul scenei. El s-a ridicat în picioare, s-a aplecat uşor în faţă, a întins mâna şi a spus pe un ton rugător: "S'il vous plait, Messieurs!".

Oamenii din sală s-au ridicat în picioare şi, cu mâna întinsă, uşor aplecaţi, au rostit şi ei, pe un ton rugător: "S'il vous plait, Messieurs!", după care au izbucnit în râs, a relatat Hotnews.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici