#euromania: Cine are drept de vot?

Cetăţenii români care au vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua de referinţă inclusiv, au dreptul de a alege membrii din România în Parlamentul European. Drept de vot au şi alegătorii comunitari care sunt înscrişi pe listele speciale.

233 afișări
Imaginea articolului #euromania: Cine are drept de vot?

#euromania: Cine are drept de vot?

Cine are drept de vot?

- Cetăţenii români care au vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua de referinţă inclusiv, au dreptul de a alege membrii din România în Parlamentul European. Excepţie fac debilii sau alienaţii mintal puşi sub interdicţie, precum şi persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

- Au drept de vot şi cetăţenii comunitari care s-au înscris în listele speciale pentru a vota reprezentanţii României în PE, putând vota în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii români.

Alegătorii comunitari înscrişi în lista electorală specială, care în ziua alegerilor se află în altă localitate decât cea de domiciliu, îşi pot exercita dreptul de vot la orice secţie de votare, fiind înscrişi de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare în listele electorale suplimentare.

Cine are dreptul de a fi ales în Parlamentul European?

- Cetăţenii români care au drept de vot şi au împlinit, până în ziua de referinţă inclusiv, vârsta de 23 de ani au dreptul de a fi aleşi în Parlamentul European.

- Cetăţenii altor state membre ale Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România şi care s-au înscris în lista electorală specială pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European

Unde puteţi vota?

- Alegătorii care în ziua alegerilor se află în localitatea de domiciliu sau reşedinţă votează la secţiile de votare la care sunt arondaţi.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis că numărul total de alegători cu drept de vot este 18.968.840 de persoane, din care un număr de 700.843 de români cu drept de vot au domiciliul sau reşedinţa în străinătate, fiind posesori de paşaport CRDS.

Sursa citată precizează că numărul total de alegători români înscrişi în listele electorale permanente, persoane care au domiciliul sau reşedinţa în România, este 18.267.997 de persoane.

Pentru alegători, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunţat că a organizat 18.730 de secţii de votare pe teritoriul României.

Totodată, pentru românii din Diaspora, Ministerul de Externe a organizat un număr de 441 de secţii de votare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici