Europenii ar fi de acord să meargă mai încet şi cu maşini mai mici pentru a proteja mediul

Două treimi dintre europeni ar fi de acord să facă "un compromis" în ceea ce priveşte dimensiunea maşinii personale dacă acest lucru ar duce la scăderea emisiilor poluante, relevă un studiu Eurobarometru realizat la cererea Direcţiei Generale pentru Mobilitate şi Transport a Comisiei Europene.

17 afișări
Imaginea articolului Europenii ar fi de acord să meargă mai încet şi cu maşini mai mici pentru a proteja mediul

Europenii ar fi de acord să meargă mai încet şi cu maşini mai mici pentru a proteja mediul (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Conform studiului dat publicităţii joi, majoritatea europenilor "se declară dispuşi să facă unele compromisuri cu privire la preţul şi caracteristicile autoturismelor pe care le deţin, pentru a reduce emisiile nocive".

Sondajul, realizat în toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE), a arătat că în jur de două treimi dintre şoferii europeni ar fi gata să accepte şi un compromis "cu privire la viteza maşinii" pentru a reduce emisiile.

"Majoritatea utilizatorilor de autoturisme intervievaţi (66 la sută) au afirmat că ar putea accepta un compromis privind dimensiunea maşinii pentru a reduce emisiile, iar 62 la sută dintre ei unul în ce priveşte autonomia maşinii. Peste jumătate (60 la sută) dintre cetăţeni ar fi, de asemenea, dispuşi să plătească mai mult pentru autoturismul lor dacă acest lucru ar contribui la reducerea emisiilor", se arată într-un comunicat de joi al Comisiei Europene.

Conform aceluiaşi studiu, jumătate dintre europeni ar fi de acord ca actualele scheme de taxare pentru maşini să fie schimbate cu unele noi, care să ţină cont de utilizarea efectivă a autovehiculelor.

Întrebaţi de ce nu folosesc transportul în comun, aproape trei sferturi dintre europeni afirmă că deplasarea cu maşina este mai practică, ei renunţând la transportul public din cauza lipsei legăturilor, în timp ce aproape două treimi au denunţat "frecvenţa prea mică" cu care circulă mijloacele de transport în comun. Incertitudinea asociată cu utilizarea transportului public a fost şi ea unul dintre neajunsurile indicate de peste jumătate dintre subiecţi.

Întrebaţi ce i-ar putea convinge să folosească transportul în comun în locul maşinii personale, în jur de două treimi dintre respondenţi susţin că un schimb între mijloacele de transport mai facil ar fi oportun, în timp ce peste jumătate şi-ar dori fie o mai bună informare privind orarul, fie chiar posibilitatea de a cumpăra, online, un singur bilet pentru toate mijloacele de transport.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 25.570 de cetăţeni din toate cele 27 de state membre.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici