Evaluarea naţională la clasa a VIII-a: Limba şi literatura română

Prima probă din cadrul evaluării naţionale pentru elevii de clasa a VIII-a, la proba scrisă la Limba şi literatura română, se desfăşoară marţi, începând cu ora 12.00, fiind aşteptaţi să participe 206.117 elevi, care vor susţine examenul în 5.955 de unităţi şcolare.

1633 afișări
Imaginea articolului Evaluarea naţională la clasa a VIII-a: Limba şi literatura română

Evaluarea naţională la clasa a VIII-a: Limba şi literatura română (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Centrul Naţional pentru Evaluare şi Examinare a elaborat zece variante de subiecte, în conformitate cu programa pentru evaluarea naţională la clasa a VIII-a şi cu modelul evaluărilor internaţionale. Subiectele au un nivel mediu de dificultate şi permit rezolvarea în 120 de minute.

Extragerea variantei de subiect va avea loc maţi dimineaţa, varianta urmând să fie transmisă către cele 1.425 de centre de comunicare, respectiv către toate inspectoratele şcolare judeţene.

Conducerea fiecărei unităţi de învăţământ în care se susţine proba este responsabilă pentru stabilirea programului şcolar din zilele în care sunt programate probele. Stabilirea programului şcolar se va face astfel încât să fie asigurată parcurgerea integrală a curriculumului la toate disciplinele.

Sălile în care se susţine examenul sunt adaptate astfel încât elevii să fie aşezaţi câte unul în bancă, în ordine alfabetică, fiind eliminate materiale didactice care i-ar putea influenţa pe elevi în elaborarea lucrărilor scrise.

Este obligatorie afişarea pe uşa fiecărei săli a listei nominale cu elevii repartizaţi în sala respectivă, inclusiv a avertismentului că pătrunderea în sală cu materiale ajutătoare, cu mijloace electronice de calcul sau de comunicare.

Frauda sau tentativa de fraudă atrag după sine eliminarea din sală şi acordarea notei 1 la lucrarea respectivă. Supravegherea este asigurată, pentru fiecare sală, de doi asistenţi, cadre didactice de altă specializare decât cea corespunzătoare disciplinei la care se susţine proba, proveniţi din unitatea de învăţământ.

Evaluarea fiecărei lucrări se face de către doi profesori din unitatea respectivă de învăţământ, de regulă unitate şcolară cu personalitate juridică. În cazul în care nu există câte doi profesori la disciplinele la care se susţine evaluarea naţională, va fi solicitat un cadru didactic din cea mai apropiată unitate de învăţământ.

Evaluarea lucrărilor se face cu respectarea strictă a baremului unic de evaluare si de notare, pe baza unui punctaj pe scara 1-100, acordându-se 90 de puncte pentru răspunsurile corecte si complete şi zece puncte, din oficiu.

După evaluare, fiecare profesor stabileşte nota prin împărţirea la zece a punctajului obţinut de elev, fără rotunjire şi o trece pe lucrare.

În cazul în care diferenţa dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult un punct, se calculează şi se trece pe lucrare nota finală, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor acordate de cei doi profesori evaluatori. Această notă este cea care se va lua în calcul pentru media de admitere în clasa a IX-a.

Proba de limba şi literatura română va fi urmată, joi, 6 mai, de proba scrisă la limba şi literatura maternă, iar în data de 12 mai, de proba scrisă la matematică.

Evaluarea naţională se desfăşoară, anual, într-o singură sesiune, cu două perioade. În caz de absenţă, acesta poate fi susţinută într-o sesiune ulterioară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici