EXCLUSIV: DIICOT: Fraţii Awdi au exercitat influenţă în mass-media, în mediile politice şi economice

Gruparea condusă de patronii Rodipet, fraţii Mehdi şi Hassan Awdi, şi-a exercitat influenţa în mediul politic, mass-media şi în sectoarele economiei, caracteristici esenţiale care conferă putere şi autoritate crimei organizate, arată DIICOT în rezoluţia de începere a urmăririi penale faţă de ei.

234 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: DIICOT: Fraţii Awdi au exercitat influenţă în mass-media, în mediile politice şi economice

EXCLUSIV: DIICOT: Fraţii Awdi au exercitat influenţă în mass-media, în mediile politice şi economice (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) arată, în rezoluţia de începere a urmăririi penale pe numele a nouă persoane, între care şi fraţii Mehdi şi Hassan Awdi, patroni ai societăţii de difuzare a presei Rodipet, că "grupul a operat conform unei anumite discipline şi unui anumit control la nivel naţional şi internaţional şi şi-a exercitat influenţa în mediul politic, în mass-media, în sectoarele economiei, caracteristici esenţiale care conferă putere şi autoritate crimei organizate".

În documentul citat, obţinut de agenţia MEDIAFAX, procurorii DIICOT mai notează: "Acoperirea acestor infracţiuni a fost uşurată de complexitatea operaţiunilor financiare şi de posibilităţile pe care le oferă ţinerea contabilităţii pentru a disimula afacerile frauduloase, iar autorii acestor infracţiuni au ştiut să inspire încredere prin atitudine şi comportament, fiind inteligenţi, avizaţi şi versaţi", anchetatorii făcând referire la numeroase contracte încheiate nelegal de fraţii Awdi cu ajutorul membrilor grupului.

În rezoluţie se mai arată că aceste infracţiuni au fost comise "în scopul maximizării profiturilor ilegale ale grupului, că au implicat forme complexe de organizare, au presupus implicarea unor persoane care se bucură de poziţii sociale şi profesionale dintre cele mai bune, au implicat difuziunea responsabilităţii".

Astfel, în fundamentarea acestor afirmaţii, procurorii DIICOT au expus pe larg, în rezoluţia de începere a urmăririi penale pe numele celor nouă persoane, unele dintre contractele păguboase ale Rodipet cu alte firme ce se aflau sub controlul fraţilor Awdi, miza fiind aceea de a scoate resurse băneşti considerabile din patrimoniul Rodipet în patrimoniul firmelor lor.

"Faţă de cele expuse, putem concluziona că în perioada ianuarie 2004 - decembrie 2009 a fost iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat care a avut ca scop însuşirea, folosirea şi traficarea sumei de 35,5 milioane de euro (149.278.004 de lei - n.r) provenind din fondurile societăţii Rodipet şi transferul ulterior al sumelor de bani şi bunurilor cunoscând că provin din săvârşirea infracţiunii de delapidare în scopul disimulării originii ilicite a acestora", mai notează anchetatorii în rezoluţie.

Procurorii DIICOT au început, în 17 iunie, urmărirea penală faţă de cele nouă persoane care au fraudat cu 35,5 milioane de euro societatea Rodipet, firmă de difuzare a presei, după ce aceasta a fost privatizată.

Marţi, procurori din cadrul DIICOT - Structura Centrală au făcut 24 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi judeţele Constanţa şi Ilfov, în vederea documentării activităţii infracţionale desfăşurate de grupul infracţional organizat ce a avut ca scop însuşirea, folosirea şi traficarea activelor SC Rodipet SA (actual SC Network Press Concept SA) şi transferul ulterior al sumelor de bani şi bunurilor cunoscând că provin din săvârşirea infracţiunilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici