EXCLUSIV: Guvernul vrea să blocheze până în 2012 încadrarea absolvenţilor în MAI

Guvernul va bloca până anul viitor procedurile de încadrare în unităţile Ministerului Administraţiei şi Internelor a tinerilor absolvenţi ai şcolilor de poliţie, în contextul reducerii numărului de posturi din structurile MAI, prin amânarea până la sfârşitul acestui an a repartizării acestora.

3082 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Guvernul vrea să blocheze până în 2012 încadrarea absolvenţilor în MAI

EXCLUSIV: Guvernul vrea să blocheze până în 2012 încadrarea absolvenţilor în MAI (Imagine: Shutterstock)

Absolvenţii ar urma să fie repartizaţi la unităţile din structura Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) în perioada 28-30 decembrie 2011 şi numiţi în funcţie abia începând cu data de 1 ianuarie 2012, astfel încât să se prezinte la noile posturi din 3 ianuarie 2012, relevă un proiect de ordonanţă de urgenţă obţinut de MEDIAFAX.

Actul normativ permite totodată începerea procedurile de disponibilizare a angajaţilor MAI, inclusiv a funcţionarilor publici, preoţilor militari, soldaţilor şi gradaţilor voluntari, pe baza cadrului legal deja în vigoare şi care îi conferă ministrului dreptul de a desfiinţa şi disloca unităţi în limita posturilor aprobate şi a bugetului alocat.

Poliţiştii şi cadrele militare în activitate vor fi exoneraţi de la plata cheltuielilor de întreţinere pe timpul şcolarizării şi a programelor de specializare şi perfecţionare doar dacă solicită încetarea raporturilor de serviciu sau trecerea în rezervă, prin demisie sau la cerere, înainte de începerea procedurilor de concediere.

Măsurile sunt justificate în document prin "adâncirea" efectelor crizei economice asupra sistemului bugetar, implicit în ceea ce priveşte posibilitatea de asigurare financiară a cheltuielilor cu drepturile salariale.

"Spre deosebire de demersul iniţiat în anul 2010, în cazul de faţă Ministerul Administraţiei şi Internelor se află în situaţia de a lua măsuri de încetare a raporturilor de muncă sau de serviciu ale poliţiştilor, cadrelor militare, preoţilor militari, soldaţilor şi gradaţilor voluntari, funcţionarilor publici şi personalului contractual. Reducerea posturilor se fundamentează pe dispoziţiile cadrului legal în vigoare, care stabileşte competenţa în materia reorganizării unităţilor MAI", se arată în proiectul de ordonanţă.

Aceste dispoziţii permit ministrului Administraţiei şi Internelor ca, pe baza consultării Colegiului ministerului, să poată înfiinţa, desfiinţa, disloca şi redisloca unităţi, până la eşalonul brigadă, servicii, secţii, birouri, compartimente şi subunităţi, în limita posturilor aprobate şi a fondurilor băneşti alocate.

În acelaşi timp însă, documentul relevă intenţia de a amâna până anul viitor încadrarea în unităţile MAI a absolvenţilor promoţiilor din acest an, ca o măsură care se impune "în mod excepţional" pentru respectarea ţintei de deficit bugetar şi a cheltuielilor de personal.

"Încadrarea absolvenţilor promoţiilor anului 2011 ale instituţiilor de formare profesională iniţială din structura Ministerului Administraţiei şi Internelor şi a absolvenţilor promoţiilor anului 2011 ale instituţiilor de învăţământ din structura Ministerului Apărării Naţionale pregătiţi pentru nevoile Ministerului Administraţiei şi Internelor se realizează cu data de 1 ianuarie 2012. Academia de Poliţie «Alexandru Ioan Cuza», Inspectoratul General al Poliţiei Române, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, Inspectoratul General al Jandarmeriei şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă vor dispune măsurile necesare, astfel încât organizarea şi desfăşurarea activităţilor de absolvire a instituţiilor de formare profesională iniţială din structura Ministerului Administraţiei şi Internelor, acordarea gradelor profesionale/militare absolvenţilor şi repartizarea acestora pe unităţi să se realizeze în perioada 12-30 decembrie 2011", se arată în document.

În cazul absolvenţilor instituţiilor de învăţământ ale Ministerului Apărării Naţionale pregătiţi pentru nevoile Ministerului Administraţiei şi Internelor, procedurile de acordare a gradelor profesionale/militare şi de repartizare a acestora pe unităţi vor fi amânate pentru intervalul 28-30 decembrie 2011.

În proiectul de ordonanţă se mai arată că studiile universitare de licenţă din anul universitar 2010-2011 pentru studenţii Facultăţii de Poliţie şi ai Facultăţii de Pompieri din cadrul Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" vor fi finalizate conform calendarului aprobat prin dispoziţie a rectorului, dar în condiţiile amânării pentru sfârşitul acestui an.

"Numirea în funcţie a absolvenţilor repartizaţi la unităţile din structura Ministerului Administraţiei şi Internelor se realizează cu data de 1 ianuarie 2012, iar prezentarea acestora la respectivele unităţi se face în data de 3 ianuarie 2012", potrivit proiectului de ordonanţă.

În urmă cu doi ani, angajarea absolvenţilor şcolilor de poliţie a fost amânată din iulie până în decembrie, fiind invocată lipsa fondurilor.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a declarat, miercuri, după audierea sa în Comisia de apărare din Camera Deputaţilor, că 10.000 de angajaţi din MAI vor fi disponibilizaţi în următoarele două luni, inclusiv o mare parte din Aparatul Central.

Igaş a mai spus că, "după cum este firesc", va pleca un număr important de angajaţi din Aparatul Central, fiind pentru prima oară după 1989 când numărul acestora va coborî sub o mie.

Ministrul a adăugat că săptămâna viitoare deputaţii din Comisia de apărare vor veni la sediul MAI pentru o nouă audiere, în cadrul căreia se va discuta concret, pe cifre şi pe organigramele revizuite ale instituţiei.

Potrivit lui Traian Igaş, angajaţii din MAI care vor fi disponibilizaţi nu vor primi salarii compensatorii, întrucât situaţia economică nu o permite. Igaş a afirmat că disponibilizaţii din MAI vor primi exact aceleaşi ajutoare sociale ca orice angajat care îşi pierde locul de muncă.

Camera Deputaţilor nu a adoptat proiectul de lege privind disponibilizările din MAI, anterior proiectul fiind respins de Senat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici