EXCLUSIV: Instanţa a fost nevoită să transfere cazul diplomatului rus pentru buna administrare a justiţiei

Judecătoria sectorului 3 Bucureşti susţine că a fost nevoită, în virtutea unei bune administrări a justiţiei, să transfere procedurile de cercetare în cazul diplomatului rus Alexandr Evsyukov, pentru că, potrivit convenţiilor internaţionale, Rusia este o ţară ce nu-şi extrădează cetăţenii.

284 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Instanţa a fost nevoită să transfere cazul diplomatului rus pentru buna administrare a justiţiei

EXCLUSIV: Instanţa nevoită să transfere cazul diplomatului rus pentru buna administrare a justiţiei

Judecătoria sectorului 3 notează în motivarea deciziei prin care a hotărât transferarea procedurilor penale către Rusia, în cazul diplomatului Alexandr Evsyukov - document obţinut de agenţia MEDIAFAX - că, dacă ar fi respins solicitatea procurorilor în acest sens şi ar fi stabilit continuarea cercetărilor în România, ancheta ar fi fost mult îngreunată.

"Instanţa constată că în cazul cetăţeanului rus Evsyukov Alexandr o eventuală cerere de extrădare sau predare ar urma să fie refuzată, dat fiind că potrivit declaraţiei formulate în raport de Convenţia Consiliului Europei privind extrădarea din 13 decembrie 1957, Federaţia Rusă nu îşi extrădează proprii cetăţeni", se arată în documentul citat.

"Având în vedere că făptuitorul nu a dat explicaţii cu privire la faptul dacă se afla în exercitarea funcţiilor sale ca membru al misiunii, pentru a aprecia asupra imunităţii diplomatului, la acest moment, instanţa apreciază că exercitarea procedurii penale în România ar fi mult îngreunată, iar transferul de proceduri ar servi intereselor unei bune administrări a justiţiei", mai arată înstanţa în documentul citat.

Judecătorul notează că anchetatorii români au stabilit că "în zona producerii accidentului existau următoarele indicatoare rutiere: trecere de pietoni, oprire interzisă, cedează trecerea şi obligatoriu la dreapta, calitatea marcajelor şi indicatoarelor fiind vizibilă şi fără denivelări în carosabil".

Potrivit instanţei, care preia detaliile cererii procurorilor, maşina Ambasadei ruse la Bucureşti prezenta următoarele avarii: "capotă motor, parbriz, suport şi număr faţă, grilă ştergătoare, iar în momentul producerii accidentului autoturismului a fost condus de Evsyukov Alexandr, angajat al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, în funcţia de secretar, posesor al permis de conducere...".

"Se mai arată de către procuror, că au fost efectuate măsurători cu ruleta metrică şi s-a constatat că autoturismul se afla în următoarea poziţie: pe Bulevardul Camil Ressu, în sensul de mers dinspre strada  Fizicienilor către Bulevardul Nicolae Grigorescu, uşor oblic către dreapta, orientat cu partea faţă către Bulevardul Nicolae Grigorescu. Prin fotografiere au fost fixate două urme de frânare cu lungimea de cinci metri, urmele începând de la sfârşitul marcajului pietonal şi se termină la nivelul roţilor spate ale autoturismului, iar sub autoturism a fost găsit un telefon mobil marca Samsung de culoare neagră. La faţa locului a fost identificat şi martorul ocular...", se mai arată în document.

Instanţa susţine că, potrivit procurorilor, "conducătorul auto Evsyukov Alexandr, în prezenţa şefului Secţiei Consulare - Andrei Lanchicov şi a martorului ..., a refuzat testarea cu aparatul etilotest şi recoltarea probelor biologice, nefiind transportat la INML pentru recoltarea de probe biologice".

"În urma accidentului rutier, a rezultat vătămarea corporală a numitei Luiza Mădălina Băcanu, ce a fost transportată la Splitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar Arseni, fiind diagnosticată cu traumatism cranio-cerebral grav, traumatism toraco-abdominal, pacienta fiind în curs de investigaţii", mai notează instanţa.

Procurorii au arătat instanţei, potrivit documentului, şi declaraţia martorului audiat de poliţişti care le-a spus acestora că "accidentul rutier s-a produs la data de 21 octombrie, în jurul orei 16.15, pe B-dul Camil Ressu, sector 3, pe trecerea de pietoni, în momentul în care partea vătămată s-a angajat în traversarea de la stânga la dreapta a părţii carosabile, conform direcţiei de mers, iar după ce a traversat primele două benzi către semaforul de tramvai Ilioara, conducătorul auto, aflat pe banda a treia, a lovit-o şi a proiectat-o pe partea carosabilă în faţă, martorul văzând-o pe victimă inconştientă şi autoturismul oprit pe banda a doua".

"Martorul a precizat că «fata a lovită după trecere cam la 1,5 metri, deoarece şoferul a tras dreapta de volan, ajungând pe banda a doua pentru a evita impactul», «fata a traversat după ce-au trecut două maşini care circulau pe banda 1 şi 2, după care a fost lovită de autoturismul WV cu număr CD». A mai arătat martorul că, în prezenţa sa organele de poliţie i-au adus la cunoştinţă conducătorului auto că, potrivit legislaţiei române, are obligaţia să se supună testării cu aparatului etilotest în vederea stabilirii alcoolemiei, însă acesta a refuzat. Totodată, procurorul menţionează că, în urma solicitării, Ministerul Afacerilor Externe a comunicat, prin adresa din 22 octombrie, că Evsyukov Alexandr este secretar I în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti şi beneficiază de imunitate, de jurisdicţie penală, civilă şi administrtaivă pe teritoriul României în EXCLUSIV: Instanţa,conformitate cu prevederile Convenţiei de laViena 1961 privind relaţiile diplomatice", mai consemnează în decizia sa Judecătoria sectorului 3, obţinută marţi de agenţia MEDIAFAX.

Instanţa notează că, pentru o completă documentare a cazului, la termenul din 7 noiembrie a solicitat relaţii de la MAE şi Ministerul de Justiţie referitoare la statutul făptuitorului la acel moment, respectiv la legislaţia existentă privitoare la extrădarea cetăţenilor ruşi.

"Potrivit disp. art. 124 alin. 1 lit. b din Legea 302/2004 republicată, autorităţile judiciare române pot solicita autorităţilor competente ale altui stat exercitarea unei proceduri penale sau continuarea acesteia dacă transferul procedurii penale serveşte intereselor unei bune administrări a justiţiei sau favorizează reintegrarea socială în caz de condamnare, în cazul în care persoana învinuită de săvârşirea infracţiunii locuieşte pe teritoriul statului solicitat şi, în temeiul legii acestui stat, extrădarea sau predarea a fost refuzată ori ar fi refuzată în cazul formulării unei cereri sau al emiterii unui mandat european de arestare", scrie în continuare judecătorul.

Întrucât nu există nicio împiedicare din punct de vedere al condiţiilor legale de a se admite sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 3 şi a se dispune transferul de proceduri penale în cauza ce formează obiectul dosarului de urmărire penală în favoarea Federaţiei Ruse pentru continuarea cercetărilor faţă de făptuitorul Evsyukov Alexandr, judecătorul a admis cererea procurorilor şi a dispus transferul de proceduri penale în favoarea autorităţilor judiciare competente din Federaţia Rusă pentru continuarea cercetărilor faţa Evsyukov, pentru faptele de vătămare corporală din culpă şi refuzul conducătorului de a se supune recoltării probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Decizia instanţei a fost contestată de avocatul tinerei accidentate, iar recursul are termen stabilit la Tribunalul Bucureşti în data de 27 noiembrie.

În 9 noiembrie, instanţa română a decis transferarea către Rusia a procedurii anchetării diplomatului care a lovit cu maşina o tânără pe trecerea de pietoni, el urmând a fi cercetat în ţara natală pentru vătămare corporală din culpă şi refuzare de recoltare de probe biologice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici