EXCLUSIV: Ministrul Muncii a demisionat din funcţie. Declaraţiile lui Botiş după demisie: Este o demisie de onoare

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a demisionat din funcţie, miercuri dimineaţă, după o nouă discuţie cu premierul Emil Boc în care acesta i-a sugerat renunţarea la funcţie în contextul scandalului izbucnit legat de angajarea soţiei sale într-un proiect european. Ioan Botiş a declarat că demisia sa este una de onoare, iar premierul va anunţa numele noului ministru al Muncii.

353 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV: Ministrul Muncii a demisionat din funcţie. Declaraţiile lui Botiş după demisie: Este o demisie de onoare

EXCLUSIV: Ministrul Muncii a demisionat din funcţie. Declaraţiile lui Botiş după demisie: Este o demisie de onoare (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Declaraţiile lui Ioan Botiş:

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a demisionat din funcţie, miercuri dimineaţă, după o nouă discuţie cu premierul Emil Boc în care acesta i-a sugerat renunţarea la funcţie în contextul scandalului izbucnit legat de angajarea soţiei sale într-un proiect european.

Ministrul demisionar al Muncii Ioan Botiş a venit la Palatul Victoria, pentru a participa la şedinţa de guvern, care a început la ora 11.00.

"Ministrul Botiş a venit preţ de câteva minute, înainte de începerea şedinţei de guvern, ca să dea mâna cu colegii şi să le mulţumească de colaborare", a declarat agenţiei MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.

Ministrul Muncii, a declarat, miercuri dimineaţă, pentru MEDIAFAX, că i-a înaintat premierului demisia din funcţie.

"Am făcut ceea ce am declarat de ieri şi anume faptul că demisia era inevitabilă. Am prezentat premierului demisia, dar nu am avut nicio discuţie privind posibilul succesor", a declarat, pentru MEDIAFAX, Botiş.

Surse oficiale au declarat, totodată, că premierul Emil Boc l-a convocat la Guvern, miercuri dimineaţă, pe Ioan Botiş, pentru a relua discuţia privind cazul ONG-ului unde soţia ministrului Muncii a fost angajată consilier şi pentru a analiza oportunitatea demisiei acestuia din funcţie.

Ioan Botiş este verificat de inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), care urmează să stabilească dacă demnitarul se află într-un conflict de interese, având în vedere că soţia acestuia este consilier pe proiectul "Şansa la demnitate", finanţat de UE şi Guvern.

Şi Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) s-a autosesizat după articolele din media legate de un posibil conflict de interese în care s-ar afla ministrul Muncii, Ioan Nelu Botiş, şi a început o anchetă, au declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, surse din conducerea instituţiei.

AMPOSDRU a precizat, marţi, într-un comunicat, că proiectul "Şansa la demnitate", implementat de Asociaţia Parteneriat Euroactiv Bistriţa şi în care este consilier soţia ministrului Muncii Ioan Botiş, are o valoare de 2.130.890 de lei şi că nu a fost depusă nicio cerere de rambursare. Proiectul a fost aprobat spre finanţare la 1 octombrie 2010, iar contractul de finanţare a fost semnat la 27 octombrie 2010.

Conform acordului de delegare, proiectul se află în monitorizare la organismul intermediar regional POSDRU Nord-Vest şi a primit prefinanţare la 29 noiembrie 2010.

"Pentru acest proiect nu a fost depusă nicio cerere de rambursare", potrivit AMPOSDRU.

Ioan Botiş, a declarat, marţi, că soţia sa se va retrage din funcţia de consilier în proiectul derulat de Asociaţia EuroActiv din Bistriţa Năsăud şi că niciunul dintre ei nu a avut vreodată calitatea de fondator sau de membru al asociaţiei.

Botiş a spus că a sprijinit înfiinţarea asociaţiei încă de la început, de pe vremea când lucra la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa şi că îi cunoaşte pe toţi membrii asociaţiei. "Sper că până în Paşti se vor muta în sediul lor social", a spus ministrul.

Potrivit acestuia, asociaţia avea din 3 septembrie 2007 sediul social pe strada Ecaterina Teodorescu, iar din 11 ianuarie 2011 sediul social s-a mutat în strada Industriei nr. 4A i, practic, beneficiază pentru o perioadă determinată de locaţia din Mobil Construct.

Acesta a reluat afirmaţia că "în mod clar" dacă ANI constată un conflict de interese în cazul său, va demisiona "în următorul moment".

Ministrul a susţinut însă că finanţarea în acest proiect care a primit finanţare la sfârşitul lunii octombrie 2010, a urmat calea legală, neexistând o influenţă directă din partea sa. "Nu am atribuţii directe în acest sens, un conflict de interese din punct de vedere juridic nu există pentru că nu am calitatea de membru".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici