Exerciţiu în Marea Neagră. Scafandri militari din ţări NATO participă la misiuni de căutare şi de identificare a dispozitivelor explozive marine

Zeci de scafandri militari din cinci ţări se instruiesc la Constanţa, unde, luni, a început un exerciţiu multinaţional destinat consolidării instruirii scafandrilor militari din ţări NATO şi din ţări semnatare ale Parteneriatului pentru Pace (PfP).

503 afișări
Imaginea articolului Exerciţiu în Marea Neagră. Scafandri militari din ţări NATO participă la misiuni de căutare şi de identificare a dispozitivelor explozive marine

Exerciţiu militar în Marea Neagră. Scafandri militari din ţări NATO Constanţa: Scafandri militari din cinci ţări, exerciţiu comun în Marea Neagră

Potrivit Statului Major al Forţelor Navale (SFMN), cea de-a 10 ediţie a Exerciţiului multinaţional „Eurasian Partnership MCM Dive” se desfăşoară în perioada 22 - 26 iulie la Constanţa şi în apele din apropierea litoralului românesc al Mării Negre.

„Eurasian Partnership MCM Dive 19 este condus de Componenta Operaţională Navală, iar gruparea de forţe are în compunere structuri din subordinea Comandamentului flotei, a Centrului 39 Scafandri şi a Direcţiei Hidrografice Maritime şi este singurul exerciţiu multinaţional anual, organizat în bazinul vestic al Mării Negre, care este destinat consolidării instruirii scafandrilor militari din ţări NATO şi din ţări semnatare ale Parteneriatului pentru Pace (PfP)”, au transmis reprezentanţii SMFN.

Astfel, zeci de scafandri militari din România, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia şi SUA vor participa la exerciţii de căutare şi de identificare a dispozitivelor explozive marine şi vor executa activităţi de scufundare cu circuit deschis, semi-închis şi cu alimentare de la suprafaţă, precum şi exerciţii de căutare a ţintelor cu ajutorul dronelor subacvatice.

„Obiectivul principal al exerciţiului este antrenarea în comun a forţelor participante, pentru dezvoltarea interoperabilităţii şi pentru îmbunătăţirea cunoştinţelor din domeniul luptei împotriva ameninţărilor subacvatice”, au mai precizat sursele citate.

Exerciţiul cuprinde workshop-uri pe teme despre siguranţa scufundărilor, asigurarea medicală pentru incidentele de scufundare, planificarea decompresiilor şi a tratamentelor medicale, precum şi activităţi de căutare subacvatică a minelor marine, de filmare şi fotografiere subacvatică şi de neutralizare a dispozitivelor explozive improvizate subacvatice.

Din partea Forţelor Navale Române participă corveta „Contraamiral Horia Măcelariu”, dragorul maritim „Locotenent Lupu Dinescu”, nava maritimă hidrografică „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu”, remorcherul maritim de salvare „Grozavul”, nava rapidă de scafandri „Venus”, patru ambarcaţiuni rapide (RHIB), două detaşamente de scafandri EOD şi un detaşament de scafandri de mare adâncime.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici