Expertiză tehnică: La Maternitatea Giuleşti a fost un incendiu, şi nu explozie

Expertiza tehnică în cazul Maternităţii Giuleşti a fost finalizată şi trimisă Parchetului instenţei supreme de Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani, din raport reieşind că a fost vorba de un incendiu şi nu de o explozie.

259 afișări
Imaginea articolului Expertiză tehnică: La Maternitatea Giuleşti a fost un incendiu, şi nu explozie

Expertiză tehnică: La Maternitatea Giuleşti a fost un incendiu, şi nu explozie (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Potrivit şefului INSEMEX Petroşani, Constantin Lupu, din raport reiese clar că a fost vorba despre un incendiu, şi nu despre o explozie.

"Cu certitudine la Maternitatea Giuleşti a izbucnit un incendiu, nu a fost o explozie. Alte amănunte despre raport nu pot să vă furnizez. Expertiza a fost trimisă Parchetului General pentru a fi studiată de procurori. Aceştia ar putea să mai solicite lămuriri legate de raportul pe care l-am transmis. Oricum va dura mult până îl vor parcurge deoarece este complex", a declarat, vineri, Lupu.

Potrivit acestuia, raportul înaintat, joi, Parchetului are două volume şi aproximativ 700 de pagini, iar la expertiza tehnică au lucrat aproximativ 30 de specialişti, care au efectuat mai multe teste.

În 21 august, incubatoarele, cablurile, prizele şi toată aparatura existentă în salonul de Terapie Intensivă din Maternitatea Giuleşti au fost transportate cu două camioane ale Jandarmeriei la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră Petroşani pentru expertiză, iar într-o încăpere a INSEMEX a fost refăcută, la dimensiuni reale, încăperea de la Maternitatea Giuleşti.

Potrivit lui Lupu, în timpul expertizei, specialiştii au făcut o mulţime de simulări ale posibilelor cauze care ar fi putut duce la producerea tragediei în urma căreia au murit şase bebeluşi născuţi prematur, iar alţi cinci au fost grav răniţi.

Şase bebeluşi au murit şi cinci sunt răniţi grav în urma incendiului produs în 16 august, în Secţia de Terapie Intensivă prematuri de la Maternitatea Giuleşti. Cei cinci bebeluşi răniţi, printre care două perechi de gemeni, au fost internaţi din 16 august la Spitalul "Grigore Alexandrescu".

O pereche de gemeni a părăsit miercuri spitalul, fiind primii copii supravieţuitori trimişi acasă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici