EXPLICAŢIILE IJ după vizita la Secţia parchetelor militare, înainte de audierea lui Liviu Dragnea în dosarul protestului din 10 august

Inspecţia Judiciară precizează, luni, cu referire la vizita de vineri a inspectorilor la Secţia parchetelor militare, că verificările au vizat lucrările de inspecţie referitoare la activitatea procurorilor ce au început cercetările şi că nu a fost verificat modul în care se face urmărirea penală.

1136 afișări
Imaginea articolului EXPLICAŢIILE IJ după vizita la Secţia parchetelor militare, înainte de audierea lui Liviu Dragnea în dosarul protestului din 10 august

EXPLICAŢIILE IJ după vizita la Secţia parchetelor militare, înainte de audierea lui Liviu Dragnea în dosarul protestului din 10 august

Referitor la prezenţa de vineri a inspectorilor judiciari la Secţia parchetelor militare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Inspecţia Judiciară precizează, într-un comunicat de presă remis luni MEDIAFAX, că inspectorii judiciari s-au deplasat la Secţia parchetelor militare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) pentru soluţionarea lucrărilor de inspecţie ce au ca obiect activitatea sau conduita procurorilor militari care au demarat cercetările în dosarul privind incidentele din 10 august 2018.

Conducerea Parchetului General a fost anunţată cu o zi înainte referitor la această deplasare şi nu a avut nicio obiecţie, arată IJ.

"Inspectorii judiciari au solicitat – în temeiul art. 73 alin.(4) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată – actele privind procedura de începere a procesului penal în cauză, emise de procurorii vizaţi de sesizări. Cu această ocazie au fost ridicate, pe bază de proces-verbal, copii ale unor astfel de acte. Inspectorii judiciari nu avut cunoştinţă nici anterior şi nici în timpul prezenţei lor la PÎCCJ, despre actele de urmărire penală pe care procurorii de caz urmau să le efectueze în ziua respectivă. Ca atare, Inspecţia Judiciară nu a verificat modul în care se desfăşoară urmărirea penală şi probatoriul aflat la dosarul cauzei", potrivit sursei citate.

Instituţia transmite, în final, că încercarea de atragere a Inspecţiei Judiciare în spaţiul disputelor politice, prin inducerea ideii că inspectorii s-au aflat la PÎCCJ în ziua în care demnitari ai statului român au fost audiaţi la acelaşi parchet pentru a-i intimida pe procurorii de caz, "constituie, în realitate, o presiune asupra Inspecţiei Judiciare având un dublu scop: manipularea opiniei publice în sensul că activitatea de inspecţie s-ar situa în afara cadrului legal şi deturnarea cursului verificărilor".

Precizările Inspecţiei Judiciare vin după ce în spaţiul public au apărut informaţii potrivit cărora inspectorii judiciari ar fi descins vineri la Parchetul General exact înainte de audierea preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, pentru a cere date din dosarul privind violenţele de la mitingul din 10 august.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici