Exploatarea cu cianuri de la Certej a fost oprită de judecători

  • Curtea de Apel Oradea a respins calea extraordinară de atac iniţiată de compania Deva Gold, decizia fiind definitivă.
  • În urma sentinţei, este oprit proiectul minier de exploatare cu cianuri de la Certej, început în baza planului de urbanism (PUZ) din 2010.
681 afișări
Imaginea articolului Exploatarea cu cianuri de la Certej a fost oprită de judecători

Mediafax FOTO

Compania minieră Deva Gold alături de Consiliul Local al comunei Certeju de Sus şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiş au cerut instanţei revizuirea deciziei prin care PUZ-ul pentru exploatarea minereurilor auro-argintifere şi polimetalice de la Certej a fost anulat.

Anularea planului urbanistic a fost decisă în 2019, prin hotărârea definitivă a Curţii de Apel Cluj.

Roxana Pencea, reprezentant al Mining Watch România, declară că după ani de luptă în instanţe, s-a reuşit oprirea unui proiect care ar fi distrus toată zona Certej.

„Rând pe rând, instanţele din România au invalidat planul de urbanism obţinut de Deva Gold pentru proiectul minier. Astfel, a devenit imposibilă emiterea oricăror acte de autorizare a minei cu cianuri întemeiate pe acest PUZ”, a spus Pencea.

La rândul său, Tudor Brădăţan, din partea Comunităţii Declic, a afirmat că societatea civilă a luptat din nou pentru interesele cetăţenilor României şi le-a protejat mai bine decât statul, „care nu reuşeşte să ancheteze şi să sancţioneze corupţia din jurul avizării proiectelor de minerit”.

Mining Watch România a sesizat organelor de urmărire penală şi fapte de corupţie în transferul de păduri, suprafeţe necesare pentru construirea iazurilor de decantare.

”Vinovaţii nu mai pot fi traşi la răspundere penală, pentru că DNA a amânat investigaţiile la nesfârşit, până când faptele s-au prescris”, au precizatreprezentanţii Mining Watch.

Mining Watch România este reţeaua de monitorizare a proiectelor miniere fondată de activişti ai campaniei Salvaţi Roşia Montană.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici