Explozie la Uzina Mecanică de la Sadu: Două femei au murit iar un bărbat a fost rănit

Explozia de la Uzina Mecanică de la Sadu, care s-a soldat cu decesul a două persoane şi rănirea gravă a alteia, a avut loc într-un atelier al unităţii unde era depozitată pulbere, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Gorj, Daniel Tică. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Gorj a precizat că explozia a avut loc în jurul orei 11.30, iar două femei au fost găsite carbonizate.

267 afișări
Imaginea articolului Explozie la Uzina Mecanică de la Sadu: Două femei au murit iar un bărbat a fost rănit

Explozie la Uzina Mecanică de la Sadu: Două femei au murit iar un bărbat a fost rănit (Imagine: Ghita Porumb/Arhiva Mediafax Foto)

O treia persoană - un bărbat - a fost rănită grav, fiind dusă la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Târgu Jiu.

La rândul său, prefectul de Gorj Liviu Andrei a declarat că deflagraţia, care a fost urmată de un incendiu, a avut loc într-o magazie unde era depozitată pulberea necesară pentru două zile de lucru a unei secţii.

El a spus că din aprecierile directorului uzinei se pare că în momentul în care cele două femei transportau de la magazie în secţie o parte din pulbere s-ar fi produs o scânteie, fără a fi cunoscută cauza.

Potrivit acestuia, pompierii au ajuns la faţa locului în 4-5 minute, iar incendiul a fost localizat.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj afirmă că în prezent nu mai există pericol de explozie.

La faţa locului se află reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, ai Poliţiei, dar şi procurori, pentru a stabili cauzele producerii deflagraţiei.

În luna noiembrie a anului trecut, la uzina de la Sadu au avut loc două accidente de muncă.

În urma primului accident de muncă, petrecut la începutul lui noiembrie 2010, o angajată a uzinei a ajuns la spital după ce corpuri metalice i-au sărit în ochi, medicii reuşind să-i salveze vederea femeii. Din primele concluzii ale anchetei a reieşit că angajata nu a respectat normele de securitate a muncii, ea manipulând susbstanţe pirotehnice fără să se protejeze în mod corespunzător deşi avea această posibilitate.

Cel de-al doilea accident de muncă a avut loc în 16 noiembrie 2010. Atunci, un incendiu s-a produs la o secţie a Uzinei mecanice, iar o femeie a fost rănită.

În 28 septembrie 2005, patru angajate ale uzinei de la Sadu au fost rănite, suferind plăgi împuşcate şi traumatisme, după ce mai multe capse pirotehnice le-au explodat în faţă. Femeile au suferit arsuri grave, iar una dintre ele şi-a pierdut un ochi.

Uzina Mecanică Sadu, care este situată în oraşul Bumbeşti Jiu din judeţul Gorj, în apropierea drumului european E70 Târgu Jiu - Petroşani, are aproximativ o mie de angajaţi şi produce muniţie de infanterie, armament de infanterie şi componente pentru acesta şi elemente pirotehnice de iniţiere.

Uzina Mecanică Sadu figurează în raportul ANAF ca aflându-se în topul datornicilor către stat din judeţul Gorj. Administratorul special al UM Sadu este Marcel Hoară (PDL).

Marcel Horă a anunţat, în 8 februarie, că Uzina Mecanică Sadu intră într-un amplu proces de retehnologizare care va dura patru ani, prin Agenţia Română pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale.

Potrivit preşedintelui Agenţiei Române pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale, Marcel Hoară, citat de presa locală, procesul de retehnologizare a fluxului de producţie va începe anul acesta, fiind aprobat studiul de fezabilitate, dar şi ordinul care vizează investiţia. Suma alocată pentru întregul proces de la UM Sadu se ridică la 200 de milioane de lei.

"O retehnologizare a fluxului de producţie nu a mai fost făcută din 1975, fiind necesară pentru a permite creşterea livrărilor, a eficienţei, dar şi a profitabilităţii uzinei. Suma alocată investiţiei este de 200 de milioane lei noi şi se va desfăşura între doi şi patru ani, în funcţie de alocarea fondurilor", a declarat Marcel Hoară.

El a susţinut că scopul retehnologizării este acela de a schimba toate utilajele existente la nivelul uzinei cu altele mai performante astfel încât să crească numărul unităţilor produse de la două milioane pe an la 5-6 milioane.

"Utilajele sunt foarte vechi, există gâturi care ne închid la două milioane de unităţi. Scopul investiţiei este acela de a aduce echipamente noi astfel încât să trecem de şase milioane de unităţi. Reamintesc că anul 2010 a fost anul schimbării întregului echipament de muncă al angajaţilor, urmează începând de anul acesta schimbarea utilajelor", a afirmat Hoară.

Potrivit acestuia, cele două accidente de muncă petrecute anul trecut au fost urmare a nerespectării normelor de protecţie a muncii, şi nu pentru că echipamentele erau vechi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici