Facturile la întreţinere vor fi mai mari cu cel puţin 20% în ianuarie faţă de decembrie 2009

Facturile la întreţinere vor fi mai mari cu cel puţin 20 % în luna ianuarie, comparativ cu luna decembrie a anului trecut, din cauza gerului şi a creşterii preţului la gigacalorie.

16 afișări
Imaginea articolului Facturile la întreţinere vor fi mai mari cu cel puţin 20% în ianuarie faţă de decembrie 2009

Facturile la întreţinere vor fi mai mari cu cel puţin 20% în ianuarie faţă de decembrie 2009 (Imagine: Nicu Mircea/Mediafax Foto)

Radu Opaina, preşedintele Federaţei Asociaţiilor de Proprietari din România, a declarat, pentru MEDIAFAX, că valoarea facturilor la întreţinere va creşte diferit de la judeţ la judeţ, în funcţie de preţul practicat pentru gigacalorie, cele mai mari scumpiri fiind aşteptate în judeţele Arad, Alba, Vrancea - în municipiul Focşani, Vaslui, Constanţa - în Mangalia, Sibiu şi Braşov.

Cea mai mică majorare a facturilor la întreţinere, de 20 la sută, se va înregistra în Bucureşti, a precizat preşedintele Federaţei Asociaţiilor de Proprietari din România.

Opaina a explicat că estimările făcute se bazează pe creşterea preţurilor din 2009, ale căror efecte se vor resimţi acum, dar şi pe faptul că în luna ianuarie au fost multe zile geroase.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, în 27 ianuarie, proiectul de hotărâre prin care municipalitatea subvenţionează mărirea preţului la gigacalorie, astfel încât bucureştenii să plătească acelaşi preţ, ca în 2009, la energia termică.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, declara, după aprobarea proiectului, că în cazul în care ELCEN va decide o altă mărirea a preţului gigacaloriei, municipalitatea nu va mai avea resurse pentru a suporta acest lucru.

Astfel, la cele aproximativ 450 de milioane de lei pe care Primăria Capitalei le plătea pentru subvenţionarea creşterii preţului gigacaloriei se mai adaugă alte aproximativ 100 de milioane de lei reprezentând ultima majorare a acestui preţ.

"Doresc să anunţ cetăţenii Capitalei că facturile pe luna ianuarie 2010 nu vor depăşi valoarea celor din ianuarie 2009", spunea, în ianuarie, directorul RADET, Mihai Becheanu.

Tarifele la energia termică livrată de ELCEN în Bucureşti şi Constanţa au fost majorate, la 1 ianuarie, cu 9%, respectiv 10%, printr-o decizie a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), adoptată la sfârşitul anului trecut, pe baza solicitărilor companiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici