Faleza Canalului Dunăre-Marea Neagră s-a surpat: Mai multe locuinţe din apropiere sunt în PERICOL | FOTO

Mai multe locuinţe din comuna Cumpăna, judeţul Constanţa, sunt în pericol, după ce un mal de pământ din apropierea Canalului Dunăre-Marea Neagră s-a surpat. O comisie tehnică de evaluare, constituită prin ordin al prefectului, va evalua situaţia, transmite corespondentul MEDIAFAX.

2137 afișări
Imaginea articolului Faleza Canalului Dunăre-Marea Neagră s-a surpat: Mai multe locuinţe din apropiere sunt în PERICOL | FOTO

Case dintr-un sat constănţean, în pericol, după ce faleza Canalului Dunăre-Marea Neagră s-a surpat | FOTO

Potrivit viceprimarului comunei Cumpăna, Florin Neagu, fisurile din faleza aflată în apropierea Canalului Dunăre-Marea Neagră au apărut încă de anul trecut, dar situaţia s-a agravat în ultimele zile.

„Iniţial, pe fostul drum tehnologic al Canalului Dunăre-Marea Neagră era o fisură. Surparea a început alaltăieri, iar acum s-a accentuat. Cred că a ajuns la vreo patru metri de la suprafaţa reală. S-a ajuns în situaţia aceasta şi în urma ploilor de ieri (joi – n.r.)”, a declarat Florin Neagu.

În apropierea zonei respective, la o distanţă de numai câţiva metri, pe strada Dunării, se află mai multe locuinţe, dar viceprimarul comunei Cumpăna susţine că, deocamdată, nu se ia în calcul evacuarea oamenilor.

„Trei case sunt acolo. Una e mai apropiată, la vreo 10 metri. Celelalte două sunt la o distanţă mai mare, de vreo 20 - 30 de metri”, spune Florin Neagu.

El a precizat că primele probleme au apărut în urmă cu un an, fiind înştiinţată Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile (ACN) Constanţa, proprietar de drept al terenului respectiv, şi cea care ar trebui să se ocupe de consolidarea falezei.

„Vor să elibereze acea pungă de apă, care se pare că stă la baza surpărilor. Se pare că la adâncime există o pânză de apă şi vor să elibereze acea apă, să scadă presiunea ca să se scurgă toată punga”, a mai declarat viceprimarul.

În urma alunecărilor de teren produse pe malul stâng al Canalului Dunăre-Marea Neagră, pe terenul administrat de ACN, autorităţile locale au decis restricţionarea accesului în zonă, iar Prefectura Constanţa a hotărât, vineri, formarea unei comisii care să facă, în teren, evaluarea situaţiei.

Comisia este constituită din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, ai Consiliului Judeţean Constanţa, ai primăriilor Cumpăna şi Agigea, dar şi din specialişti de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL), Administraţia Canalelor Navigabile (ACN), Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) şi Garda de Mediu.

„În urma evaluării, comisia va informa Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă cu privire la constatările făcute şi va propune, dacă se impune, măsuri suplimentare pentru prevenirea şi limitarea impactului asupra siguranţei locuitorilor din zonă şi a activităţii pe canal”, susţin, într-un comunicat de presă, reprezentanţii Prefecturii Constanţa.

Aceştia au mai precizat că, la momentul actual, Primăria Cumpăna şi ANC „au luat măsuri de prevenire a accidentelor - blocarea drumului de exploatare la cota terenului natural, restricţionarea accesului in zonă, evacuarea pământului în alt perimetru şi altele”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici