Familia lui Toni Tecuceanu l-a dat în judecată pe Streinu Cercel

Fratele şi tatăl lui Toni Tecuceanu l-au dat în judecată pe doctorul Adrian Streinu Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, pentru prejudicierea imaginii actorului, ei solicitând totodată şi comunicarea către familie a dosarului medical a artistului.

774 afișări
Imaginea articolului Familia lui Toni Tecuceanu l-a dat în judecată pe Streinu Cercel

Familia lui Toni Tecuceanu l-a dat în judecată pe Streinu Cercel (Imagine: Emil Badea/Mediafax Foto)

Fratele şi tatăl lui Toni Tecuceanu l-au dat în judecată pe Adrian Streinu Cercel, dar şi Institutul "Matei Balş", cerând comunicarea întregului dosar medical al acestuia, dar şi daune morale de un leu, arătând că sunt prejudiciaţi de declaraţiile potrivit cărora actorul ar fi suferit de gripă cu virus A/H1N1.

Acţiunea a fost înregistrată marţi la Judecătoria sectorului 2 din Capitală, procesul urmând să înceapă în 2 septembrie.

Familia lui Toni Tecuceanu cere obligarea Institutului "Matei Balş" şi a lui Adrian Streinu Cercel să comunice dosarul medical complet a lui Toni Tecuceanu, precum şi informaţiile de interes public privind starea de carantină instituită la Institutul Naţional de Boli Infecţioase în perioada în care a fost actorul internat.

De asemenea, familia cere instanţei să constate prejudiciul moral suferit ca urmare a declaraţiilor de presă privind starea de sănătate şi cauzele decesului lui Toni Tecuceanu.

În acţiune se arată că, în noaptea de 24 spre 25 decembrie 2009, Toni Tecuceanu a fost internat la "Matei Balş", la momentul internării medicul de gardă informând familia că starea de sănătate era gravă, întrucât plămânii erau afectaţi în proporţie de 80la sută şi era suspect de gripă A/H1N1.

A doua zi, starea acestuia s-a agravat, fiind necesară sedarea şi intubarea. La câteva zile după internare, medicii au informat familia că actorul a contractat bacteria accinetobacter baumanni din sistemul aparaturii de ventilaţie artificială, iar ulterior au fost informaţi că s-a confirmat suspiciunea de gripă nouă.

În ultima zi de viaţă a actorului, familia a fost informată că a depăşit faza critică, însă bacteria se menţinea în organism şi exista riscul să afecteze rinichii.

În 5 ianuarie, la ora 7.00, actorul a decedat, medicii explicând familiei că organismul acestuia nu a mai rezistat şi este probabil să fi suferit un infarct, după care s-a decis efectuarea unei necropsi.

"În aceste condiţii am fost surprinşi şi indignaţi de apariţia pe posturile de televiziune şi în presa scrisă a pârâtului Adrian Streinu Cercel care a declarat că decesul lui Tecuceanu Aurelian Antonio a fost cauzat de gripa porcină", se arată în acţiunea depusă la judecătorie.

Familia susţine că la acel moment se aşteptau rezultatele analizelor de laborator şi nu au înţeles de unde cunoştea Streinu Cercel cauzele morţii. Astfel, în 18 ianuarie, familia a solicitat o copie a dosarului medical, însă cererea a fost respinsă invocându-se Legea 46/2003 privind drepturile pacientului.

"Am fost indignaţi de refuzul pârâtului Adrian Streinu Cercel care pe de o parte apărea cu declaraţii pe toate posturile de televiziune furnizând informaţii medicale cu privire la persoana defunctului Aurelian Antonio Tecuceanu fără acordul familiei acestuia, iar pe de altă parte refuza să comunice membrilor familiei date şi informaţii medicale privind defunctul invocând tocmai confidenţialitatea datelor cu caracter medical şi drepturile pacientului", se arată în acţiune.

De asemenea, familia reclamă faptul că pe lângă supărarea cauzate de pierderea unui membru al familiei s-a adăugat şi isteria publică provocată de Adrian Streinu Cercel, membrii familiei fiind ocoliţi şi evitaţi chiar de către prieteni sau cunoscuţi tocmai pentru a nu risca să fie infectaţi cu virusul gripei noi.

"Din acest motiv, într-un moment atât de dificil, la înmormântarea lui Toni Tecuceanu au participat foarte puţini oameni, acesta rămânând în memoria colectivă ca prima victimă celebră a gripei porcine", notează documentul citat. Totodată,familia susţine că până şi în prezent este ocolită de foarte mulţi oameni.

De asemenea, fratele actorului arată că soţia sa a plecat de acasă împreună cu copilul său de zece luni, de frică să nu fie contaminaţi cu gripă porcină.

"Apreciem că acţiunile pârâtului Adrian Streinu Cercel ne-a adus nouă şi memoriei defunctului un imens prejudiciu de imagine, memoria lui Tecuceanu fiind terfelită de dorinţa pârâtului de a impulsiona campania de vaccinare împotriva virusului gripei porcine prin mediatizare ilegală şi imorală a cazului medical a lui Toni Tecuceanu", se arată în acţiune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici