Federaţia "Spiru Haret" avertizează: Cifrele de şcolarizare vor conduce la creşterea abandonului şcolar

Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“ consideră că Ordinul Ministerului Educaţiei Naţionale nr. 4057/28.05.2019, privind repartizarea, pe judeţe, a cifrelor de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat, în anul şcolar 2019 -2020, va conduce la creşterea abandonului şcolar.

156 afișări
Imaginea articolului Federaţia "Spiru Haret" avertizează: Cifrele de şcolarizare vor conduce la creşterea abandonului şcolar

Federaţia "Spiru Haret" avertizează: Cifrele de şcolarizare vor conduce la creşterea abandonului şcolar

Potrivit Federaţiei, multe dintre inspectoratele şcolare judeţene sunt în situaţia de a tăia până la 35 de clase de liceu şi de a le transforma în clase de şcoală profesională.

„Prin ordinul emis, ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu, pune lacătul pe mai multe licee din ţară şi le transformă în şcoli profesionale. Nu spunem că nu suntem de acord cu reformarea sistemului, dar reforma trebuie făcută în urma unei analize în teritoriu, şi nu din biroul ministrului, peste noapte. Riscăm, dacă acest ordin nu se schimbă, să ne trezim cu o creştere a abandonului şcolar. Sunt judeţe precum Dolj, Olt, Sibiu, Brăila, Vâlcea, Timiş, Iaşi, Cluj, Braşov, Teleorman, unde inspectoratele au diminuat deja locurile la liceu, iar acum sunt puse în situaţia de a mai reduce până la 34 de clase. În plus, există riscul ca multe cadre didactice să fie disponibilizate“, a declarat Marius Ovidiu Nistor, preşedinte FSE „Spiru Haret“.

Sindicaliştii arată că nici acest act normativ nu a fost supus dezbaterii în cadrul Comisiei de Dialog Social, care avizează sau nu actele propuse de Ministerul Educaţiei Naţionale.

În condiţiile în care MEN nu va reveni asupra actului normativ, Federaţia, în colaborare cu asociaţiile de părinţi şi elevi, ameninţă că va demara acţiuni de protest.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici