Femei în lumea bărbaţilor. Simona Cojocar, pompier: „Niciodată nu ştii cât de puternic eşti, până când să fii puternic rămâne singura opţiune pe care o mai ai”

Nu s-a gândit niciodată că va ajunge aici. La 37 de ani, Simona Cojocar este subofiţer operativ principal în cadrul detaşamentului Rădăuţi al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, informează gândul.info.

1397 afișări
Imaginea articolului Femei în lumea bărbaţilor. Simona Cojocar, pompier: „Niciodată nu ştii cât de puternic eşti, până când să fii puternic rămâne singura opţiune pe care o mai ai”

Femei în lumea bărbaţilor. Simona Cojocar, pompier: „Niciodată nu ştii cât de puternic eşti, până când să fii puternic rămâne singura opţiune pe care o mai ai”

Nu te-ai aştepta să vezi o femeie intrând într-o casă în flăcări să salveze oamenii dinăuntrul ei. Nu ţi-ai imagina că o femeie are tăria necesară să scoată şi să identifice o persoană care a murit înecată într-un râu. Şi totuşi, există astfel de femei. Simona Cojocar este una dintre ele. Lucrează la detaşamentul din Rădăuţi al ISU Suceava şi a avut determinarea şi ambiţia să reuşească să se integreze aici fără a avea o pregătire prealabilă în domeniu. „Femeia care lucrează într-un astfel de loc trebuie să fie determinată, ambiţioasă, ordonată, greu de oprit din drum”, spune Simona.

La 27 de ani, Simona Cojocar a avut ocazia să asiste la „un val de angajări” la departamentul de pompieri din cadrul ISU Suceava. A aflat despre asta de la prietenele ale căror soţi lucrau acolo şi a decis să-şi încerce şi ea norocul. Era profesor de contabilitate la un colegiu din Rădăuţi. Nimic nu părea să o recomande pentru un astfel de post şi totuşi a reuşit să treacă cu brio peste examenul psihologic, cel sportiv şi cel teoretic. „A fost un examen destul de greu pentru cineva care vine din viaţa civilă, dar am reuşit. Sunt mai multe fete în Inspectorat, dar care lucrează în dispecerat sau chiar şi operativ, dar pe SMURD”, povesteşte Simona.

La început, Simona a lucrat ca radiotelefonist. „Nu mă reprezenta acest lucru şi am avut şi norocul de comandanţi foarte buni şi am trecut la munca operativă. A fost un concurs de împrejurări. Aveam un parteneriat cu pompierii din Franţa prin 2009-2010. Eu, fiind vorbitor de limba franceză şi engleză, am tradus pentru acea delegaţie. Am tradus multe regulamente franceze şi le-am pliat pe regulamentele româneşti, pentru a putea fi în rând cu tehnici cât mai avansate de singere şi de salvări. Una peste alta, am ajuns în Franţa la un poligon de pregătire cu încă cinci colegi de-ai mei. Acolo am făcut pregătire. Nu contează dacă eşti femeie sau dacă eşti bărbat. Ei au foarte multe femei la pompieri, care îşi desfăşoară cu brio activitatea, şi am desfăşurat practic şi teoretic multe proceduri. Încet, încet, am trecut de pe funcţia neoperativă pe cea operativă. Am avut comandanţi care au ştiut să mă certe, să mă laude sau să dea cu mine de pământ când a fost cazul, dar care au avut încredere în mine”, povesteşte Simona.

Ea recunoaşte că nu e uşor să reuşeşti într-o lume predominant bărbătească, dar nici imposibil. Simona e singura femeie care participă la intervenţii. E înconjurată tot timpul de „camarazii” ei. Aşa-i numeşte.

„Nu este chiar uşor să reuşeşti într-o lume predominant bărbătească, dar nici imposibil. Am colegi adevăraţi camarazi. Suntem o echipă, pentru că în meseria asta contează cel mai mult să faci lucrul în echipă. În acele momente, la intervenţie, e irelevantă apartenenţa de gen. Avem nevoie unii de alţii pe teren, unde e muncă în echipă. E tot ceea ce contează. Fiecare trebuie să ne confirmăm zilnic aptitudinile pe postul pe care îl ocupăm. Aşa că, faptul că eşti femeie sau bărbat, nu contează”, explică ea.

Prima intervenţie i-a rămas întipărită în minte. A participat la scoaterea din râul Suceava a unui tânăr de 18 ani. „Prima intervenţie a fost pentru găsirea unei persoane înecate, în localitatea Ţibeni. Era o persoană înecată în râul Suceava. Am mers cu colegii mei şi, din fericire, am recuperat foarte repede corpul persoanei respective. Era un băiat de 18 ani. A fost un impact foarte puternic, fiind prima intervenţie la care am participat şi prima victimă”, povesteşte Simona.

Citeşte continuarea pe gândul.info.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici