Femeile care au copii beneficiază de reducerea vârstei de pensionare dacă nu îi abandonează

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat vineri, după discuţiile cu premierul Emil Boc şi cu sindicatele, că dreptul de reducere a vârstei de pensionare pentru femeile care au născut cel puţin doi copii se va acorda doar mamelor care îngrijesc copiii cel puţin până la împlinirea vârstei de 10 ani.

1327 afișări
Imaginea articolului Femeile care au copii beneficiază de reducerea vârstei de pensionare dacă nu îi abandonează

Femeile care au copii beneficiază de reducerea vârstei de pensionare dacă nu îi abandonează (Imagine: Claudia Veja/Mediafax Foto)

Ministrul Muncii a precizat că reducerea vârstei de pensionare nu se acordă automat tuturor femeilor care nasc cel puţin doi copii.

Pentru a beneficia de acest drept, mamele trebuie să şi îngrijească copiii pe care îi nasc, cel puţin până la vârsta de zece ani, a subliniat Mihai Şeitan.

Premierul Emil Boc a anunţat, după discuţiile cu sindicatele, că Guvernul poate accepta ca vârsta de pensionare să fie redusă pentru femei cu un an, în cazul femeilor cu doi copii, şi cu doi ani, pentru cele cu mai mult de doi copii.

Premierul Emil Boc şi liderii confederaţiilor sindicale s-au întâlnit, vineri, la Ministerul Muncii, pentru a discuta despre majorarea salariului minim, legea salarizării şi legea pensiilor.

Prezent joi, la Vaslui, într-o vizită de lucru, ministrul Mihai Şeitan a spus că trebuie găsite soluţii pentru sprijinirea femeii în timpul vieţii active, şi nu la vârsta pensionării.

"Nu cred că este o soluţie încercând să rezolvăm o problemă post-factic. Mi se pare că sună cinic propunerea sindicatelor. Am rezerve că o femeie va face mai mulţi copii gândindu-se la pensie sau că va contribui la creşterea natalităţii. Eu cred că trebuie găsite soluţii pentru sprijinirea femeilor în viaţa activă, nu când ajunge la vârsta pensionării. Financiar, nu cred că ridică probleme această propunere, însă nu ştiu dacă este motivată în vreun fel", a declarat Mihai Şeitan.

Vicepreşedintele "Cartel Alfa", Petru Dandea, a declarat, la începutul acestei săptămâni, că în cadrul întâlnirii cu ministrul Mihai Şeitan s-a discutat despre posibilitatea reducerii vârstei de pensionare de la 65 de ani, cât prevede proiectul de lege a pensiilor, la 63 de ani, pentru femeile care au doi copii, şi la 64 pentru cele cu un singur copil.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici