STUDIU   Femeile însărcinate sunt din ce în ce mai expuse la chimicale periculoase

  • Studiul, publicat marţi, arată cât de mare este expunerea gravidelor la chimicalele toxice aflate în plastice şi pesticide.
  • Sunt puse în pericol, astfel, atât dezvoltarea fătului, cât şi sănătatea mamei.
535 afișări
Imaginea articolului Femeile însărcinate sunt din ce în ce mai expuse la chimicale periculoase
Aerul, hrana, apa, plasticul şi alte produse destinate consumatorilor sunt pline de chimicale industriale. Puţine dintre chimicale sunt, însă, atent monitorizate, deşi efectele negative asupra dezvoltării prenatale sunt deja cunoscute. 
 
Au fost măsurate, astfel, în cadrul studiului, 103 chimicale (majoritatea provenind din pesticide, plastice şi chimicale înlocuitoare pentru BHA şi ftalaţi). Cercetătorii au folosit o metodă nouă prin care au „prins” zeci de chimicale dintr-o singură mostră de urină. 
 
Studiul s-a derulat pe 12 ani şi a urmărit expunerea femeilor însărcinate la chimicale din plastice şi pesticide. 
 
Aşadar, peste 80% din cele 103 chimicale au fost găsite la cel puţin o femeie, iar mai mult de o treime din toate chimicalele au fost găsite la majoritatea dintre participante.
 
În plus, concentraţia chimicalelor găsite în organismul femeilor însărcinate a crescut în ultimii 12 ani, în comparaţie cu rezultatele obţinute în studii anterioare.
 
Apoi, cercetarea arată că femeile însărcinate au fost expuse şi la neonicotinoide (o substanţă toxică folosită pentru tratarea culturilor de porumb şi floarea-soarelui şi care provoacă intoxicaţii acute şi depopulări masive în rândul coloniilor de albine). 
 
„Este prima dată când am putut măsura concentraţia de chimicale într-un grup mare şi divers de femei însărcinate”, spune Tracey Woodruff, PhD, autoare a studiului. 
 
Studiul arată că cele mai expuse gravide la chimicale sunt femeile singure şi cele care fumează activ sau pasiv. Sunt totodată, femei hispanice sau de culoare, cu educaţie precară. 
 
171 de femei din mai multe oraşe din Statele Unite şi America Centrală au luat parte la studiu, grupul fiind divers (incluzând şi femei hispanice, de culoare). 
 
 
 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici