Fermierii vor fi răsplătiţi, dacă se vor implica în combaterea schimbărilor climatice

  • Fermierii care se implică în combaterea schimbărilor climatice pot obţine venituri suplimentare.
  • Platforma online de tranzacţionare a cerealelor şi materiilor prime agricole le oferă acestora bani prin vânzarea certificatelor de carbon pe piaţa internaţională.
331 afișări
Imaginea articolului Fermierii vor fi răsplătiţi, dacă se vor implica în combaterea schimbărilor climatice

Fermierii vor fi răsplătiţi, dacă se vor implica în combaterea schimbărilor climatice

„Commoditrader, platforma online de tranzacţionare a cerealelor şi materiilor prime agricole, sprijină fermierii în procesul de tranziţie, remunerându-i prin vânzarea certificatelor de carbon în piaţa internaţională. Aceştia pot câştiga suplimentar între 45-105 euro/ha/an, prin captarea în sol a 3-7 tone de CO2e/ha/an, implementând măsurile agriculturii conservative”, se arată într-un comunicat al Commoditrader.

Vicepreşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România şi fermier cu o vechime de 28 ani în agricultura românească, Arnaud Perrein cultivă 4.000 de ha în judeţul Ialomiţa. A adoptat de câţiva ani un set de măsuri care contribuie la îmbunătăţirea solului cultivat, astfel încât să fie mai productiv şi mai profitabil.

„În prezent arăm doar 200 de ha din cele 4.000 pe care le cultivăm. Am decis să facem trecerea de la agricultura tradiţională la cea conservativă în primul rând din convingeri personale, pentru că ne dorim să lăsăm ceva bun în urmă generaţiilor viitoare şi apoi pentru că, personal, sunt deschis să experimentez, să pierd sau să câştig prin agricultura pe care o practic”, a declarat Arnaud Perrein.

Fermierul spune că în suprafeţele pe care le lucrează are teren greu şi argilos, ceea ce l-a obligat să nu mai are şi să facă mai puţine treceri cu utilaje agricole. Deţine, însă, şi terenuri foarte uşoare, nisipoase, unde întâmpină probleme cu eroziunea eoliană. Asta l-a forţat să schimbe felul în care face agricultură, luând mai multe măsuri.

„Facem agricultură conservativă, evoluăm în toate zonele - stropit, acordăm atenţie la îngrăşămintele folosite şi modul lor de aplicare, la soiurile cultivate, lăsăm terenul cât mai puţin neacoperit între două culturi şi atunci obţinem un rezultat complet al mai multor măsuri luate. Ne aşteptăm ca aceste acţiuni să conducă la nişte rezultate pozitive pe termen mediu şi lung. În fiecare an avem producţii din ce în ce mai bune şi suntem tot mai performanţi, câştigăm mai mult la hectar. Sperăm ca, în timp, culturile verzi pe care le avem să ne ajute să dezvoltăm calităţile solului şi să putem cultiva mai uşor aceste terenuri. După mine sistemul de irigaţii în zona noastră este esenţial pentru a putea dezvolta o agricultură sustenabilă”, a mai spus fermierul.

Potrivit Commoditrader, agricultura conservativă are la bază cinci principii esenţiale: rotaţia culturilor, reducerea tulburărilor solului, distribuirea optimă a reziduurilor, câmpuri verzi pe tot parcursul anului şi optimizarea fertilităţii.

„Culturile devin mai tolerante la secetă şi absorb mai eficient apa provenită din precipitaţii, ceea ce contribuie la o mai bună păstrare a nutrienţilor şi la îmbunătăţirea calităţii solului. Trecerea către agricultura conservativă favorizează biodiversitatea, generând o activitate biologică mai bogată. De asemenea, prin adoptarea acestui tip de agricultură se pot stoca gazele cu efect de seră şi CO2, iar acest lucru poate fi cuantificat, verificat şi transformat în certificate de carbon care pot aduce un plus financiar fermierilor”, susţin aceştia.

Prin programul CommodiCarbon, lansat în urmă cu câteva săptămâni de Commoditrader, platforma online de tranzacţionare a cerealelor şi materiilor prime agricole, fermierii pot obţine un suport financiar suplimentar.

„Suntem conştienţi că programul nostru aduce noutăţi în ceea ce priveşte tehnicile agricole cu care fermierii au fost obişnuiţi ani de zile în practică. Scopul nostru este să încurajăm o producţie agricolă mai durabilă şi mai eficientă pentru fermieri. Iniţiativa noastră este privată şi voluntară, emitem certificate de carbon voluntare fermierilor care se înscriu în program şi care sunt dornici să facă conversia spre o agricultură conservativă. Ulterior, îi răsplătim financiar pentru efortul depus prin vânzarea acestor certificate către companiile internaţionale care doresc să reducă emisiile la nivel global. Cererea pentru certificatele de carbon este în continuă creştere la nivel mondial şi capătă o însemnătate tot mai mare în combaterea schimbărilor climatice”, a declarat Alexandra Suciu Sørensen, Commoditrader Market Development România.

„Prin CommodiCarbon putem capta undeva între 3-7 tone de CO2e/ha/an, însemnând un câştig suplimentar de aproximativ 45-105 euro/ha în fiecare an, atunci când certificatele sunt vândute în piaţă. Bineînţeles, câştigul poate varia de la o fermă la alta, însă este foarte bine că există o remuneraţie - este un început şi ne va ajuta pe noi, fermierii, să accelerăm paşii spre o cunoaştere mai bună a solului pe care-l lucrăm şi, în acelaşi timp, să participăm la reducerea încălzirii globale”, a mai spus Arnaud Perrein.

Conform Commoditrader, agricultura conservativă sau carbon farming a fost deja inclusă printre principalele măsuri avute în vedere în Politica Agricolă Comună (PAC), inclusă în planul strategic european care se va defini până la sfârşitul anului 2021. De asemenea, este inclusă şi în strategia pentru dezvoltarea sectorului agroalimentar pe termen mediu şi lung, pentru orizontul 2020 – 2030, a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.Modelul european de agricultură pentru următorii ani vizează o evoluţie sustenabilă şi o mai mare grijă faţă de mediul înconjurător. Politica Agricolă Comună menţine Pilonul I de acordare a subvenţiilor, însă încearcă să aducă în atenţie dezvoltarea integrată a economiei rurale şi protejarea mediului înconjurător, prin pilonul II.

Commoditrader ApS este un start-up fintech danez înfiinţat în 2018 de Julie Koch Fahler şi Ida Boesen şi un grup de fermieri danezi. Lansând platforma de comerţ online, compania îşi asumă misiunea de a sprijini comerţul transparent şi deschis şi să creeze conexiuni mai bune la nivel de ferme, folosind digitalizarea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici