Filmul VIOLENŢELOR de la mitingul diasporei din Piaţa Victoriei. Cum au ajuns grupurile de provocatori în faţa Guvernului. A fost reacţia Jandarmeriei una proporţională?

Peste 450 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma violenţelor de vineri seară din Piaţa Victoriei. Au existat ciocniri dure între anumite grupuri de indivizi şi forţele de ordine, jandarmii susţinând că au fost provocaţi constant şi că nu au putut extrage incitatorii din mulţime.

6911 afișări
Imaginea articolului Filmul VIOLENŢELOR de la mitingul diasporei din Piaţa Victoriei. Cum au ajuns grupurile de provocatori în faţa Guvernului. A fost reacţia Jandarmeriei una proporţională?

Filmul violenţelor de vineri seara din Piaţa Victoriei. Cum au ajuns grupurile de provocatori în faţa Guvernului. A fost reacţia Jandarmeriei una proporţională

Joi, ora 10.00. Cu o zi înaintea manifestaţiei din Piaţa Victoriei, şeful Serviciului Comunicare din Jandarmeria Română Marius Militaru şi purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei Georgian Enache anunţa, într-o conferinţă de presă, că în spaţiul public şi pe reţelele de socializare au fost vehiculate nenumărate îndemnuri la violenţă, ură şi intoleranţă, dar şi ameninţări cu moartea la adresa jandarmilor. "Autorităţile nu tolerează astfel de atitudini, nu acceptăm insubordonarea civică şi violenţa. Toţi cei care vor lansa mesaje de instigare vor răspunde", declara Militaru, solicitându-le oamenilor să se delimiteze de grupurile violente. "Există mereu un grup restrâns care provoacă", completează acesta.

Ziua mitingului Diasporei

Vineri, ora 12.00. Zeci de protestatari sunt prezenţi deja în Piaţa Victoriei, în zona delimitată de forţele de ordine cu garduri. În Piaţa Victoriei este, de asemenea, şi o dubiţă albă, care a fost transportată des în zonă, la ultimele manifestaţii. La miting, sunt prezente 17 ambulanţe SMURD de prim ajutor, 13 ambulanţe pentru multiple victime, toate deservite de medici. De asemenea, sunt pregătite de intervenţie şi trei motociclete SMURD, o maşină de suport logistic medicale, 13 maşini de pompieri, un centru de comandă şi coordonare şi 56 de paramedici pentru preluarea răniţilor.

Vineri, în jurul orei 16.20. Un grup de protestatari încearcă să ajungă în curtea sediului Guvernului, blocând astfel circulaţia pe artera din faţa Palatului Victoria. Au loc îmbrânceli cu jandarmii, care încearcă să-i readucă în zona delimitată de garduri. Manifestanţii aruncă cu sticle, beţe de steaguri, pietre şi alte obiecte contondente către forţele de ordine, aceştia ripostează cu spray-uri cu piper. Mai mulţi protestatari sunt scoşi cu targa din mulţime după ce li se face rău. Un jandarm suferă o fractură la un deget şi este transportat la spital. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov anunţă că 36 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Vineri, ora 18.00. Apare primul mesaj al Jandarmeriei, care solicită protestatarilor să se delimiteze de grupurile care provoacă violenţă. "Recomandăm celor care intenţionează să se alăture protestatarilor din Piaţa Victoriei să nu vină însoţiţi de copii. Demersul nostru vine ca urmare a violenţelor înregistrate în ultimele ore. Facem, în continuare, apel la calm! ", se arată în postarea reprezentanţilor Jandarmeriei, de pe Facebook.

Vineri, ora 18.13. Reprezentanţii Jandarmeriei Capitalei precizează că unul dintre protestatarii ridicaţi din Piaţa Victoriei avea un dispozitiv cu electroşocuri la el. Ciocnirile între manifestanţii aflaţi în primul rând şi forţele de ordine continuă. Din nou, se aruncă cu pietre, sticle şi alte obiecte către forţele de ordine, iar acestea ripostează cu gaze lacrimogene. Alte 40 de persoane au nevoie de asistenţă medicală din partea echipajelor SMURD. Un alt jandarm este lovit în zona feţei. În total, până la ora 20.00, peste 100 de de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, dintre care trei jandarmi.

Vineri, ora 20.00. Jandarmeria le cere din nou manifestanţilor să se depărteze de grupurile violente. "Facem apel la oamenii care protestează paşnic să se retragă din primele rânduri, din zona de contact cu jandarmii. Cei care comit violenţe aruncă din spatele lor cu obiecte contondente, sticle şi bucaţi din asfalt. Agresorii îi folosesc astfel ca scut de protecţie pentru a putea să continue violenţele", transmite instituţia, pe Facebook. Forţele de ordine le cer femeilor şi copiilor să încerce să se retragă sau să părăsească aria protestului.

Vineri, ora 20.20. Au loc noi incidente între protestatari şi jandarmi. Forţele de ordine recurg, de data aceasta, pe lângă gaze lacrimogene, şi la tunuri cu apă, pentru a îndepărta protestatarii violenţi. Metrorex decide, din cauza numărului mare de persoane ce tranzitau zona, să închidă staţia de metrou Piaţa Victoriei, ceea ce presupune interzicerea accesului călătorilor în subteran, dar şi trecerea trenurilor prin această staţie fără oprire.

Vineri, ora 21.00. Jandarmeria face un nou apel către protestatari şi anunţă că în Piaţa Victoriei au ajuns şi galeriile unor echipe de fotbal. "În Piaţa Victoriei şi-au făcut apariţia persoane cunoscute ca făcând parte din grupuri violente şi galerii ale unor echipe de fotbal. Rugăm protestatarii de bună credinţă să se delimiteze de aceste grupuri şi să nu sprijine în niciun fel acţiunile lor violente! De asemenea, îi rugăm pe oamenii care protestează paşnic să nu intre în conflict cu aceste persoane!", se arată în mesajul forţelor de ordine. În total, până la ora 21.00, 172 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, dintre care trei jandarmi.

Între orele 21.00 şi 23.00, continuă confruntările violente între protestatari şi forţele de ordine, care folosesc atât gaze lacrimogene, cât şi tunuri de apă. Până la ora 22.45, 247 de persoane au avut nevoie de îngrijiri la faţa locului, dintre care nouă jandarmi. 16 persoane au fost transportate la spital.

Vineri, ora 23.05. Doi jandarmi, între care o femeie, sunt prinşi între protestatarii violenţi, care încep să îi lovească. Cei doi jandarmi sunt scoşi de alt un grup de manifestanţi, care au făcut scut uman în jurul acestora şi i-au escortat până la un alt grup de jandarmi. Femeia jandarm a fost internată la Spitalul de Urgenţă Floreasca, cu suspiciune de fractură la coloana cervicală. Apare informaţia potrivit căreia două arme de foc au fost furate de la cei doi jandarmi atacaţi de huligani.

Vineri, ora 23.11. Se dă ordinul pentru evacuarea Pieţei Victoria. Scutierii intră în forţă în manifestanţi, cu grenade cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă. Oamenii rămaşi în Piaţa Victoriei încearcă să fugă pe bulevardele din jur. În următoarele zeci de minute, pe străzile adiacente Pieţei Victoriei, apar incendii provocate de anumite grupuri de indivizi. Mai multe spaţii comerciale din zona Victoriei sunt vandalizate.

Sâmbătă, ora 01.06. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov anunţă că 440 de persoane, dintre care 24 de jandarmi, au avut nevoie de îngrijiri medicale la faţa locului. 65 de persoane au fost transportate la spitale.

Sâmbătă dimineaţă, bilanţul final al răniţilor în urma violenţelor din Piaţa Victoria indica 452 de persoane.

Autorităţile încearcă să determine, după incidente, cum au ajuns grupurile de manifestanţi provocatori în Piaţa Victoria, dacă au fost organizaţi şi trimişi şi, mai ales, de către cine, dar şi dacă reacţia Jandarmeriei a fost una proporţională cu violenţa arătată de protestatari.

FILMUL difuzat de Jandarmeria Română despre incidentele violente 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici