Firmele, nevoite să apeleze la o procedură rară: concedierile colective. Avocat: Situaţia este gravă pe piaţa forţei de muncă

  • Firmele apelează la avocaţi pentru a face concedieri colective
  • De regulă, 9 din 10 angajatori încearcă să evite această procedură
  • Peste 320.000 de români şi-au pierdut jobul de la începutul crizei
1449 afișări
Imaginea articolului Firmele, nevoite să apeleze la o procedură rară: concedierile colective. Avocat: Situaţia este gravă pe piaţa forţei de muncă

Firmele, nevoite să apeleze la o procedură rară: concedierile colective. Avocat: Situaţia este gravă pe piaţa forţei de muncă

Îţi cauţi job în această perioadă? S-ar putea să mai ai de aşteptat până găseşti. Avocaţii specializaţi în dreptul muncii încep să primească solicitări din partea companiilor pentru a face concedieri colective.

„În momentul în care un angajator îţi cere concediere colectivă este foarte clar că situaţia este gravă, pentru că, în cadrul concedierilor colective este o procedură foarte greoaie, pe care 90% dintre angajatori încearcă să o evite”, spune Costel Gîlcă, avocat specializat în dreptul muncii.

Concedierea colectivă este un proces care este în general evitat de către angajatori, pentru că implică discuţii cu sindicatele şi explicaţii către agenţia de ocupare a forţei de muncă şi către inspectoratul de muncă. În plus, compania nu poate angaja pe altcineva timp de 45 de zile.

Pentru o firmă cu peste 300 de angajaţi, concedierea colectivă se aplică dacă cel puţin 30 de oameni îşi pierd jobul din motive care nu ţin de ei.

Ce înseamnă concedierea colectivă

Concedierea, potrivit Codului muncii, într-o perioadă de 30 de zile calendaristice, din iniţiativa angajatorului, a unui număr de:

  • cel puţin 10 salariaţi, dacă firma are între 20 şi 100 de salariaţi
  • cel puţin 10% din salariaţi, dacă firma are între 100 şi 300 de salariaţi
  • cel puţin 30 de salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 300 de salariaţi

„Or, în acest moment, din semnalele pe care eu le am, vor fi multe concedieri colective, ceea ce înseamnă că situaţia este gravă pe piaţa forţei de muncă”, spune Costel Gîlcă, avocat specializat în dreptul muncii.

Peste 320.000 de români şi-au pierdut joburile de la începutul crizei generate de noul coronavirus, iar alţi 900.000 sunt în şomaj tehnic.

Pe tot parcursul anului 2019, doar 3.400 de persoane au intrat în şomaj din cauza concedierilor colective, potrivit datelor Ministerului Muncii.

Concedierea colectivă nu este o măsură atât de frecvent folosită, dar se aplică în perioade de criză. De exemplu, numai în anul 2010, când s-au resimţit pe piaţa muncii efectele crizei financiare din 2008- 2009, circa 44.000 de angajaţi au ajuns în şomaj din cauza concedierilor colective.

Foto: Profimedia

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici