Florian Bodog, ministrul Sănăţii: Transplantul pulmonar pentru pacienţii români va fi reluat la Clinica AKH din Viena

Ministrul Sănăţii, Florian Bodog a declarat, marţi, că a primit un răspuns pozitiv din partea spitalului AKH din Viena, pacienţii români putând să fie din nou transplantaţi pulmonar. Cât priveşte centrul de la Sfânta Maria, acesta va fi inclus în programul naţional de transplant.

226 afișări
Imaginea articolului Florian Bodog, ministrul Sănăţii: Transplantul pulmonar pentru pacienţii români va fi reluat la Clinica AKH din Viena

Florian Bodog, ministrul Sănăţii: Transplantul pulmonar pentru pacienţii români va fi reluat la Clinica AKH din Viena (Imagine: Gottfrieg Shomphel/ Mediafax Foto)

"Am primit oficial răspunsul de la spitalul AKH şi vă anunţ cu satisfacţie că a fost deblocată situaţia, spitalul va face din nou transplant pentru pacienţii din România. Spitalul AKH ne-a oferit posibilitatea de a participa la un program de urmărire si de monitorizare a activităţii pe care noi o facem, la demararea procedurii de transplant în România. Dânşii vor face şi un program de training. Universitatea din Viena şi-a manifestat dorinţa de a face un program de training pentru specialiştii români care vor activa in acest domeniu, să pregătească şi alte echipe decât cele care au fost pregătite în alte centre din Europa", a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătăţii.

Florian Bodog a mai adăugat că, în primă fază,clinica AKH va face, pentru România, 10 transplanturi. În momentul de faţă, există cinci pacienţi români care se află în evaluare la acest spital.

Ministrul declarat că şi centrul de la spitalul Sfânta Maria va fi inclus în programul naţional de transplant.

"Începând de astăzi, centrul Sfânta Maria va fi inclus în programul naţional de transplant şi depinde de echipa medicală de acolo şi de managementul echipei să poată să pornească transplantul pulmonar, la momentul la care vor considera că îl pot face în siguranţa pentru pacient. Este şi o condiţie pusă de AKH ca în Romania, după modelul Ungariei, să dezvolte, timp de un an, un program propriu de transplant pulmonar", a adăugat Florian Bodog.

Ministrul Sănătăţii a explicat că un centru privat din România a depus, în urmă cu doi ani, dosarul de acreditare pentru transplant pulmonar, dar pentru că era incomplet, centrul nu a fost inclus în programul naţional.

"O clinică privată din România a depus documenţia pentru a fi acreditată pentru transplant pulmonar. Din ceea ce mi-au comunicat cei de la ANT, au avut două întâlniri cu reprezentanţii din partea acestei clinici prin care să completeze dosarul depus la ANT pentru că dosarul era incomplet. Li s-a cerut să facă dovada echipei care are experienţă în transplantul pulmonar si până la acest moment, aceste documente nu au fost depuse", a explicat Florian Bodog.

Scandalul legat de centrul de transplat de la Spitalul Sfânta Maria a început anul trecut, în noiembrie, după ce fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a decis închiderea centrului pentru că nu erau respectate toate procedurile. Actualul ministru al Sănătăţii a trimis, săptămâna trecută, după o întâlnire cu Primarul General al Cpaitalei, Gabriela Firea, o echipă a Agenţiei Naţionale de Transplant pentru a efectua o nouă evaluare la centrul Sfânta Maria. Tot săptămâna trecută, coordonatorul programului de transplant pulmonar de la AKH Viena îl înştiinţa pe Bodog ca spitalul austriac nu mai poate primi pacienţi români pe motiv că nu mai există spaţiu suficient.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici