Focare ale bolii limbii albastre, confirmate şi în judeţul Constanţa

Focare ale bolii limbii albastre au fost confirmate, luni, în două localităţi din judeţul Constanţa, fiind vorba despre 19 animale infectate cu acest virus.

147 afișări
Imaginea articolului Focare ale bolii limbii albastre, confirmate şi în judeţul Constanţa

Focare ale bolii limbii albastre, confirmate şi în judeţul Constanţa (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Prefectura Constanţa a primit, luni, de la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) confirmarea unor focare ale bolii limbii albastre în localităţile Lipniţa şi Băneasa.

Potrivit reprezentanţilor Prefecturii, este vorba despre 20 de animale bolnave.

În aceste condiţii, Centrul Local de Combatere a Bolilor, întrunit luni la sediul Prefecturii, a decis trimiterea de adrese către primăriile Lipniţa şi Băneasa, pentru ca acestea să îi informeze pe localnici şi să instaleze panouri de avertizare în toate satele din cele două comune.

”De asemenea, trebuie informaţi proprietarii de animale asupra despăgubirilor care li se cuvin pentru animalele tăiate sau afectate de această boală pentru stingerea rapidă a focarelor şi trebuie luate măsurile necesare pentru asigurarea transportului la unitatea specializată autorizată sanitar - veterinar, cu care primăriile au semnat contracte, pentru neutralizarea cadavrelor de animale provenite din gospodăriile populaţiei. Totodată, pentru stingerea focarelor de boală primarii celor două localităţi menţionate pot solicita sprijinul necesar privind asigurarea la nivelul localităţii a unor reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, în calitate de instituţii membre ale Centrului Local de Combatere a Bolilor la animale”, mai spun reprezentanţii Prefecturii Constanţa.

Într-un bilanţ transmis joia trecută, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) preciza că aproximativ 350 de animale au fost afectate de boala limbii albastre în 63 de comune din 12 judeţe, cele mai multe cazuri fiind în Buzău, Olt, Prahova, Vâlcea, Bacău şi Gorj.

În 22 august, a fost diagnosticat primul caz de boala limbii albastre în România, în judeţul Buzău.

Această boală este produsă de un virus, afectează rumegătoarele şi se transmite doar prin înţepătura unor insecte hematofage, din genul Culicoides, şi nu prin contact direct între animale. Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav, şi nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului.

Pierderile economice se datorează costurilor aferente eradicării bolii, incluzând: despăgubirea pentru animalele ucise, cheltuielile legate de activităţile de eradicare a bolii (personal, materiale, echipamente etc.), cheltuieli pentru ecarisarea teritoriului şi a activităţilor de dezinsecţie şi dezinfecţie, a precizat ANSVSA.

Prevenirea bolii se face prin dezinsecţii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala.

Proprietarii de animale au obligaţia să anunţe imediat medicul veterinar de apariţia unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau despre tăierile de necesitate.
În plus trebuie respectate regulile sanitare veterinare şi de zooigienă privind popularea, exploatarea şi transportul animalelor vii.

Boala are caracter sezonier.

În Europa, boala este cantonată în mai multe zone din partea de sud, cum ar fi Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, în unele zone din Italia, Spania, Franţa, Portugalia, Grecia şi Bulgaria.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici